ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είστε λάτρεις των ταξιδιών και αγαπάτε τη φωτογραφία; Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεστε με δυσφορία την ρουτίνα του γραφείου και αντ’ αυτού θα προτιμούσατε να βρίσκεστε σε μαγικά τοπία, χωρίς να χάνετε τον μισθό σας; Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον έχετε τη δυνατότητα να εργάζεστε -όσο το χόμπι μπορεί να θεωρηθεί εργασία με την κλασική έννοια- από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Το κλειδί βρίσκεται στον όρο “Digital Nomads” ή αλλιώς “Ψηδιακοί Νομάδες”!
Η “ελευθερία” στην εργασία λοιπόν, είναι πλέον πιο δημοφιλής από ποτέ! Πολλοί είναι οι νέοι επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν το ελεύθερο να ζουν όπου εκείνοι επιθυμούν, να μην πρέπει αναγκαστικά να πηγαίνουν στο γραφείο τους και κυρίως να μπορούν να ταξιδεύουν όπου και όποτε εκείνοι το διαλέξουν. Γύρω από αυτή τη θεωρία, προέκυψε μία ιδέα για τη δημιουργία επιχειρήσεων που καμία διαφορά δεν έχουν με τις υπόλοιπες, εκτός από την ευκαιρία που δίνεται στους εργαζόμενους να κάνουν αυτό που αγαπούν και να δουλεύουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται. Και αυτό το όνειρο οδεύει ολοένα και πιο γρήγορα προς την επιτυχία.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, εάν έχετε ένα ταλέντο που θέλετε να επιδείξετε στον κόσμο, μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε μία δική σας σελίδα, να την “εμπορευματοποιήσετε” και στη συνέχεια να την πουλήσετε μέσω του φορητού υπολογιστή σας ή ακόμη και του κινητού τηλεφώνου σας. Το καλύτερο όλων όμως είναι πως δεν χρειάζεται να βρίσκεστε συνέχεια σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, είναι όμως συναρπαστικό και γίνεται ήδη από πολλούς ανθρώπους .
Ο όρος “ψηφιακός νομάς” έγινε δημοφιλής τα τελευταία μόλις χρόνια και αποτελεί όνειρο πολλών επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο μίας έρευνας διερωτήθηκαν οι δημοφιλέστεροι του είδους παγκοσμίως σχετικά με τις συμβουλές και τα βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει ψηφιακός νομάς. Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Οργανώστε το πρόγραμμά σας και βρείτε το ρυθμό της εργασίας σας.
Ο Matthew Kepnes, ιδρυτής του site Nomadic Mat λέει: “Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για την εργασία σας και βρείτε το ρυθμό σας. Μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας και κυρίως πότε είστε πιο παραγωγικοί και αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας. Εάν είστε πρωινοί τύποι, ξυπνήστε νωρίς, τελειώστε όλες τις δουλειές σας και στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μέρα σας. Εάν από την άλλη είστε βραδινοί τύποι, κανονίστε να είστε πίσω μέχρι τις 18:00 και πιάστε δουλειά!”
Όταν κάποιος γνωρίζει πότε είναι πιο παραγωγικός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία του. Για πολλούς ανθρώπους, η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας είναι το πρωί. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ακολουθούμε όλοι το ίδιο πρόγραμμα. Εάν είστε πιο παραγωγικοί άλλες στιγμές μέσα στην ημέρα, δουλέψτε τότε! Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι τι είναι το καλύτερο για εσάς και τη δουλειά σας.
2. Βεβαιωθείτε πως αντέχετε να νιώθετε “άβολα” που και που.
Η Natalie Sisson, ιδρύτρια του The Suitcase Entepreneur, εξηγεί: “Πρέπει να καταλάβετε τι είδους επιχειρηματίας θέλετε να θεωρείστε. Θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι πως μπορείτε να λειτουργήσετε και να δουλέψετε υπό τις συνθήκες εργασίας των ψηφιακών νομάδων. Θα πρέπει να μην σας απασχολεί και να μη σας στοιχίζει που δεν έχετε την καθημερινή σας βάση και θα πρέπει να έχετε την άνεση και την ικανότητα να οργανώνετε ολομόναχοι τα ταξίδια σας. Κοινώς είστε κύριοι του εαυτού σας και όλα περνούν από το χέρι σας. Το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε την ανυπαρξία σύνδεσης στο internet που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει σε ορισμένες περιοχές, τις διαφορετικές κουζίνες που θα γευτείτε -μη φανταστείτε υπερπολυτελή τραπέζια- και κυρίως πολύ κακές υποδομές και συνθήκες εργασίας. Το να είσαι ψηφιακός νομάς είναι πράγματι συναρπαστικό, όμως μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις”.
Εάν λοιπόν νιώθετε ικανοί να διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας ολομόναχοι και είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε -ή να αγνοήσετε- τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να συναντήσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, τότε σίγουρα είστε σε θέση να απολαύσετε την περιπέτεια που συνοδεύει τη λειτουργία της κινητής σας επιχείρησης!
3. Σταματήστε να ακολουθείτε κόσμο στα social media και αναλάβετε δράση.
Σύμφωνα με τον Johnny Ward από τo One Step 4 Ward, η επιτυχία κρύβεται στις πράξεις. “Σταματήστε να δημοσιεύετε ανούσιες ατάκες και να ακολουθείτε κόσμο στο Instagram και στα άλλα social media και αναλάβετε δράση σήμερα κιόλας! Όλοι νομίζουν πως είναι πολύ της μόδας να είσαι ψηφιακός νομάς ή να δουλεύεις σε startup επιχειρήσεις ή ακόμη και να αυτοαποκαλείσαι “επιχειρηματίας”. Αυτή η τάση είναι λίγο ανησυχητική! Το λογικό είναι να σε ενδιαφέρει περισσότερο το πώς θα πετύχεις στη δουλειά σου παρά πόσο πιασάρικη και σέξυ θα είναι η λεζάντα της φωτογραφίας που θα ανεβάσεις”.
Συγκεντρωθείτε στον στόχο σας. Εάν θέλετε να είστε μέλος του επιχειρηματικού κόσμου θα πρέπει να κάνετε και περισσότερες ενέργειες.
4. Εργαστείτε σε επίπεδα που μπορείτε να αξιοποιήσετε.
Η Jodi Ettenberg από το Legal Nomads λέει: “Είναι σημαντικό να λειτουργούμε τις ικανότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τη ζωή μας στο πρώτυπο των νομάδων. Δεν γίνεται να περιμένουμε πως απλώς με το να αποκαλούμαστε ψηφιακοί νομάδες, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Αν ήδη έχετε εργαστεί ως επιχειρηματίες και έχετε ασχοληθεί με την εξέλιξη των δεξιοτήτων και τον επιχειρηματικό κόσμο, τότε είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσετε να βρίσκεστε σε μέρη που θα υπάρχει μία -κατά κάποιον τρόπο- επιχειρηματική κοινότητα”.
Εάν πράγματι επιθυμείτε να γίνετε ψηφιακοί νομάδες, θα πρέπει να κατανοήσετε και να αξιολογήσετε τις δυνατότητές σας. Μόλις γίνει αυτό, καλλιεργείστε τα ταλέντα σας και βρείτε τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτό που μπορείτε να τους προσφέρετε με τη δουλειά σας.
5. Να έχετε κατασταλάξει πλήρως στο αντικείμενο που θέλετε να ακολουθήσετε πριν βγείτε στην αγορά.
Ο Ryan Biddulph, ιδρυτής του Blogging From Paradise, λέει: “Είναι απαραίτητο να καταφέρετε να διευθετήσετε όλες τις εκκρεμότητες και να λύσετε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε από το μέρος που προέρχεστε. Σκεφτείτε τη δυσκολία του να βρίσκεσαι σε ξένα μέρη και να πρέπει να ασχολείσαι και με τεχνικά ζητήματα! Αν είστε εκκολαπτόμενος ψηφιακός νομάς και ξεκινάτε το στήσιμο της επιχείρησής σας στο μέρος που νιώθετε πιο κοντά σας, η συνέχεια του επιχειρηματικού ταξιδιού σας θα είναι απολαυστική και εφικτή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεστε. Επιλέξτε έναν διασκεδαστικό τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων σας που θα σας κάνει να νιώσετε απελευθερωμένοι στον τομέα σας. Δεν είναι σίγουρο πως θα λύσετε όλα σας τα θέματα πριν καλά καλά μπείτε στον χώρο των ψηφιακών νομάδων, όμως τουλάχιστον σε περίπτωση που δεν το αγνοήσετε θα βρείτε ένα πάτημα να διώξετε ό,τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία της πορείας σας”.
Τόσο ο Biddulph όσο και η Ettenber συμφωνούν πως είναι απαραίτητο να έχετε εξασφαλίσει κάποια πράγματα πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Είναι προτιμότερο να είστε σίγουροι για την επιχείρησή σας από την αρχή παρά να ξοδεύετε ενέργεια την επίλυση ζητημάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Υπάρχουν πράγματι πολλά ζητήματα που δεν θα μπορείτε να μεριμνήσετε γι’ αυτά πριν τα σύναντήσετε στην πράξη, όμως αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε πολλά νέα πράγματα που θα γίνουν τα εφόδιά σας για τη μελλοντική σας εξέλιξη.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/m-karamouzis-anadiknioume-ke-epivravevoume-tis-ellinikes-epichirisis/78385