Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η πρώτη κίνηση της Έ. Μαραγκουδάκη στην Εθνική. Προσλαμβάνει εταιρία για την αξιολόγηση του προσωπικού

Έβελυν Μαραγκουδάκη

Έβελυν Μαραγκουδάκη. Εθνική Τράπεζα

Η κ. Έβελυν Μαραγκουδάκη έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση προσωπικού. Όπως έχει γράψει εδώ και λίγες ημέρες το mononews.gr η νέα ισχυρά κυρία της ΕΤΕ ως νέα επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Εθνικής , ανέθεσε (φυσικά την απόφαση την έλαβε το διοικητικό συμβούλιο) σε ανεξάρτητη εταιρεία την αξιολόγηση των ανθρώπων της τράπεζας  κίνηση που συνδέεται με τις προωθούμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του ομίλου. Η αξιολόγηση, που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και διατύπωση γνώμης από όσους συνεργάζονται μαζί τους (σε ανώτερες ή κατώτερες διοικητικές βαθμίδες). Τα οποία συμπεράσματα θα κατατεθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας (προφανώς έως τότε θα έχει ορισθεί και ο νέος πρόεδρος ) και θα συνυπολογισθούν στις αλλαγές του οργανογράμματος, που αναμένεται να διενεργηθούν από Σεπτέμβριο.

Παραδοσιακά όλες οι εταιρίες που θέλουν να κάνουν κρίσιμες αλλαγές στην δομή της ιεραρχίας και να τοποθετήσουν αξιοκρατικά ανθρώπους στις καίριες θέσεις προσλαμβάνουν διεθνείς εταιρίες οι οποίες είναι εξειδικευμένες σε τέτοιους είδους δουλειές.

Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι φυσικά ότι στην Εθνική με δεδομένο ότι είναι ισχυρό το συνδικαλιστικό στοιχείο, τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Εάν μάλιστα μειωθεί και ο αριθμός των Γενικών Διευθύνσεων όπως ακούγεται τότε είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές. Η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαμάχη που κάποιοι λένε ότι υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Η Έβελυν Μαραγκουδάκη και ο Ζώης Πεπές  

Η πρόσληψή της Έβελυν Μαραγκουδάκη στην Εθνική φαίνεται πως αποτέλεσε την αιτία για το οριστικό «διαζύγιο» της τράπεζας με τον Ζώη Πεπέ, επί χρόνια στέλεχος της ΕΤΕ με έντονη συνδικαλιστική δράση και χαρακτηριζόμενο από πολλούς ως «άνθρωπο του ΣΥΡΙΖΑ».Ο  Ζώης Πεπές είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για γενικότερα θέματα στρατηγικής, μεταξύ των οποίων και το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων.

Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση για την πρόσληψη της Έβελυν Μαραγκουδάκη, μία απόφαση με την οποία διαφωνούσε έντονα, με αποτέλεσμα τελικά να υποβάλει την παραίτησή του. Η αποχώρηση του Ζώη Πεπέ σηματοδοτεί ουσιαστικά και την αποδυνάμωση της κρατικής επιρροής στην Εθνική Τράπεζα, σε μία περίοδο όπου ο SSM κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, οι αλλαγές στις διοικήσεις των οποίων είναι σαρωτικές και προς την κατεύθυνση το αφελληνισμού τους.

Η McKinsey και η Διεύθυνση Στρατηγικής

H διοίκηση της Εθνικής ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων McKinsey μελέτη αναδιοργάνωσης της διοικητικής της δομής. Αντίστοιχη μελέτη διενεργείται και από τις διευθύνσεις οργάνωσης και στρατηγικής της τράπεζας. Με βάση τις δύο παραπάνω μελέτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής θα κληθεί να αποφασίσει το νέο οργανόγραμμα του ομίλου, το οποίο θα πρέπει να υπηρετεί την στρατηγική προτεραιότητα επανόδου στην κερδοφορία και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικό και Ελλάδα.