Νέα συνάντηση σήμερα, από τις 15:00 το μεσημέρι, έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι CEOs των τεσσάρων τραπεζών, Φ. Καραβίας (Eurobank), X. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Π. Μυλωνάς (Εθνική) και ο επικεφαλής του NPL Forum της Ένωσης Τραπεζών Θεόδωρος Καλαντώνης, με τους αρμόδιους υπουργούς για το νέο θεσμικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.
Ενώ το σχέδιο είχε φύγει για να πάρει τις εγκρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ν. Καραμούζης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις για το νέο πλαίσιο οι οποίες συζητούνται, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί».
Στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών, θα συζητηθούν κρίσιμα σημεία του νέου νόμου ενόψει της υποβολής του τελικού σχεδίου στους «θεσμούς» μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητούν ο νόμος να έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή να ισχύει για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα υπαγωγής στο νέο νόμο. Ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους και για περιπτώσεις δανειοληπτών με ανίατες ασθένειες κλπ. ο νόμος θα έχει ισχύ για 3 χρόνια.
Αντίθετα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο νόμος να έχει απεριόριστη ισχύ. Οι τράπεζες αντιτείνουν ότι ο νόμος χρειάζεται για να προστατευτούν οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την κρίση και αν η διάρκεια του νόμου είναι απεριόριστη θα δημιουργούνται διαρκώς νέα κόκκινα δάνεια.
Όπως είναι γνωστό στην πλατφόρμα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν κόκκινα μέχρι τις 31/12/2018 και, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα επανεξετάζονται ανά τριετία.
Το άλλο αγκάθι είναι ο καθορισμός της επιδότησης. Φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή καθώς η κυβέρνηση προτείνει το ύψος της επιδότησης να καθορίζεται από δικαστήριο ενώ οι τραπεζίτες θέλουν να γίνεται αυτόματα μέσω των συνολικών στοιχείων που θα επεξεργάζεται ο αλγόριθμος της πλατφόρμας.
«Αν μπλέξουμε με τα δικαστήρια οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες» λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Το τρίτο θέμα αφορά στα αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι δανειολήπτες από 1/1/2019 για υπαγωγή στο νόμο στο νόμο Κατσέλη, κατά τη διάρκεια δηλαδή της παράτασής του και οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμη δικάσιμο. Η εκκρεμότητα είναι αν ο έλεγχος αυτών των αιτημάτων θα πρέπει να γίνει μέσω της δικαστικής οδού ή μέσω της πλατφόρμας. Το θέμα φαίνεται να αφορά 15.000-16.000 αιτήματα.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι από το νέο πλαίσιο και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.