ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση, λόγω της έκτακτης επιβολής της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν μια μέρα νωρίτερα ηλεκτρονικά τον τρόπο απασχόλησης των εργαζομένων τους, σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.
Η προαναγγελία αναστολής της σύμβασης απασχόλησης μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη είναι η πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει.
Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις δήλωναν εκ των υστέρων ποιους εργαζόμενους έθεταν σε αναστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν ελάχιστοι.
Παραβάσεις- καταγγελίες
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που βέβαια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά και στη ΓΣΕΕ ότι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν κανονικά, είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο εργασίας.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρηματίες απασχολούν τους εργαζόμενους σε αναστολή σε άλλα καταστήματα του ίδιου ομίλου που παραμένουν ανοικτά.
Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι η γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας γνώριζε την πραγματικότητα, δεν είχε βρει τον τρόπο να δηλώνονται εκ των προτέρων οι αναστολές συμβάσεων εργασίας…
Χαρακτηριστικό είναι πως η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 2.000 καταγγελίες για «μαϊμού αναστολές» από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Οι 500 από αυτές αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, ενώ άλλες 1.500 καταγγελίες είχαν γίνει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.
Το καλοκαίρι, όταν οι αναστολές επιτρέπονταν μόνο σε πέντε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας – εστίαση, τουρισμός, αθλητισμός, μεταφορές, πολιτισμός – που ήταν ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι, οι καταγγελίες στην αρμόδια νομική ομάδα της ΓΣΕΕ, αλλά και σε πρωτοβάθμια σωματεία τουρισμού – επισιτισμού έκαναν λόγο για εργοδότες που μετέφεραν εξολοκλήρου το μισθολογικό κόστος τους στο κράτος ενώ δούλευαν κανονικά.
Αλλά και μετά το δεύτερο lockdown, το φαινόμενο δεν έπαψε.
Τα κρούσματα των «μαιμού» αναστολών αλλά και της «μαιμού» τηλεργασίας μεταφέρθηκαν σε εργαζόμενους σε delivery, μεγάλες αποθήκες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εταιρείες πληροφορικής, λογιστικά γραφεία και άλλες υπηρεσίες γραφείου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ΣΕΠΕ θα ξεκινήσει «σαφάρι» με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς επικεντρώνεται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως :
• ταχυμεταφορές,
• αποθήκευση,
• υγεία,
• delivery,
• τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α.
Στο στόχαστρο των «ράμπο» του ΣΕΠΕ μπαίνουν ζητήματα που αφορούν στην χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α.
Στόχος είναι να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Τι ισχύει για την εκ των προτέρων δήλωση της αναστολής
Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534,00 € που αντιστοιχεί σε 28 ημέρες. Έτσι η ημερήσια αποζημίωση του εργαζόμενου θα είναι αυξημένη από 17,8 ευρώ σε 19,07 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Φεβρουάριο υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!