ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στο καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για να πάρουν τιμές τα έργα για αποθήκευση ενέργειας και να γίνουν συμβάσεις από το 2023.
Για την κυβέρνηση η αύξηση της συμμετοχής των έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα είναι προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Ο ρόλος των έργων αποθήκευσης ενέργειας και των διασυνδέσεων είναι κομβικός για την ενίσχυση των ΑΠΕ και οι ρυθμοί επιταχύνονται
Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το ΥΠΕΝ θεσμοθέτησε τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ενέργειας ενώ το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των έργων αποθήκευσης ενέργειας, θα καθοριστεί από το ενεργειακό νομοσχέδιο για ΑΠΕ και αποθήκευση που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.
Ειδικότερα, το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ πρόκειται να μειώσει το χρόνο αδειοδότησης των ΑΠΕ από τα 5 χρόνια στους 14 μήνες και να καθορίσει και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των έργων αποθήκευσης ενέργειας. Ακολούθως αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός με τον οποίο η αποζημίωση θα βασίζεται σε ένα μοντέλο Feed in Premium, όπως γίνεται και με τα έργα ΑΠΕ. Αντίστοιχα θα δημιουργηθεί υπολογαριασμός στο ΕΛΑΠΕ για τα έργα αποθήκευσης.
Χρονιά αποθήκευσης ενέργειας το 2022
Το 2022 θα είναι για την Ελλάδα η χρονιά των νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που θα δώσουν νέα δυναμική στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την οικονομία των μηδενικών ρύπων. Οι μπαταρίες αποθήκευσης μακράς διαρκείας αποτελούν το πλέον απαραίτητο κομμάτι του «παζλ» της ενεργειακής μετάβασης καθώς βάζουν τέλος στην αχίλλειο πτέρνα των ΑΠΕ, την ευμεταβλητότητα της παραγωγής, εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση με τρόπο που δεν θα προκαλεί τα γνωστά προβλήματα αστάθειας τιμών και ενεργειακής επάρκειας. Ο αγώνας δρόμου για την ένταξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά έχει ξεκινήσει και τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά.
Σημειώνεται ότι η επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ενέργειας θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο προβλέπεται ειδική στήριξη 450 εκατ. ευρώ στα έργα αποθήκευσης ενέργειας (τα μισά για τις μπαταρίες και τα μισά για την αντλησιοταμίευση) ισχύος έως 1.380 MW, τα οποία θα στηρίξουν τη διείσδυση των νέων ΑΠΕ που απαιτείται βάσει των στόχων του ΕΣΕΚ έως ο 2030. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Η λειτουργική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ενέργειας θα γίνει από τον υπολογαριασμό του ΕΛΑΠΕ και οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα έργα αποθήκευσης που θα πάρουν τιμές και θα μπουν στην αγορά αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Σε έναν χρόνο από σήμερα, στο 2ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί η ανάθεση των συμβάσεων για επιλεγμένα έργα συνολικής ισχύος μέχρι 700 MW (εκτός του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ που επιλέγεται μέσω εξατομικευμένης διαδικασίας). Έως το τέλος του 2025 θα πρέπει και να έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα έργα αποθήκευσης, έως 1.380 MW (συμπεριλαμβανομένου της επένδυσης στην Αμφιλοχία) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.
Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ( ο διαγωνισμός) θα προκηρυχθεί με απόφαση της ΡΑΕ. Με απόφαση της ΡΑΕ θεσπίζεται, επίσης, η ρυθμιστική περίοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε ενισχυόμενο σταθμό.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες 12/4 το ΥΠΕΝ, θα δημιουργηθούν δύο νέοι υπολογαριασμοί ΕΛΑΠΕ, ένας για τα έργα αποθήκευσης και ένας για τα «καινούρια» έργα ΑΠΕ, δηλαδή τα έργα που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Η δημιουργία αυτού του υπολογαριασμού ήταν προϋπόθεση, για να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που θα εξασφαλίζει την πληρωμή των έργων ΑΠΕ στην περίπτωση που η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι χαμηλότερη από τις ταρίφες των έργων ΑΠΕ.
Έχουν πάρει άδεια παραγωγής 181 σχέδια αποθήκευσης
Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW με άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 9,64 GW αφορούν σε 120 έργα για μονάδες αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 47 σχέδια αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ.
Σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, οι ανάγκες του ελληνικού συστήματος σε μονάδες αποθήκευσης, λαμβάνοντας υπόψη συμμετοχή των ΑΠΕ 60% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, υπολογίζονται σε 1.500-1.750 MW.
Μεταξύ των έργων που βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης θεσμικού πλαισίου είναι και τα εμβληματικά έργα αντλησιοταμίευσης της «Τέρνα Ενεργειακή» στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι της Κρήτης. Από το θεσμικό πλαίσιο και τον μηχανισμό στήριξης που θα ενσωματώνει συναρτάται και η υλοποίηση νέων εμβληματικών σχεδίων, όπως η επένδυση της Eunice, ύψους 280 εκατ. ευρώ, στη Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW.
Άδειες αποθήκευσης για συνολική ισχύ 1 GW έχει διασφαλίσει η ΔΕΗ Aνανεώσιμες στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, η Τέρνα Ενεργειακή για τέσσερις μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 375 MW, η Ιντρακάτ για έργα συνολικής ισχύος 496,6 MW, η Εγνατία Group για έργα ισχύος 1.344 MW σε όλη τη χώρα, η γαλλική ACUO Εnergy για έργα συνολικής ισχύος 586,75 MW, η Mytilineos, που διαθέτει 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία αφορούν συνδυασμό παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, η ιταλική Enel Green Power, η γαλλική EDF και η επίσης γαλλική Τotal Eren, αλλά και η γερμανική Accusol.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος Κοπελούζου: Πήρε δύο άδειες για αποθήκευση ενέργειας σε Πάτρα και Αλεξανδορύπολη
Η ΔΕΗ δυναμικά και στην αποθήκευση ενέργειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απίστευτή αγριότητα στο Ιράκ βάσει νόμου: Πέρασε νόμο που επιτρέπει τους γάμους παιδιών από την ηλικία 9 ετών
- Δανός ευρωβουλευτής σε Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Κύριε Τραμπ, άντε γα….»
- Ρωσία: Απειλεί τους Ρώσους παραγωγούς με μπλόκο στις εξαγωγές γαλακτοκομικών αν δεν μειώσουν τις τιμές
- Aegean: Εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για νέους Μηχανικούς Αεροσκαφών