ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλίμα αισιοδοξίας, για τις διαφαινόμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε δήλωσή του.
Αναλυτικά ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις διαφαινόμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η εκτίμηση για ανάπτυξη στο 7,5% την επόμενη χρονιά από ύφεση 8,2% φέτος, βασίζεται σε μία βασική παραδοχή: Ότι η πορεία της πανδημίας θα είναι φθίνουσα, με αποτέλεσμα να μη χρειαστούν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, μέσω τόσο της γενικευμένης αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και της επανάκαμψης του τουρισμού.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος για αύξηση των επενδύσεων κατά 30,4%, που θα στηρίξει την απασχόληση και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.
Υπό αυτό και μόνο το πρίσμα, λοιπόν, η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της την επόμενη χρονιά (ανάκαμψη τύπου V)».
Θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο, όπου τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία -και αντίστοιχα οι κοινωνίες- βρίσκονται σε περιδίνηση, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά το χρόνο λήξης της πανδημίας, είναι προφανώς δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς προβλέψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί δύο διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων είναι θετικό, στο βαθμό που επιτρέπει την ταχύτερη προσαρμογή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, για να μπορέσει η χώρα να βρει το δρόμο εξόδου από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: αφενός στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. Αφετέρου, στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης και διατηρήσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γρήγορη, στοχευμένη, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Όπως όλα δείχνουν, το περιβάλλον θα παραμείνει ρευστό και αβέβαιο για αρκετούς ακόμη μήνες. Όμως, ο δρόμος στον οποίο οφείλει να βαδίσει η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρος».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση