Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Ξεκολλάνε» και υπογράφονται ψηφιακά έργα αξίας €220 εκατ.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις σημαντικά έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, οι συμβάσεις των οποίων πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν και οι οριστικές υπογραφές.

Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για τα έργα ψηφιοποίησης των αρχείων των δικαστηρίων και των νοσοκομείων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ και 117 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο του 1ου EmTech Europe 2024, τα μεγάλα αυτά έργα «ξεκόλλησαν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι υπογραφές είναι θέμα χρόνου.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων, όπως το παράδειγμα των παραπάνω δύο έργων, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν θα χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ψηφιοποίηση αρχείων Δικαστηρίων  

Το έργο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα που τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ το ενδιαφέρον από τους αναδόχους ήταν μεγάλο.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Η ΚτΠ, ως αναθέτουσα αρχή, αποφάσισε την κατακύρωση για το έργο σε οκτώ συνολικά φορείς οι οποίοι είναι:

-στην Εταιρεία «Intrakat»

-στην Ένωση Εταιρειών «Uni Systems – ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ»

-στην Ένωση Εταιρειών «Profile-Nova»

-στην Εταιρεία «Mytilineos»

-στην Ένωση Εταιρειών: «Vodafone – Inform – Cosmos»

-στην Ένωση Εταιρειών: «Globitel – MASTER Α.Ε.»

-στην Ένωση Εταιρειών: «Netcompany – Intrasoft S.A. & Qualco S.A.»

-στην Εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Oι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι η σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά, η υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές και η ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

Ψηφιοποίηση αρχείων Νοσοκομείων

Το έργο της «Ψηφιοποίησης Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», το οποίο προκηρύχθηκε το 2022,  συνολικού εκτιμώμενου κόστους 117,8 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την παροχή δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη (γιατρούς, ασθενείς κ.α.) με το «χτίσιμο» ενός ψηφιακού ιατρικού ιστορικού.

Το έργο έχει κατακυρωθεί στις Intrakat, OTE, Μυτιληναίος και στις κοινοπραξίες Uni Systems – Αρχειοθήκη, Netcompany Intrasoft – Qualco, Nova – Profile και Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems. Στόχος του είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών.

Το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση 157.000.000 σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ, καθώς και στην ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων.

Το αντικείμενο του έργου αφορά την Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο με έμφαση

-την άμεση απεικόνιση ηλεκτρονικά,

-τη μόνιμη και αναλλοίωτη ψηφιακή αποθήκευση,

-τη διάσωση υπερπολύτιμων πληροφοριών του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών από τις υπάρχουσες συνθήκες φύλαξης (αλλοίωση λόγω παλαιότητας, απώλεια λόγω ανθρώπινου παράγοντα ή φυσικών καταστροφών),

-την άμεση απελευθέρωση ζωτικών λειτουργικών χώρων εντός των Νοσοκομείων,

-τη γεωγραφική ανεξαρτησία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης και κοινοποίησης πληροφοριών Νοσηλείας Ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Παπαστεργίου για Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς θα φέρουμε μια «μικρή» επανάσταση στην καθημερινότητα

Παπαστεργίου: Ενισχύεται ο ψηφιακός οδηγός – Αλλαγή ενεργειακού παρόχου από το κινητό

Παπαστεργίου: Το 2024 θα κάνουμε εντυπωσιακά πράγματα στο κομμάτι της ψηφιοποίησης