Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στη ΡΑΑΕΥ, με θέμα την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας και ειδικότερα του άρθρου 42 ώστε να περιοριστούν οι επισφάλειες που δημιουργεί η κινητικότητα των καταναλωτών, που μπορούν να αλλάζουν εταιρεία αφήνοντας ανεξόφλητα στον προηγούμενο προμηθευτή ενέργειας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε εταιρεία προμήθειας, εκπρόσωποι του τμήματος λιανικής και της Νομικής Υπηρεσίας της ΡΑΑΕΥ και εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ.

1

Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 42 που επιτρέπει την κινητικότητα των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία, περιορίζοντάς την όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή, ξεπερνούν ένα όριο, το οποίο θα θεσπιστεί.

Σημειώνεται, σύμφωνα με πηγές, ότι σήμερα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών στις εταιρείες προμήθειας ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι τα 200 εκ. ευρώ προστέθηκαν το 2023.

Από αυτά το 1/3 αντιστοιχούν σε παλιά ανεξόφλητα στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει (Πειραϊκή Πατραϊκή), αλλά και της ΛΑΡΚΟ…

Μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν μετά το 2020 και την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εμποδίζουν την αλλαγή παρόχου.

Η απόφαση αυτή φρέναρε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να σταματήσει τον ενεργειακό τουρισμό, και είχε αποτέλεσμα την σταθερή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών στους προμηθευτές.

Στόχος να τεθούν όρια οφειλών

Τώρα, η επιλογή που εξετάζεται, είναι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης του ΣτΕ, να τεθούν προϋποθέσεις, για την κινητικότητα, δηλαδή να μην επιτρέπεται αν οι οφειλές είναι από ένα όριο και πάνω.

Από την αυριανή σύσκεψη, θα προκύψει η πρόταση της ΡΑΑΕΥ, η οποία και πιθανώς θα τεθεί σε διαβούλευση, πριν καταλήξει στο ΥΠΕΝ, ως πρόταση για τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ, έχει θέσει προτεραιότητα την τροποποίηση του άρθρου 42 και τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κι αυτό γιατί επικρατεί ο φόβος, ότι τους επόμενους μήνες, που οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς θα είναι περιορισμένες, αν αυξηθεί το κόστος τους, θα εκτινάξει τα ληξιπρόθεσμα.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται 600.000 αλλαγές προμηθευτών, και αν κάθε ένας άφηνε 100 ευρώ απλήρωτα, θα σήμαινε επισφάλειες 60 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Έρχονται ανακοινώσεις για καλάθι νοικοκυριού και μαθητή – Tι είπε για αισχροκέρδεια