Πάνω από 800 εκ. ευρώ υπολογίζεται τελικά το συνολικό κόστος των απωλειών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, που καλούνται τελικά να πληρώσουν οι προμηθευτές, και επομένως οι καταναλωτές για το 2022, του οποίου την εκκαθάριση ολοκλήρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ και έστειλε το λογαριασμό στους προμηθευτές ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΠΕΝ, του Συνδέσμου των Προμηθευτών Ενέργειας, όπως ενημερώθηκαν από το ΔΕΔΔΗΕ, τελικά οι απώλειες δικτύου του 2022 ανήλθαν στο 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χαμηλή τάση, δηλαδή 2-4 TWh. Η προηγούμενη εκτίμηση με βάση την οποία έγιναν οι χρεώσεις για τις απώλειες δικτύου το 2022 ήταν για απώλειες 13% αλλά η εκκαθάριση έβγαλε τις τελικές απώλειες κατά 1 TWh αυξημένες.
Οι απώλειες δικτύου είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που ενώ καταναλώνεται δεν τιμολογείται καθώς είτε χάνεται για τεχνικούς λόγους από τα δίκτυα, είτε καταναλώνεται χωρίς να πληρώνεται λόγω των ρευματοκλοπών.
“Το 18% είναι ένα υπερβολικό νούμερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, και δεν πρέπει να είναι αποδεκτό. Πρέπει να παρέμβει η ΡΑΕΕΥ και ο ΔΕΔΔΗΕ να μοιράζεται το κόστος, ώστε να έχει κίνητρο να τις μειώσει”, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ κ. Μίλτος Ασλάνογλου στο mononews.gr
Απώλειες στα 18%, σημαίνει, ότι στα 600 εκ. περίπου είχαν ήδη υπολογιστεί και χρεωθεί στους λογαριασμούς των πελατών τους, θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 200 εκ. περίπου μετά την τελική εκκαθάριση. Το κόστος αυτό θα οφείλουν να καταβάλουν οι προμηθευτές στο ΔΕΔΔΗΕ και θα επιβαρύνει τους μελλοντικούς λογαριασμούς των πελατών τους, και θα προστεθεί στο ετήσιο κόστος απωλειών που υπολογίζουν.
Σημειώνεται ότι το 18% είναι πολύ υψηλός βαθμός απωλειών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ χώρες όπως η Γαλλία έχει 6,39% ποσοστό απωλειών και η Πορτογαλία 7,8% ενώ τονίζει ότι στην Πορτογαλία, όταν οι καταγεγραμμένες απώλειες κυμάνθηκαν μεταξύ 9,1% και 11,2% ο Ρυθμιστής δεν αποδέχθηκε ως εύλογη την αύξηση των απωλειών μετά το 2011 και μετακύλησε μέρος του σχετικού κόστους στον Διαχειριστή.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, τις επιπλέον απώλειες που καταγράφηκαν στην εκκαθάριση, καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές και οι καταναλωτές. Με βάση τις αυξημένες τιμές ενέργειας του 2022, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρώ, αφού οι τιμές ενέργειας τη χρονιά αυτή κινήθηκαν από 220 μέχρι 450 ευρώ/MWh.
Σχετικά με το θέμα, πηγές του ΔΕΔΔΗΕ σημειώνουν ότι το ποσοστό των απωλειών του 2022 είναι χαμηλότερο από το 18%. Επίσης, ότι το πώς προκύπτει το ποσοστό εξαρτάται από τον τρόπο υπολογισμού και ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους προμηθευτές για να βρεθεί ο σωστός τρόπος υπολογισμού. Επίσης, σημειώνει ότι οι απώλειες δικτύου είναι τεχνικές και εμπορικές (οι ρευματοκλοπές) και θα μειωθούν σημαντικά όταν το σύνολο του δικτύου γίνει ψηφιακό, σε μερικά χρόνια.
Τι ζητούν οι Προμηθευτές: Δώστε Κίνητρο στο ΔΕΔΔΗΕ να μειώσει τις απώλειες
Με αφορμή τον υψηλό βαθμό απωλειών δικτύου, και τη μεγάλη έξτρα επιβάρυνση που προκαλούν, ο ΕΣΠΕΝ, με τοποθέτησή στη ΡΑΕΕΥ ζητά, στο πλαίσιο της
έγκρισης του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΕΔΔΗΕ για τη 2η Ρυθμιστική Περίοδο (2025-2028), να θέτουν στον Διαχειριστή το θέμα της μείωσης των απωλειών, δημιουργώντας κίνητρα για να τις μειώσει.
Ειδικότερα, ο ΕΣΠΕΝ, σημειώνει ότι οι επιμέρους παράμετροι του Κινήτρου Απωλειών θα πρέπει να παρέχουν ισχυρά κίνητρα (υπό τη μορφή κυρώσεων ή/και ανταμοιβής) προς τον Διαχειριστή, τόσο για την επαναφορά των απωλειών στα προηγούμενα επίπεδα όσο και για την περαιτέρω απομείωση τους.
Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι: “Η τιμή βάσης των απωλειών αναφοράς, δηλαδή το «αποδεκτό» επίπεδο απωλειών, το κόστος του οποίου ανακτάται από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εν γένει (δηλ. από την προμήθεια ή/και απευθείας από τους καταναλωτές μέσω των ΧΧΔ) θα πρέπει: (α) είτε να καθοριστεί βάσει ενός εύλογου επιπέδου απωλειών όπως αυτό προκύπτει από τα δίκτυα διανομής των λοιπών Κρατών-Μελών της Ε.Ε. (benchmark), είτε (β) να διατηρηθεί σταθερή στο επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στις παραμέτρους του κινήτρου απωλειών της προηγούμενης Ρυθμιστικής Περιόδου (2021-2024), ήτοι σε επίπεδο σαφώς χαμηλότερο του 10,0%.
Αναφορικά με την πρώτη εναλλακτική, αντιπροσωπευτικό πρότυπο θα μπορούσε να αποτελέσει η Γαλλία, όπου βάσει των στοιχείων της ENEDIS, ενός εκ των Διαχειριστών που κατέχει το 90% του Δικτύου, οι ετήσιες τεχνικές απώλειες δικτύου -εν μέσω ενεργειακής κρίσης- ανέρχονται σε ~6,39% για το 2021 και 6,21% για το 2022.
Αναφορικά με τη δεύτερη εναλλακτική, και όπως ήδη αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 632/05.08.2021 Απόφαση ΡΑΕ, κατά την περίοδο 2012-2020 στην Πορτογαλία, οι απώλειες αναφοράς του μηχανισμού κινήτρου διατηρήθηκαν σταθερές στο 7,8% (στο επίπεδο των καταγεγραμμένων απωλειών της προηγούμενης 3ετίας), παρότι οι καταγεγραμμένες απώλειες κυμάνθηκαν μεταξύ 9,1% και 11,2%. Δηλαδή, ο Ρυθμιστής δεν αποδέχθηκε ως εύλογη την αύξηση των απωλειών μετά το 2011 και μετακύλησε μέρος του σχετικού κόστους στον Διαχειριστή, ως κίνητρο για την επαναφορά των απωλειών στα προηγούμενα επίπεδα.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις για το έτος 2021 και το Α’ εξάμηνο του έτους 2022, ο Διαχειριστής καταλόγισε στους προμηθευτές, πέραν της ενέργειας που προκύπτει από τους εγκεκριμένους Συντελεστές Απωλειών, περαιτέρω απώλειες ενέργειας (Συντελεστή Κανονικοποίησης) που ανέρχονται περί τις 500GWh για το έτος 2021 και περί τις 700GWh μόνον για το Α’ εξάμηνο του 2022.
Η αστοχία αυτή, εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., τονίζουν οι Πρμηθευτές ενέργειας, αποδεικνύει εμπράκτως ότι η έλλειψη επαρκούς κινήτρου για τον
Διαχειριστή, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον την αποτυχία απομείωσης των απωλειών του Δικτύου Διανομής, αλλά την κατακόρυφη αύξηση τους, ενώ οι προμηθευτές καλούνται να επωμιστούν το σχετικό κόστος και μάλιστα αναδρομικά. Για την αποκατάσταση της ανωτέρω προφανούς στρέβλωσης, ο Σύνδεσμός θεωρεί ότι η αξία που αντιστοιχεί στην περαιτέρω αυτή αύξηση των απωλειών ενέργειας (Ενέργεια Κανονικοποίησης), από την έναρξη του Target
Model, θα πρέπει να λογιστεί ως συνιστώσα του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή κατά τη 2η Ρυθμιστική Περίοδο και να ανακτηθεί μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).
Και τονίζει, ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και στην Ιταλία όπου ομοίως με την Ελλάδα, υφίσταται σχήμα εγκεκριμένου Συντελεστή Απωλειών, ωστόσο το κόστος της απόκλισης μεταξύ των πραγματικών και των εγκεκριμένων απωλειών βαρύνει τον Διαχειριστή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση
- Εθνική Ασφαλιστική: Τρεις μη δεσμευτικές προσφορές για το κτίριο στη Συγγρού – Ποιος προκρίνεται