ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καταπέλτης για τις τράπεζες η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα όπου χαρακτηρίζει «σοβαρά ευάλωτο», το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κυρίως λόγω του υψηλού αποθέματος προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs), ενώ επισημαίνει ότι η σχέση κράτους – τραπεζών εγκυμονεί κινδύνους για το Δημόσιο, αλλά και για τις ίδιες τράπεζες.
Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι ένας ιδιαίτερα «γενναιόδωρος» νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ζητά να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή δεδομένης της έλλειψης ζήτησης για μετοχές με τη χρήση κεφαλαιακών εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση (non diluting capital instruments).
Αναλυτικά στις συστάσεις του για τη διαχείριση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, το ΔΝΤ αναφέρει ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αν όχι με νέες εκδόσεις μετοχών, για τις οποίες δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντως με προσφυγή στην αγορά ομολόγων για την έκδοση τίτλων που συνυπολογίζονται στα ίδια κεφάλαια.
Σχετικά με τις προτάσεις για κρατική παρέμβαση, προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση των NPEs (σχέδια ΤΧΣ, ΤτΕ, επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων), το Ταμείο είναι αρκετά επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εκτιμηθούν πολύ προσεκτικά αυτές οι στρατηγικές, αν και μπορεί να είναι αναπόφευκτες, εάν οι ιδιωτικές λύσεις (μείωση NPE’s από τις ίδιες τις τράπεζες) αποτύχουν να φέρουν διατηρήσιμη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, πρόσφατα, υποβλήθηκαν αρκετές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών:
(i) ένα καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS) που θα περιλαμβάνει senior εκδόσεις κρατικών εγγυήσεων για τμήματα τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων NPE
(ii) μια Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMC) η οποία θα αναλάβει μέρος των NPEs
(iii) ένα καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο θα παρέχει φορολογική (δημοσιονομική) βοήθεια σε μια στοχοθετημένη ομάδα δανειοληπτών
Σε οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα, η συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ θα είναι βασική προϋπόθεση, τονίζει το ΔΝΤ. Η χρήση των δημόσιων κονδυλίων είναι πιθανόν να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό μπορεί να απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των παραμέτρων για κάθε σχέδιο για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση αυτή.
Το προσωπικό του Ταμείου καλεί τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αξιολογήσουν προσεκτικά και ολοκληρωμένα την αποτελεσματικότητα λύσεων με κρατική παρέμβαση, εκτιμώντας την επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τον ηθικό κίνδυνο. Επίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα προετοιμάσει και θα υποστηρίξει η κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πιο επιθετικά πλάνα για μείωση των «κόκκινων δανείων» υποβάλλουν οι τράπεζες στον SSM
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» από Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης – «Αγκάθι» ο νέος νόμος για πρώτη κατοικία
MH ΧΑΣΕΤΕ: Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης που έγινε πλουσιότερος όταν παράκουσε τις ρυθμιστικές αρχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή