Στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει και συστηματοποιεί το σύνολο της ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας, προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Για την ανάγκη δημιουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είχε μιλήσει για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, τον Δεκέμβριο του 2015 και πριν τρία χρόνια (Οκτώβριος 2017) παρουσιάστηκε επίσημα. Έκτοτε έγινε συστηματική προσπάθεια από τον ίδιο το έργο να υιοθετηθεί από την Πολιτεία όπως και έγινε με νόμο πέρσι τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, χθες δημοσιοποιήθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών».

Ο προϋπολογισμός του έργου – η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης ανέρχεται σε 36,625 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Ο προϋπολογισμός με ΦΠΑ είναι 45,415 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης 30%. Οι δαπάνες του έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και συγκεκριμένα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 26η Νοεμβρίου και το άνοιγμά τους ορίστηκε για 2 Δεκεμβρίου 2020. Ο διαγωνισμός γίνεται μέσω Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Με το εν λόγω έργο επιδιώκεται αναλυτικότερα η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών – Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.

Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του πληροφορίες καθώς και σε επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση