Το Project Delfini με την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 100MW στην περιοχή της Δράμας παρουσίασε σήμερα η Cero Generation (θυγατρική της Macquarie), παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Την κατασκευή του πάρκου, επένδυσης που σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η κοινοπραξία Amaresco Energy Hellas και Sunel Group με τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η θυγατρική της Macquarie θα είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα συνάψει ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (PPA) και σηματοδοτεί την εποχή της φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Για την επένδυση αυτή, η Cero θα συμβληθεί με τον ελβετικό κολοσσό ενέργειας Axpo, η οποία εκμεταλλεύεται πάνω από 100 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα και πυρηνική ενέργεια.

Κώστας Σκρέκας: Στόχος το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανεβαίνοντας στο βήμα, τόνισε ότι το Project Delfini εκφράζει την ταχύτητα της ελληνικής κυβέρνησης στη διείσδυση των ΑΠΕ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, από το 2019 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εντάξει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας περίπου 5.000MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το 2019 εντάχθηκαν 910 MW, το 2020 970MW, 11οοMW το 2021 και πάμε για 1700-2000MW το 2022, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για περαιτέρω ενέργειες το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε λόγω αυτών των επενδύσεων στις ΑΠΕ η Ελλάδα έχει γλυτώσει 1,5 δισ. ευρώ από το φυσικό αέριο που θα εισαγόταν για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

«Κάθε φορά που κατασκευάζουμε ένα φωτοβολταϊκό, κάθε φορά που κατασκευάζουμε μια ανεμογεννήτρια, κλείνουμε ένα φουγάρο, βοηθώντας την χώρα μας να πετύχει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, την ενεργειακή της κυριαρχία και ταυτόχρονα την εθνική της κυριαρχία, καθώς δεν είμαστε εξαρτημένοι από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2026, το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ, με τον στόχο για το 2030, να μετακυλίεται στο 70%.

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του έργου θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές  να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές καθώς η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σταθερή, πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει στο μέλλον εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έθιξε τη σπουδαιότητα της παρουσίας της Cero στην Ελλάδα ενώ τόνισε τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η ενεργειακή κρίση που έχει παρουσιαστεί κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε πρώτο χρόνο μας βλάπτει όλους. Σε έναν όμως πιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορούμε να το γυρίσουμε σε μεγάλο όφελος για την χώρα. Αυτό γιατί η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, από εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και το κομμάτι του ενεργειακού κόστους από μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική οικονομία, αποκτώντας  τελείως διαφορετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», ανέφερε.

Marta Martinez Queimadelos: Το κλίμα και η γεωγραφία της Ελλάδας προωθούν τις ΑΠΕ

Όπως τόνισε η CEO της Cero Generation Marta Martinez Queimadelos, η επένδυση είναι πολύ σημαντική τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την Ελλάδα. Κατά την ομιλία της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero έθιξε την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο ο πλανήτης με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε όλοι αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά ενέργειας. Η εποχή λοιπόν καθιστά αναγκαία την «αλλαγή σελίδας» στα ορυκτά καύσιμα και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου όχι μόνο να προστατέψουμε τους πολίτες αλλά και το περιβάλλον. Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η κ. Martinez εξήρε τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε αυτή την μετάβαση. Λόγω της εξαιρετικής γεωγραφικής της θέσης και του κλίματος της η χώρα μας μπορεί να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για το Project Delfini τόνισε ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο των 100GW είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μπορεί να καλύψει με καθαρή πράσινη ενέργεια πάνω από 50.000 νοικοκυριά. «Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας» επεσήμανε η CEO της Cero.

Χρήστος Μεγάλου: Επενδύσεις άνω του 1 δισ. τα επόμενα 2 χρόνια

Τη χρηματοδότηση του project Delfini ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Πειραιώς αναμένεται να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια σε ΑΠΕ.

«To Delfini Project είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

EE: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρης διακοπής των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Lamda Development: Έναρξη Διαπραγμάτευσης Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου

Κώστας Σκρέκας: Από την Παρασκευή οι πληρωμές για το Power Pass – Μπορεί να μπουν και σε δόσεις