ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανησυχητική έκταση λαμβάνουν τα νέα σενάρια για μια πιθανή βαθιά οικονομική ύφεση στον παγκόσμιο χάρτη, δέκα χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, της οποίας τα πλοκάμια των συνεπειών δεν έχουν φύγει ακόμη.
Κυρίαρχη ένδειξη της παγκόσμιας ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι, παραμονή της Εαρινής Συνόδου, που ξεκινά αύριο, Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να λάβουν ενισχυμένα προστατευτικά μέτρα, προκειμένου να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΔΝΤ, τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών είναι σήμερα αρκετά μεγαλύτερα απ΄ότι ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση του 2009. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να απομακρύνει τους τεράστιους κινδύνους, που ελλοχεύουν εξαιτίας του μεγάλου βαθμού έκθεσης ορισμένων ιδρυμάτων σε κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών.
Ο επικεφαλής του τμήματος Χρηματαγορών του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, διευκρίνισε ότι ο παραπάνω κίνδυνος, συνδυαστικά με τα υπέρογκα αποθέματα σε κόκκινα δάνεια, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί, αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για μια νέα ύφεση, ικανή να προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Εξίσου μεγάλα ρίσκα απορρέουν και από τα υπερτιμημένα, σε πολλές χώρες, ακίνητα, καθώς και από τα υψηλά χρέη κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι κίνδυνοι σε Ελλάδα και Ιταλία
Τα κρατικά ομόλογα, αλλά και τα ομόλογα τραπεζών και επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να υφίστανται στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε ο Άντριαν, «Έφτασε η ώρα για αποφασιστική πολιτική δράση, δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καμφθεί η αντίσταση εκείνων που ζητούν την αναβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, αν και ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματαγορών του ΔΝΤ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού χωρών όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλά. Εδώ και καιρό, ειδικοί επικρίνουν το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να θεωρούν ασφαλή τα ομόλογα κρατών, με συνέπεια να μην λαμβάνονται επαρκή προληπτικά μέτρα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στον αντίποδα, θετικό είναι το γεγονός ότι η τεράστια έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα της ίδιας της Ιταλίας δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής αναταράξεις. Η Ευρωζώνη απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις, σχολίασε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ.
Η Γερμανία εμφανίζει μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις
Ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ κάλεσε, επίσης, εκ νέου τη Γερμανία να αξιοποιήσει καλύτερα τα περιθώρια δημοσίων επενδύσεων. «Μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία θα ήταν ευπρόσδεκτη», προσθέτοντας ότι με δεδομένο το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, θα ήταν καλό και για την ίδια τη Γερμανία να επικεντρωθεί στις δημόσιες δαπάνες. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για παραγωγικές επενδύσεις στις υποδομές και τα δίκτυα στη Γερμανία», επισήμανε. Αξιοποιώντας τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών ομολόγων, η χώρα θα μπορούσε, όχι μόνον να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και να περιορίσει μέσα από την αύξηση των δημοσίων δαπανών το υπέρογκο εμπορικό της πλεόνασμα, όπως είπε.
Η σταθερή και επίμονη αυτή άποψη του ΔΝΤ δε φαίνεται να συγκινεί το Βερολίνο. Είναι γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε συγκρούστηκε επανειλημμένως γι΄αυτό το θέμα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο διάδοχός του, Όλαφ Σολτς φαίνεται να ακολουθεί πιστά τη γραμμή που χάραξε ο νυν πρόεδρος της Βουλής στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Για την τρέχουσα χρονιά, το ΔΝΤ προβλέπει για τη Γερμανία αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 0,8%. Την ερχόμενη χρονιά, το 2020, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης θα τρέξει με 1,4%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωταγωνιστεί στους φόρους η Ελλάδα – Στην 7η θέση το 2018 σύμφωνα με το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Τα επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόωρο διαζύγιο από το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα – Ακριβά τα δάνεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Εθνική και ΟΤΕ οδηγούν την αγορά σε νέο υψηλό 14άρων ετών – Ιστορικό υψηλό για ΑΔΜΗΕ, πάρτι για ΠΛΑΘ και Ιντρακόμ
- ΗΠΑ: Ο Τζίμι Κάρτερ κηδεύεται με τιμές στην Ουάσινγκτον, παρουσία πέντε πρώην προέδρων και του Τραμπ
- Ιταλία: Μυστήριο γύρω από την ξαφνική παραίτηση της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
- Θεσσαλονίκη: Πτώμα άνδρα βρέθηκε κοντά στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»