ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Prodea και Intrakat ανακοίνωσαν ήδη τη σύναψη της (πρώτης καθώς εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη) δεσμευτικής συμφωνίας-πλαισίου, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη πρόκειται να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων, ως επί το πλείστον γραφείων και καταστημάτων, συνολικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αποφέρουν ετήσιο εισόδημα από μισθώματα περίπου 41,5 εκατομμυρίων, με το κλείσιμο της συναλλαγής να αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Ο κατασκευαστικός όμιλος πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 50 εκατομμύρια θα χρηματοδοτήσουν μέρος της συναλλαγής με την Prodea.
Όπως είπε χθες κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Intrakat, πλέον ομίλου Aktor, ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόκειται για prime ακίνητα τα οποία θα διατεθούν σε prime μισθωτές.
Η Aktor θα δημιουργήσει πλατφόρμα εξαγοράς ακινήτων, με στόχο το EBITDA από τη δραστηριότητα να φτάσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ το 2030.
Η Prodea βρίσκεται σε επαφές για επιπλέον δύο ή τρεις επιμέρους συναλλαγές πώλησης πακέτων ακινήτων, μικρότερης βέβαια περιμέτρου.
Πρόκειται για μία κίνηση που διευκολύνει αφενός τη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος ακινήτων της – η αξία του χαρτοφυλακίου ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ – αλλά και την έξοδο του βασικού μετόχου Castlelake, o επενδυτικός κύκλος της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αλλά με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Μέσω της διάθεσης περιουσιακών, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ επικεντρώνεται στους τομείς των «πράσινων» γραφείων και κυρίως των τουριστικών ακινήτων, έχοντας βάλει πλώρη για την κατάκτηση θέσης υπολογίσιμου παίκτη στην κατάταξη των ιδιοκτητών ξενοδοχείων.
Όπως είπε, άλλωστε, στην τοποθέτησή του στη φετινή Prodexpo, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Άρης Καρυτινός, «η Prodea λόγω μεγέθους απευθύνεται κυρίως σε ξένους επενδυτές, καθώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τα μεγέθη της εταιρείας. Αυτό την οδηγεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της, ώστε να είναι πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές και για αυτό επικεντρώνεται σε λιγότερα και μεγαλύτερα ακίνητα, και σε λιγότερους κλάδους».
Η μεγαλύτερη επένδυση της Prodea στον κλάδο είναι η εξαγορά της Mediterranean Hospitality Venture, της κυπριακής εταιρείας με βασικό μέτοχο το Γιάννη Παπαλέκα, έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ, συμφωνία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025.
Η αξία των τουριστικών ακινήτων της Prodea υπολογίζεται σε περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα ο κλάδος της φιλοξενίας αποτελεί περίπου το 17% των συνολικών ακινήτων που διαχειρίζεται.
Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο της Prodea ανήκουν 13 ιδιοκτησίες, 1.756 δωμάτια και 29 μονάδες εστίασης, από τις οποίες παράγονται έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ και EBITDA 55 εκατ. ευρώ, σε σταθερή βάση.
Από την πλευρά της, η Trastor εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 140 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό της τράπεζας από το 98% στο οποίο ανέρχεται σήμερα, μέσω της συμμετοχής των μικρομετόχων στην ΑΜΚ.
Στο άλλο σενάριο, η Trastor θα κινδύνευε με διαγραφή από το ταμπλό, βάσει του νέου κανονισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς το free float θα πρέπει να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Εκτός της συμφωνίας με την Prodea, βρίσκεται σε επαφές και για την ολοκλήρωση ενός ακόμη deal, με φόντο την επέκτασή της στην κυπριακή αγορά. Ήδη έχει προχωρήσει στην εξαγορά του LABS Tower στη Λευκωσία, που ανήκε στον Ισραηλινό Teddy Sagi.
Διαβάστε επίσης:
Το «στοίχημα» του ΤΑΙΠΕΔ με τα placements σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και Helleniq Energy
Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Μπλόκο» στο deal της Motor Oil για την Ηλέκτωρ – Ξεκινά πλήρη διερεύνηση