• Business

    Prodea: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χριστοφορος παπαχριστοφορου

    Ο πρόεδρός της Prodea Investments, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου


    «Αν η κρίση διαρκέσει λίγους μήνες, τότε οι συνέπειες για την εταιρεία θα είναι μικρές, αν ξεπεράσει τους 6 μήνες οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες, ωστόσο, σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

    Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις συνολικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας και του real estate», τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) Αριστοτέλης Καρυτινός, απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ σε ποσοστό 40% έχει μισθωτή την Εθνική Τράπεζα, 10% το ελληνικό δημόσιο και 10% σούπερ μάρκετ κ.λ.π. Η μείωση των ενοικίων 40% που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφορά κυρίως καταστήματα και ξενοδοχεία.

    Η Prodea έχει μικρή έκθεση σε αυτές τις κατηγορίες και η εκτίμηση είναι πως επηρεάζεται περίπου το 15% των συνολικών εσόδων της. Ειδικότερα ως προς τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της τα περισσότερα βρίσκονται στη Κύπρο και εκεί το κόστος από την κρίση του κορονοϊού μετριάζεται από τα ευνοϊκά μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Prodea, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, επεσήμανε πως για τη συγκεκριμένη κρίση προς το παρόν δεν είναι εύκολο να γίνου εκτιμήσεις ειδικά καθώς διογκώνεται ανά την υφήλιο. Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμικών επενδυτών τόνισε πως αυτή τη στιγμή «παίζουν άμυνα», παρακολουθούν και δεν διατυπώνουν στρατηγική.

    Πρόσθεσε πως η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί πιθανότατα να δημιουργήσει και ευκαιρίες για ελκυστικότερες επενδύσεις καθώς όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων ειδικά των επαγγελματικών είχαν ανέβει σημαντικά. Είναι πιθανό, λοιπόν, κατέληξε, ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία να έχει απώλειες από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό της εξαιτίας χαμηλότερων αποτιμήσεων, αλλά να προβεί μελλοντικά σε περισσότερο συμφέρουσες επενδύσεις. «Χρειάζεται ωριμότητα και προσοχή» συμπλήρωσε.

    Η διοίκηση της Prodea ανέφερε πως η διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας για επενδύσεις είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τα στελέχη της συνεχίζουν να εξετάζουν τα ακίνητα που βρίσκονται στον προγραμματισμό της, ενώ δεν έχει σταματήσει ο σχεδιασμός για τις αναπτύξεις της (π.χ. η διαδικασία αδειοδότησης για ακίνητο στη Συγγρού που προορίζεται για γραφεία) ούτε και οι κατασκευαστικές εργασίες (μεταξύ άλλων σε ακίνητο επί της οδού Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι).

    Είναι πιθανό πάντως στις αναπτύξεις που βρίσκονται υπό σχεδιασμό να διαφοροποιηθούν οι χρήσεις αφού μελετηθούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους διάφορους κλάδους του real estate. Π.χ. τα τουριστικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, ενώ αντίθετα οι αποθήκες τις μικρότερες.

    Σχετικά με την πώληση του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ στην Ιταλία, κίνηση δρομολογημένη και συνυφασμένη με την αύξηση κεφαλαίου, αναφέρθηκε ότι μπορεί να καθυστερήσει, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με καλή κερδοφορία.

    Για τον αποκαλούμενο Πύργο του Πειραιά σημειώθηκε ότι ως έργο έχει ακόμα μεγάλη διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Μεταξύ άλλων χρειάζεται η προς υπογραφή σύμβαση να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Το βασικότερο θέμα χθες, εκτός από τα τυπικά μιας ετήσιας γενικής συνέλευσης (έγκριση αποτελεσμάτων κ.λ.π.) ήταν η παράταση μέχρι την αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση το 2021 του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες η αύξηση κεφαλαίου θα βρισκόταν σε εξέλιξη τις μέρες που διανύουμε.



    ΣΧΟΛΙΑ