ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη (Βενέτη) και άλλων 21 εταιρειών να προχωρήσουν στη σύσταση της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (EΕΠΑΖ).
Με προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου της ΕΕΠΑΖ και επικεφαλής της Βενέτη, Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και η ΓΣΕΒΕΕ κάνουν λόγο για σκοπιμότητες πίσω από τη σύσταση της Ενωσης με στόχο την ολιγοπώληση της αγοράς.
«Η απάντησή μας και στους δύο θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΑΖ» αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.
Αιχμή των αντιδράσεων τόσο της Ομοσπονδίας όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, που συνυπογράφει την απάντηση των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών, είναι το αίτημα για διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου.
«Το προσωπείο του επιτήδειου ουδέτερου»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι με το προσωπείο του “επιτήδειου ουδέτερου” δημιουργούν μη κερδοσκοπικές εταιρείες υπό τον μανδύα του πολιτιστικού οργανισμού με σκοπό να αποκτήσουν έναν άτυπο θεσμικό ρόλο και λόγο, ώστε να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις προωθώντας από την «πίσω πόρτα» συμφέροντα που οδηγούν σε περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς, μέσω της χαλάρωσης ρυθμίσεων που υφίστανται τόσο για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και καταναλωτών, όσο και την διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.
«Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύσταση της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. που παρά τον διακηρυγμένο σκοπό της περί προστασίας του αρτοποιείου και του ζαχαροπλαστείου ως επιχειρήσεων με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα, δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά στοχεύει, όπως την περαιτέρω «απλοποίηση» των όρων αδειόδοτησης, ώστε για παράδειγμα σε 15 τετραγωνικά μέτρα να λειτουργούν παρασκευαστήρια στα οποία να επιχειρούν 10 εργαζόμενοι, να πωλούν τον μεταφερόμενο άρτο και οποιοδήποτε άλλο προϊόν με ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και των προϊόντων. Αποποιούμενη, μάλιστα, της εργοδοτικής της ευθύνης αφού βάσει του καταστατικού της δεν συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας» συμπληρώνει η ΓΣΕΒΕΕ.
«Η απλοποίηση αδειοδότησης, όχημα για τη συρρίκνωση του κλάδου»
Τα μέλη της Ένωσης ζητούν ένα απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης, που θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Μάλιστα ζητούν η αδειοδότηση, η οποία σήμερα μπορεί να ξεπεράσει και τα 2-2,5 χρόνια, να ολοκληρώνεται εντός μιας εβδομάδας και εντός 30 ημερών στην περίπτωση που το κατάστημα στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και να γίνεται μόνο από δύο υπηρεσίες, μία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα προκείμενου να μην οδηγηθεί σε συρρίκνωση ο κλάδος ζητούν να τεθεί το επάγγελμα του αρτοποιού στα προστατευόμενα επαγγέλματα.
Ωστόσο, αυτό ερμηνεύεται αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες ως όχημα για τη συρρίκνωση των δύο μεταποιητικών κλάδων και «την αντικατάσταση τους με μια χούφτα επιχειρήσεων που στο τέλος θα καταλήξουν να ασκούν μια μεταπρατική δραστηριότητα».
Αναφερόμενοι στον εκπρόσωπο της Ένωσης σημειώνουν ότι στην ευνομούμενη Ελληνική Δημοκρατία προφανώς ο καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργεί όποιο αφήγημα θέλει, όμως είναι προτιμότερο ο εκπρόσωπος της αστικής αυτής εταιρείας να διατηρήσει τον άτυπο ρόλο, ως εκφραστής του φάσματος των καταστημάτων που διαθέτουν άρτο (κατά δήλωση του στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό στις 25/10/2022) και ειδικότερα των καταστημάτων εστίασης.
Σε εκείνα δηλαδή που σήμερα, παραδείγματος χάρη, μέσα σε δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα θέλουν να έχουν παρασκευαστήρια, να επιχειρούν 10 εργαζόμενοι, να πωλούν τον μεταφερόμενο άρτο και οποιοδήποτε άλλο προϊόν με ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και των προϊόντων».
Το μοτίβο του μικτού μοντέλου καταστημάτων
Σχετικά με τη θέσπιση ενός πλαισίου αδειοδότησης στην κοινή απάντηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών τονίζεται ότι η ΕΕΠΑΖ ζητά την αδειοδότηση στο μοτίβο του μικτού μοντέλου καταστήματος όπως στα σούπερ μάρκετ με το επιχείρημα των πολλών κατηγοριών προϊόντων και εξέλιξης του κλάδου και συμπληρώνουν:
«Μα το δικαίωμα για μικτά καταστήματα το έχετε ήδη και τα ίδια μικτά καταστήματα ανήκουν στους περισσότερους από εσάς, προεξέχοντος του εκπροσώπου σας, ο οποίος στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητούσε ένταξη των ρυθμίσεων για τους ΚΑΔ 47.24 και 56.10 δηλαδή για το Λιανικό εμπόριο ψωμιού και αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα και αντίστοιχα υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης».
Διαβάστε επίσης
Βενέτης: Συμφωνία Μονεμβασιώτη – τραπεζών για τα Παγωτά Δωδώνη