Η σύνεση που επικράτησε τη χρονιά που πέρασε, λόγω της πανδημίας, δίνει τη θέση της σε ένα ξέφρενο πάρτι στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των πλούσιων σε ρευστότητα οίκων private equity.

Οι εξαγορές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής φέτος από εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτές ανέρχονται στα 29 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 60% σε ετήσια βάση, ενώ είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Όλα αυτά μετά από μήνες σχετικής αδράνειας για πολλούς μεγάλους «παίκτες», συμπεριλαμβανομένων της Blackstone Group και της CVC Capital Partners, που έμειναν στο περιθώριο ή επικεντρώθηκαν στη χρηματοδότηση εταιρειών που βρίσκονταν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τώρα, οι ευκαιρίες που ανακύπτουν λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, η αφθονία φθηνού δανεικού χρήματος και η προθυμία πολλών διοικήσεων να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους ωριμάζουν τις συνθήκες για μεγαλύτερα deals. Η άνοδος των χρηματιστηρίων, στο μεταξύ, οδηγεί σε άνοδο τις τιμές.

«Είναι δύσκολο να το μεγαλοποιήσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Άντονι Διαμαντάκης, συνεπικεφαλής του τμήματος global asset managers στη Citigroup. «Οι πιθανότητες να δούμε jumbo deals φέτος είναι πολλές», προσθέτει.

Ο κλάδος του private equity η αλήθεια είναι ότι είχε την πολυτέλεια να κρατά στην άκρη κεφάλαια ρεκόρ και χρόνο για να διαλέξει πού θα ποντάρει. Οι επενδυτές συνέχισαν να ρίχνουν χρήμα σε κεφάλαια προοριζόμενα για εξαγορές πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες private equity έκαναν οικονομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Μάικλ Άμπραχαμ της UBS Group, η εντολή των ιδιωτικών κεφαλαίων ή private equity είναι να επενδύουν.

Και, όπως λέει ο Φίλιπ ΜακΚρίνορ της επενδυτικής τράπεζας Lincoln International, η πανδημία θα αυξήσει την πίεση που δέχονται προκειμένου να αναπτύξουν περισσότερα κεφάλαια σε λιγότερο χρόνο.

Η δύναμη φαίνεται στους αριθμούς

Οι συνεργασίες θα μπορούσαν να γίνουν πρότυπο για τις εταιρείες private equity στην προσπάθειά τους να κερδίσουν ανταγωνιστικά deals φέτος, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη της Citigroup.

«Θα μπορούσαμε να δούμε δύο ή τρεις χρηματοδότες να ενώνουν τις δυνάμεις τους συνεισφέροντας 3-5 δισ. δολάρια ο καθένας, συν συνεπενδύσεις», ανέφερε.

Οι εταιρείες εξαγορών αρχίζουν να κερδίζουν ακόμη και στρατηγικούς αγοραστές, οι οποίοι, παραδοσιακά, μπορούν να δίνουν περισσότερα χρήματα επειδή μπορούν να καταλήγουν σε συνέργειες με τους στόχους.

Οι πεινασμένοι για αποδόσεις επενδυτές δεν έχουν όμως χάσει ακόμα την όρεξή τους για τα private equity funds. Το ύψος των κεφαλαίων που «κάθονται» και περιμένουν σε οχήματα εξαγορών που επικεντρώνονται στην Ευρώπη ανέρχεται σε 234 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων Preqin και έλλειψη στόχων δεν υπάρχει.

Οι εταιρείες buyout έχουν βάλει, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο την εμβληματική γερμανική εταιρεία σανδαλιών Birkenstock, τις δραστηριότητες της Unilever στο τσάι και περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής Engie. Και σε μια συναλλαγή που θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τη φετινή χρονιά, η EQT έχει προσεγγίσει την αξίας 15 δισ. δολαρίων ολλανδική Royal KPN, στη μεγαλύτερη επιχείρηση εξαγοράς άλλης εταιρείας στην ιστορία της, σύμφωνα με το Bloomberg News.

«Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) από ομίλους private equity θα παραμείνει ισχυρή και φέτος», ανέφερε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ο Άντονι Γκάτμαν, συνεπικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Goldman Sachs Group. «Ο συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων, μεγάλου ύψους κεφαλαίων και μετατοπίσεων στα χρηματιστήρια αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αύξηση της δραστηριότητας», υπογράμμισε.