Αναζητείται λύση στο γόρδιο δεσμό της ζημιογόνου λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου που εκμεταλλεύεται η Energean μέσω του μηχανισμού ενδεχόμενης χρηματοδότησης με κρατικά κεφάλαια ή εγγυήσεις το οποίο θα πρέπει να είναι αποδεκτό κατά βάση από το Υπουργείο Οικονομικών που θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Σήμερα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου βρίσκεται σε οριακό σημείο εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων στη ζήτηση και τις τιμές του αργού, αφού ο κοίτασμα είναι αποδοτικό όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι στα 60 δολάρια/βαρέλι και πάνω. Η παραγωγή έχει πέσει στα 1700 βαρέλια την ημέρα από 3.300 πέρυσι και όπως τονίζεται, για να αυξηθεί και πάλι η παραγωγή χρειάζονται επενδύσεις. Αλλιώς οι ζημιές που σημειώνει ημερησίως είναι 50.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγές.
Η Energean σταμάτησε από το Σεπτέμβριο το επενδυτικό πρόγραμμα και από τότε η λειτουργία του κοιτάσματος είναι ζημιογόνα. Ωστόσο αν και λειτουργεί με ζημιές, είναι σημαντικό το κοίτασμα να μην κλείσει καθώς τότε δημιουργεί μεγάλα κόστη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με την Energean, αναζητώντας μια οικονομικά ισορροπημένη, νομικά στέρεη και αποδεκτή λύση, για τη διασφάλιση της λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Πρίνου και είναι κρίσιμο η διαδικασία να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί και ήδη εργάζεται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη διατήρηση όχι μόνο της εκμετάλλευσης και λειτουργίας του υφιστάμενου κοιτάσματος του Πρίνου, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραχώρησης, για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας και ευρύτερα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ ενώ η συνεισφορά της παραχώρησης στην τοπική κοινωνία εκτιμάται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) σε περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η παραχωρησιούχος εταιρεία Energean Oil & Gas συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της  χώρας, καθώς συμμετέχει στις Κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία, ο Πατραϊκός Κόλπος ενώ έχει αναλάβει και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο.