Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Principia (Enel-Macquarie):Εξαγόρασε την Dispatch Renewable Energy- ενισχύεται σε φ/β και αποθήκευση

Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power

Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO Principia

Με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα στην αποθήκευση ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά η Principia (πρώην Enel Hellas) απέκτησε την Dispatch Renewable Energy, συμφερόντων Εμμανουήλ Νικηφοράκη .

Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά που πραγματοποιεί η Principia, μετά τη συμμετοχή της  Macquirie στο μετοχικό της κεφάλαιο, που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο. Η  Principia  – πρώην Enel Greece-, που πλέον ανήκει κατά 50% στην ENEL και κατά 50% στην Macquirie, δίνει έμφαση στα υβριδικά έργα με αποθήκευση και φ/β  τα οποία θεωρεί ότι είναι η λύση στο πρόβλημα του ηλεκτρικού συστήματος.

Ειδικότερα, με την κίνηση αυτή η Principia, αποκτά το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της Dispatch στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς η εταιρεία διαθέτει πολυάριθμες άδειες για έργα αποθήκευσης ισχύος 550 MW σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες MW σε φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ “Την 14/06/2024 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με ΚΑΚ 4223515, το από 31/05/2024 πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με την επωνυμία DISPATCH RENEWABLE ENERGY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το διακριτικό τίτλο DIREEN Α.Ε. και αριθμό ΓΕΜΗ 152938227000, η οποία εδρεύει στο Δήμο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, από το οποίο προκύπτει η συγκέντρωση όλων των μετοχών της, στο χαρτοφυλάκιο της μοναδικής πλέον μετόχου Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «PRINCIPIA ENERGY SERVICES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «PRINCIPIA ENERGY SERVICES».

Η εταιρεία DISPATCH RENEWABLE ENERGY  προηγουμένως ανήκε στον κ. Εμμανουήλ Νικηφοράκη και είχε βασικό μέτοχο τη “Δυτικός Μονοπρόσωπη ΑΕ” επίσης συμφερόντων Νικηφοράκη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες ENEL και DISPATCH συνεργαζόντουσαν στην ανάπτυξη έργων και τους τελευταίους μήνες η Principia αποφάσισε να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με τα έργα αυτά.

Πληροφορίες από την Principia, αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, και από τα έργα που διαθέτει κάποια θα πουληθούν και κάποια άλλα θα προχωρήσουν.

Η DISPATCH RENEWABLE ENERGY, διαθέτει άδειες για 6 έργα αποθήκευσης ενέργειας των 18MW έκαστο, στην Κρήτη, παρουσία σε όλους τους νομούς, σε Χανιά, Σητεία, Χερσόνησο, Λασίθι και Ηράκλειο.επίσης 6 έργα αποθήκευσης ενέργειας των 18MW έκαστο στα Γρεβενά, και άλλα τόσα στην Κοζάνη. Επίσης, δύο άδειες αποθήκευσης των 108 MW στη Φλώρινα. Συνολικά διαθέτει άδειες για έργα αποθήκευσης 556 MW σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε στην εταιρεία  «DISPATCH RENEWABLE ENERGY” την άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 189,99 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 189,99 MW  επίσης στη Φλώρινα.

Principia

Η Principia ανήκει κατά 50% στην Enel SpA και 50% στην Macquarie Asset Management, ενώ η τελευταία απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τον Ιούλιο του 2023 έναντι 345 εκ. ευρώ. Η Enel Greece έχει δραστηριότητα ήδη από το 2008 στην Ελλάδα ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Η Principia έχει επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας αναπτύξει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία δυναμικότητας 560 MW, με ένα pipeline 6 GW έως το 2030. Διαθέτει   59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα.

Μέσω  επιτυχούς  συμμετοχής στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την αποθήκευση, εξασφάλισε ταρίφες για  ένα έργο μπαταρίας 49 MW στη Χαλκιδική.