Με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους παραγωγούς γάλακτος και αναδρομική ισχύ από τις αρχές του μήνα η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» της οικογένειας Παντελιάδη βγαίνει μπροστά στον ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας την προμήθεια πρώτης ύλης.
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία ανακοίνωσε στους παραγωγούς αύξηση της τιμής κατά 0,10 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα και κατά 0,6 ευρώ/κιλό για το κατσικίσιο.
Πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος ύψους 6 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θεωρείται ως επένδυση προκείμενου να εξασφαλίσει τις ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος που είναι απαραίτητες για την παρασκευή των προϊόντων της αποφεύγοντας τις… αναταράξεις στην αγορά λόγω των ασφυκτικών πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν σε μείωση της παραγωγής.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ η παραγωγή τόσο του πρόβειου όσο και του γίδινου γάλακτος στο πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκε. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου οι παραγωγοί παρέδωσαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το α΄ εξάμηνο του 2021 (μείωση δηλαδή κατά 1,88%) με την τιμή να βρίσκεται στα επίπεδα του 1,21 ευρώ/κιλό από 0,93 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μειωμένη κατά 5,62% ήταν η παραγωγή και στο γίδινο γάλα με την τιμή να διαμορφώνεται περίπου στα 0,76 ευρώ ανά λίτρο αυξημένη σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για τα ΠΟΠ προϊόντα φτάνει αν οι κτηνοτρόφοι υποστηριχθούν με τιμές που να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί αλλά και η κατανάλωση ρεύματος για τη συντήρηση του γάλακτος και γενικότερα οι ισχυρές ανατιμήσεις στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού, επισημαίνουν στο mononews οι ίδιες πηγές. Η «Ηπειρος» προτείνει 1,40 ευρώ/ κιλό για το πρόβειο γάλα , τιμή που εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος από το κόστος που επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.
Αυξήσεις τιμών και στο ράφι
Η «Ηπειρος» έχει προχωρήσει σε ανάλογες αυξήσεις προς τους παραγωγούς καθ’όλη της διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά τώρα γίνεται γενικευμένα σε όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τις ποσότητες που προμηθεύουν την εταιρεία. Εχουν προηγηθεί ανάλογες αυξήσεις προς τους παραγωγούς καθ’όλη της διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων στο ράφι.
Η «Ηπειρος», έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους, που ξεπερνά το 50% κάτι που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Η αύξηση στο κόστος πωλήσεων, ξεπέρασε τα 59,2 εκατ. ευρώ από 46,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν στα 66,23 εκατ. ευρώ από 54,629 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του τζίρου κατά 22% δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο του όγκου πωλήσεων αλλά και στις ανατιμήσεις που κινήθηκαν στο 10% ενώ θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις από την 1η Νοεμβρίου σε μία αγορά που μεσοσταθμικά καταγράφει αυξήσεις περίπου 30%.
Ενισχυμένες πωλήσεις και εξαγωγές, μειωμένη λειτουργική κερδοφορία
Αυξημένες είναι οι πωλήσεις της εταιρείας και στο πρώτο εξάμηνο σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8% με τις εξαγωγές να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία είναι «ψαλιδισμένη» λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Ήπειρος πραγματοποιείται στην εσωτερική αγορά. Από τα 66,23 εκατ. ευρώ του 2021, τα 50,885 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις στην Ελλάδα, όταν το 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 43,637 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτέλεσαν πέρυσι το 23,2% του συνόλου έναντι 21% το 2020.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν πέρυσι κατά 36,23% και σε τρίτες χώρες κατά 49,85%.Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων υποχώρησαν στα 3,197 εκατ. ευρώ έναντι 3,443 εκατ. ευρώ το 2020. Τα καθαρά κέρδη ήταν 2,453 εκατ. ευρώ από 2,659 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε κατά 10,8%.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΕΙΡΟΣ: Εργοστάσιο στον Δομοκό – Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών