ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην «πρέσα» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται οι τράπεζες προκειμένου να διευκολύνουν με παροχή ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα ζητούν από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία με το πόσα δάνεια έχουν εκταμιεύσει την περίοδο της πανδημίας, πόσα από αυτά ήταν μέσω των «εργαλείων» αντιμετώπισης της κρίσης και σε ποιες επιχειρήσεις.
Στόχος του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού κ. Γιώργου Ζαββού είναι μία πλήρης χαρτογράφηση της ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία και από ποια πηγή προέρχεται αυτή η χρηματοδότηση. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα είναι αποδέκτες πλήθους παραπόνων από φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα.
Βέβαια από την πλευρά τους οι τράπεζες χρηματοδοτούν όλο το διάστημα της πανδημίας τις υγιείς επιχειρήσεις, ενώ «κομμένοι» είναι οι «κόκκινοι» επιχειρηματίες.
Τα παραπάνω ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας, στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι τράπεζες και οι servicers το τελευταίο 18μηνο ρύθμισαν σχεδόν 400 χιλιάδες δάνεια, συνολικού ύψους 21,2δις ευρώ. Μάλιστα 75 χιλιάδες ρυθμίσεις –για δάνεια ύψους 2δις ευρώ- έγιναν από τις Εταιρείες Διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις και «κούρεμα» οφειλής.
Επίσης 405 χιλιάδες δάνεια συνολικού ύψους 28,4 δισεκ ευρώ, έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής δόσεων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.
«Ανάσα» ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρηματίες έδωσαν τα «εργαλεία» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών, μέσω των οποίων διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία 12,2 δισεκ ευρώ.
Ειδικότερα, σε περισσότερες από 480 χιλιάδες επιχειρήσεις πιστώθηκαν 5,5 δισεκ ευρώ, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Και μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εκταμιεύτηκαν 6,6 δισεκ ευρώ (27.945 δάνεια).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης:
Τραπεζίτες: Δύσκολη εποχή για χρηματοδοτήσεις επενδυτικών πλάνων σε κλάδους που έπληξαν τα lockdown