ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αυλαία των πωλήσεων δανείων για το 2019 ανοίγει η Εθνική Τράπεζα με την πώληση δύο χαρτοφυλακίων, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Τράπεζα Πειραιώς, που προγραμματίζει την πώληση δύο πακέτων εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.
Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πουλήσει μέσα στο 2018 δάνεια ονομαστικής αξίας 9 δις ευρώ – η αξία αυτών των δανείων μαζί με τους τόκους ήταν σχεδόν διπλάσια – επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.
Το χαρτοφυλάκιο «Symbol» για το οποίο η Εθνική Τράπεζα ανοίγει τα data rooms τις προσεχείς ημέρες, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 950 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο. Πρόκειται για 13.000 δάνεια, που έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελθεί από την τράπεζα και τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ αφορά σε εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο σε οικόπεδα και κατοικίες.
Θα ακολουθήσει η πώληση ενός χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Χωρίς εξασφαλίσεις θα είναι και το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ με την επωνυμία «Iris» που θα βγάλει προς πώληση η τράπεζα Πειραιώς σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων που φέρει την επωνυμία «Nemo».
Πρωταθλητής στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων αναδεικνύεται μέχρι σήμερα η Alpha Bank, η οποία έχει ολοκληρώσει ήδη την πώληση τεσσάρων χαρτοφυλακίων, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με την πώληση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ, του «Earth», η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει πουλήσει δύο χαρτοφυλάκια, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ και η Eurobank, η οποία έχει ολοκληρώσει την πώληση δύο πακέτων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι μέχρι στιγμής ισχυρό, τάση που αποτυπώνεται τόσο στις τιμές όσο και είσοδο στην ελληνική αγορά μεγάλων equity funds όπως το Apollo, η APS, η Bain Capital, η B2 Holding, η Carval, η Intrum, η Hoist κ.α.
Οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν συνάρτηση των εξασφαλίσεων που είχαν τα δάνεια που πουλήθηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς από την πώληση του «Amoeba», του χαρτοφυλακίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσεις ακίνητα υψηλής αξίας εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ. Στα 337,1 εκατ. ευρώ ανήλθε και το τίμημα που εισέπραξε η Alpha Bank από την πώληση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχαν εξασφαλίσεις ακίνητα. Το χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δισ. ευρώ περιελάμβανε και ακίνητα αξίας 56 εκατ. ευρώ που ήταν στην κατοχή της τράπεζας, στοιχείο που συνέβαλε και στη βελτίωση του τιμήματος.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις οι τιμές διαμορφώνονται σε μονοψήφια ποσοστά σε σχέση με τη λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου και την υψηλότερη τιμή – σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley εμφανίζεται να έχει πετύχει η Alpha Bank μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου «Venus».
Στο 6% της λογιστικής αξίας των δανείων διαμορφώθηκε η τιμή για το πακέτο «Earth» της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και για το πακέτο «Zenith» της Eurobank που αποτελούνταν επίσης από καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»