ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί η Πειραιώς είναι το Everest της JP Morgan, γιατί δεν ενθουσίασε ο Νεμπής, το ρεκόρ του Σιάμισιη, τι συμβαίνει στα ναυπηγεία, η συμφωνία του Παπαέλληνα, τι ήθελε ο Καραβίας στα Εμιράτα, τι συζήτησαν Παπασταύρου με Γαβριήλ, και ένα hot quiz με πολιτικό και κομμώτρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας έχει ενταχθεί η αξιοποίηση ακινήτου 10 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της στην περιοχή, όπου – πέρα από το project της Διπλής Ανάπλασης – δρομολογούνται ιδιωτικά έργα 470 εκατομμυρίων ευρώ, όσο τα έχει αποτιμήσει ανεξάρτητος εκτιμητής. Η εισηγμένη, που βρίσκεται εν αναμονή της αδειοδότησής της ως ΑΕΕΑΠ, μελετά την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου θερμοσίφωνων της Soulis στον Ελαιώνα, που απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 έναντι 7,8 εκατομμυρίων ευρώ µέσω συµµετοχής σε δηµόσιο πλειοδοτικό διαγωνισµό. Η χρήση γραφείων για το βιομηχανικό ακίνητο είναι η τελευταία λύση για την Premia, στο κάδρο είναι η αξιοποίηση με εμπορικές και μεικτές χρήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση εξετάζεται ένα concept που θα έδινε την ευκαιρία στο project να “δέσει” με τις υπόλοιπες επενδύσεις της περιοχής. Όπως ανέφερε, εξάλλου, η εταιρεία, ήδη από την εποχή που δραστηριοποιούταν ως Pasal Development επί Σωτήρη Θεοδωρίδη, η εκμετάλλευση του ακινήτου “θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες αναπτύξεις του δήμου Αθηναίων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή”. Η επιφάνεια του συγκεκριμένου οικοπέδου στην πάροδο της οδού Ορφέως ανέρχεται σε 10.799 τ.μ. και διαθέτει υφιστάμενες κτισμένες εγκαταστάσεις 10.857 τετραγωνικών μέτρων. Έχοντας αποτιμηθεί περί τα 4 εκατ. ευρώ, η συνολική επένδυση της Premia πρόκειται να κυμανθεί συνολικά σε έως 20 εκατομμύρια, με τις επίσημες ανακοινώσεις για την τύχη του ακινήτου – που παραμένει αναξιοποίητο επί μία 15ετία – να αναμένονται εντός του 2022, αν δοθεί και χείρα βοηθείας από τη γραφειοκρατία.
Μάλιστα, η Premia φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους επενδυτές που έχουν πατήσει πόδι στο Βοτανικό, ενόψει της μεγάλης αστικής ανάπλασης.
Γειτνίαση με το γήπεδο των 115 εκατομμυρίων, τη Viohalco και τη Dimand
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, οι μελέτες του γηπέδου 40.000 θέσεων του Παναθηναϊκού έχουν συνταχθεί από την ΠΑΕ, έχουν παραδοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και με βάση αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης για το γήπεδο, προϋπολογισμού 115 εκατομμυρίων. Μέσω του έργου της Διπλής Ανάπλασης, στον Ελαιώνα θα επενδυθούν 140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, 40,8 εκατ. σε υποδομές και 56 εκατ. ευρώ για κοινόχρηστους χώρους.
Από τα σημαντικότερα έργα που δρομολογούνται στο Βοτανικό είναι η αστική ανάπλαση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς, όπου θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που σχεδιάζει η θυγατρική του ομίλου Στασινόπουλου, Noval, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το επταετές ομόλογο των 120 εκατομμυρίων. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων ήδη από το 2019 και αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος μεικτών χρήσεων, που θα περιλαμβάνει γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες κατά LEED ή BREEAM, ενώ οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το 2022 – 2025 για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.
Η Dimand έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος μεικτών χρήσεων στο ακίνητο των 49 στρεμμάτων της πρώην Softex, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του βιομηχανικού συγκροτήματος ιδιοκτησίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας από το 2021, με σκοπό την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω θυγατρικής που σύστησε.
Μέσα στο 2022 θα δημοπρατηθεί και η μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ, έργο άνω των 100 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο να αναζητά επί του παρόντος την πηγή χρηματοδότησης, την αναθέτουσα αρχή και το ακριβές κόστος κατασκευής. Επίσης, στον Βοτανικό “δεσπόζει” αναξιοποίητο το πρώην εργοστάσιο Λιβάνη, ενώ χώρο λαμβάνουν και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου της ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες πέρασε το ακίνητο προηγούμενης ιδιοκτησίας της Διεθνής Τεχνική, της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, που φιλοδοξούσε να χτίσει mall στον Ελαιώνα.
Στη Θεσσαλονίκη στήνει τα επόμενα logistics η Premia
Εκτός, πάντως, από το πρώην εργοστάσιο στο Βοτανικό, στο κάδρο έχει βάλει η Premia και την αξιοποίηση ενός ακινήτου που ήρθε στα χέρια της το 2008, το παλιό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Dimon στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το οποίο αγοράστηκε έναντι 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Έχοντας τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμότητες που αφορούσαν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του ακινήτου, η Premia βρίσκεται στο στάδιο των μελετών για το συγκεκριμένο asset, η έκταση του οποίου φτάνει τα 39,6 στρέμματα, με πρόσωπο 150 μέτρων στην παράπλευρη οδό της Εγνατίας οδού. Οι κενές εδώ και 14 χρόνια κτιριακές εγκαταστάσεις σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν ως αποθήκες σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις (big box), όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε κατά την έκδοση του ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε, κάτι που, ωστόσο, η Premia, δεν έχει οριστικοποιήσει.
Διαβάστε επίσης
Στα αζήτητα το πεντάστερο που προωθεί η Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»