• Business

    Prem Watsa: Eπενδύει 860 εκατ. δολ. για την επέκταση της FairFax στη Μέση Ανατολή

    • NewsRoom
    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Η FairFax του Prem Watsa πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο 46% στην Gulf Insurance Group

    Η Fairfax Financial Holdings Limited ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για τον υπερδιπλασιασμό του μερίδιού της στην Gulf Insurance Group (GIG) KSCP με την αγορά ενός επιπλέον ποσοστού περίπου 46% από την Kuwait Projects Co.(Holding) KSCP έναντι περίπου 860 εκατομμύρια δολαρίων.

    Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, το μετοχικό μερίδιο της Fairfax στην GIG θα αυξηθεί από 43% σε περίπου 90%.

    Η συμφωνία υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συγχωνεύσεων, τις κεφαλαιαγορές, τις ρυθμιστικές αρχές χρηματιστηρίου και ασφάλισης σε κάθε σχετική δικαιοδοσία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου δραστηριοποιείται η Gulf Insurance.

    Η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αρχής Κεφαλαιαγοράς του Κουβέιτ, το κλείσιμο της Συναλλαγής μεταξύ της KIPCO και της Fairfax θα απαιτήσει από την Fairfax να ξεκινήσει μια υποχρεωτική δημοπρασία σε όλους τους άλλους κατόχους μετοχών της GIG.

    Επιπλέον, η Fairfax αναμένει επίσης ότι η έναρξη της υποχρεωτικής δημοπρασίας θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το κλείσιμο της συναλλαγής και, σε κάθε περίπτωση, εντός τριάντα ημερών από τότε.

    Ο Prem Watsa, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αυξήσουμε το ιδιοκτησιακό μας ενδιαφέρον στη GIG. Η GIG είναι από τους μεγαλύτερους και πιο διαφοροποιημένους ασφαλιστικούς ομίλους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με δραστηριότητες σε 13 διαφορετικές χώρες και ηγετική παρουσία στην αγορά σε καθεμία από τις Κουβέιτ, Ιορδανία, Μπαχρέιν και Αίγυπτο.

    «Από την πρώτη μας επένδυση το 2010, η GIG έχει αποδειχθεί μια εξαιρετική εταιρεία. Έχει προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και διευθύνεται από μια έμπειρη και ταλαντούχα διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον Khaled Saoud Al Hasan. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας στην KIPCO που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να επεκτείνουμε τις ασφαλιστικές μας δραστηριότητες στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.»

    Ο Sheikha Dana Naser Sabah Al Ahmad Al Sabah, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου KIPCO, σχολίασε: «Η συνεργασία μας με την Fairfax είναι μια συνεργασία που εκτιμούμε πολύ. Μαζί έχουμε αναπτύξει την Gulf Insurance Group σε κορυφαίο παίκτη στην ασφαλιστική αγορά MENA. Ως εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η στρατηγική της KIPCO είναι να εξαγοράζει, να κλιμακώνει και να αποχωρεί εταιρείες όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Το ταξίδι μας ήταν επιτυχημένο και πιστεύουμε ότι η GIG θα συνεχίσει να αναπτύσσεται υπό την Fairfax και θα παραμείνει κορυφαίος παίκτης στην αγορά».

    Ο Khaled Saoud al Hasan, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Gulf Insurance Group, πρόσθεσε: «Η KIPCO είναι ο στρατηγικός μας επενδυτής από το 1997 και όταν η Fairfax έγινε μέτοχος το 2010, ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης μακροχρόνιας συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την KIPCO για την πίστη σε εμάς. Η εκθετική ανάπτυξη του Ομίλου GIG από την αρχική επένδυση της KIPCO αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Η Fairfax πιστεύει ακράδαντα στις συνεχείς δυνατότητες ανάπτυξης του Ομίλου GIG και της περιοχής.

    «Με αυτή τη συναλλαγή η Fairfax δείχνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στις αγορές του GCC και στον Όμιλο GIG που πρόσφατα σημείωσε καθαρό κέρδος 124,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2022. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το αποκεντρωμένο μοντέλο λειτουργίας μας που επιτρέπει όλα τα θυγατρικές να λειτουργούν ανεξάρτητα, ενώ επωφελούνται από τη γνώση και τη συλλογική εμπειρία της Fairfax σε περισσότερες από 40 αγορές σε όλο τον κόσμο. Τους επόμενους μήνες, θα συνεργαστούμε στενά με καθεμία από τις ρυθμιστικές αρχές των οντοτήτων του Ομίλου GIG για να κάνουμε αυτή τη συναλλαγή απρόσκοπτη και επωφελής για όλα τα μέρη».

    Ο Paul Adamson, Διευθύνων Σύμβουλος της GIG Gulf, δήλωσε: «Η GIG Gulf και η GIG Saudi είναι περήφανα μέρος του GIG Group από την εξαγορά από την AXA το 2021, και η συνεργασία με τους νέους μετόχους μας, τόσο την KIPCO όσο και την Fairfax, ήταν εξαιρετικά ομαλή και θετική.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η Fairfax, με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στην ασφάλιση, την αντασφάλιση και τη διαχείριση επενδύσεων, είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η GIG συνεχίζει το σχέδιό της να είναι κορυφαίος περιφερειακός ασφαλιστής και να ακολουθεί την αναπτυξιακή μας πορεία. Για όλες τις οντότητες της GIG, η ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας παγκόσμιας επωνυμίας ασφάλισης όπως η Fairfax είναι πραγματικά μοναδική και θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την τεχνογνωσία του άλλου και της Fairfax».

    Διαβάστε επίσης

    Prem Watsa: Με όραμα στην Mytilineos-Εμπιστοσύνη σε Σαρρηγεωργίου και Καραβία



    ΣΧΟΛΙΑ