Η δημιουργία ενό από τους κατασκευαστικούς ομίλους της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ ευρώ, είναι πλέον γεγονός καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση από την Intrakat του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.»

Στην ανακοίνωσή της η Intrakat αναφέρει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε χθες την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ, θέτοντας έτσι σε τροχιά άμεσης ολοκλήρωσης το όραμα του Ομίλου Intrakat για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στις Κατασκευές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα.

1

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε: «Με την εξαγορά της Άκτωρ, η ολοκλήρωση της οποίας θα υλοποιηθεί άμεσα, η Intrakat μετεξελίσσεται σε καταλυτικό παίκτη της αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία του Ομίλου μας, το οποίο επισφραγίζει την δυναμική αναπτυξιακή μας πορεία και την στρατηγική επιλογή μας να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο επιχειρηματικό πυλώνα, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, παράγοντας αξία για τους μετόχους, την οικονομία και την κοινωνία».

Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε: «Η εξαγορά της Άκτωρ αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη των μετόχων μας στις προοπτικές του Ομίλου Intrakat, του κατασκευαστικού κλάδου και της ίδιας της χώρας. Και με αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία, ο Όμιλος μας στέλνει ένα ηχηρό
μήνυμα για το μέλλον: Τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή μας να αποτελέσουμε καταλύτη για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ταλέντο των ανθρώπων μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που βλέπουμε αυτό το όραμά μας να υλοποιείται».

Ο νέος, ισχυρός, επιχειρηματικός πυλώνας στις κατασκευές φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και να επεκτείνει το αποτύπωμά του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευρύνοντας και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του και επενδύοντας στην εξωστρέφεια, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία υποδομών που θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον και την κλιματική αλλαγή.

Ο νέος πυλώνας θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τις 31/12/23) και θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από τον Όμιλο Intrakat προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά του Άκτωρα

Η απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα του Ελλάκτωρα από τον όμιλο φέρεται να εξασφαλίζει και την επιστροφή της Intrakat σε θετικό αποτέλεσμα στις κάτω γραμμές του ισολογισμού της σύμφωνα με τα όσα είχε πει πρόσφατα στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που η Intrakat ήταν κερδοφόρα ήταν το 2019, όταν είχε τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους είχαν διαμορφωθεί σε 600.000 ευρώ.

Με την απόκτηση του Άκτωρα, η Intrakat θα είναι – κατά τον κ. Εξάρχου – έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί το υψηλό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο, το οποίο μετά τη συμφωνία θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ανεκτέλεστο στις κατασκευές παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις. «Βγαίνουμε από μία δεκαετή περίοδο με ιστορικά χαμηλό ανεκτέλεστο, επομένως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Θυμίζουμε ότι το deal των 200 εκατομμυρίων για τη μεταβίβαση του 100% Άκτωρα στην Intrakat θα πραγματοποιηθεί ως εξής: θα καταβληθούν 100 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών (20 εκατομμύρια έχει ήδη καταβάλει η Intrakat και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβληθούν με την ολοκλήρωση της πώλησης του Άκτωρα), ενώ η αγοράστρια θα αναλάβει την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων 114 εκατομμυρίων ευρώ, σε ορίζοντα 24 μηνών από την ολοκλήρωση της πώλησης.

Η πεποίθηση του Αλέξανδρου Εξάρχου για break even της Intrakat και οριακή κερδοφορία τη φετινή χρήση βασίζεται και στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου το EBITDA κινήθηκε σε θετικά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 4,1 εκατ. και οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 5,2 εκατομμύρια έναντι 18,4 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο.

Η ανάπτυξη μέσω του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζει επίσης, κατά τη διοίκηση της Intrakat, σταθερές ταμειακές ροές. Η Intrakat μπαίνει σε θέση μάχης για τη διεκδίκηση έργων υποδομών 43,4 δισ. που θα υλοποιηθούν έως το 2030 και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν έως το 2026.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ανάληψη κατασκευής του Marina Tower στο Ελληνικό (σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues), μία σύμβαση αξίας 350 εκατομμυρίων (140 εκατ. αντιστοιχούν στην ελληνική κατασκευαστική), ενώ η εταιρεία έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ – τα κατασκευαστικά έργα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου.

Διαβάστε επίσης

Αναστάσιος Αρανίτης (Intrakat): Ανάγκη για New Deal στις Κατασκευές