• Business

    Πράσινα τιμολόγια Ιουλίου: Ποιοι μείωσαν τιμές με εκπτώσεις – Φθηνότερη η ΔΕΗ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Οξύνεται ο ανταγωνισμός για τα πράσινα τιμολόγια στην αγορά προμήθειας ενέργειας, καθώς οι μεγάλοι καθετοποιημένοι πάροχοι, προχωρούν σε εκπτώσεις για να μειώσουν τις τιμές των πράσινων τιμολογίων παρά την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής.

    Ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η ΔΕΗ ήδη από τον Ιούνιο, όλες οι μεγάλες εταιρείες προμήθειας, οι καθετοποιημένοι όμιλοι Protergia, Elpedison και ΗΡΩΝ που συνδυάζουν παραγωγή και προμήθεια ενέργειας, έκαναν εκπτώσεις πάνω από 30% και εμφάνισαν τιμές χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας την έκπληξη.

    Οι μικρότερες εταιρείες δεν ακολούθησαν αυτή την εμπορική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι, σε περιβάλλον αύξησης τιμών, διαμορφώνονται εταιρείες δύο ταχυτήτων: Οι μεγάλες που μπορούν να χρηματοδοτούν τις αυξήσεις και να τις απορροφούν για να μη χάνουν πελάτες και οι μικρές που δεν μπορούν να το κάνουν και δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές.

     Τα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου κυμαίνονται από 13,55 λεπτά /κιλοβατώρα που είναι το τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι τα 20 λεππτά/κιλoβατώρα που είναι η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο της Ζενίθ.

    Η ΔΕΗ είχε το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο με 13,55 λεπτά/κιλοβατώρα, η οποία επίσης και τον Ιούλιο όπως και τον Ιούνιο,  απορρόφησε σημαντικό μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής   παρέχοντας έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης.

    Οι τιμές Ιουλίου

    ΔΕΗ: Στα 13,55 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η χρέωση του πράσινου τιμολογίου τον Ιούλιο από 11,89 λεπτά /κιλοβατώρα τον Ιούνιο για καταναλώσεις εως 500 κιλοβατώρες. Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν το όριο των 500 κιλοβατώρων, η χρέωση είναι 14,385 ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Ιούνιο ήταν 12,642 λεπτά λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    Εlpedison: Στα 14,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 17,98 λεπτά/ κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις επόμενες κιλοβατώρες.

    Protergia: Στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούλιο με έκπτωση συνέπειας. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή Ιουλίου φτάνει τα 21,99 λεπτα/κιλοβατώρα από 23,4 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας τον Ιούνιο.

    ΗΡΩΝ: Στα 15,87   λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας τον Ιούλιο από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο Μαϊου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία απορρόφησε σημαντικό μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής εφαρμόζοντας έκπτωση 35%.

    Volton: Στα 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο με αρχική έκπτωση 10% και έκπτωση συνέπειας 33%

    ΕΛΙΝ: Στα 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από  14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο.

    NRG: Στα 17 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο ( με οριζόντια έκπτωση και έκπτωση συνέπειας) από 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο.

    Ζενίθ: Στα 20 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,9 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Στα 13,557 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα στα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου

    Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΠΛΑΘ



    ΣΧΟΛΙΑ