Δύο αιτήσεις χορηγήσεις αδειών κατέθεσε στη ΡΑΕ η Powerglobe, καταριανών συμφερόντων, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Έλληνας Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος. Οι αιτήσεις αυτές σηματοδοτούν την αρχή των κινήσεων της καταριανής εταιρείας που σχεδιάζει την ανάπτυξή της στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Η πρώτη αίτηση αφορά στη  δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου ΑΣΦΑ για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο  LNG στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη Νοτιοανατολική Κρήτη.

Η δεύτερη αίτηση της εταιρείας Powerglobe αφορά στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.

Απάντηση στο πρόβλημα της Κρήτης

Σε ό,τι αφορά το project για τον Αθερινόλακκο, η πρόταση της Powerglobe  αφορά στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος  της Κρήτης όπου οι μονάδες παραγωγής είναι παλιές και πρέπει για περιβαλλοντικούς λόγους να αποσυρθούν.

Συγκεκριμένα στην Κρήτη υπάρχουν 3 μονάδες ισχύος 782 MW σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά, που όμως είναι στην πλειονότητά τους παλιές και δε συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Η καθυστέρηση στην  υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης Αττικής,  σε συνδυασμό με το ότι οι μονάδες αυτές πρέπει να αποσυρθούν δημιουργείται, δημιουργούν ένα ενεργειακό έλλειμμα στο νησί, το οποίο ήδη τα καλοκαίρια αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας που καλύπτεται με την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος ήταν μέχρι το 2004 υψηλόβαθμο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας και από τότε, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού ενέργειας του Κατάρ Χαμάτ Αλατίγια, του έγινε πρόταση να αναλάβει τη Διεύθυνση του budgeting και reporting της Qatar Petrochemical προκειμένου να προετοιμαστεί για εισαγωγή στο χρηματιστήριο (IPO).

Η ανέλιξή του ήταν συνεχής και τα τελευταία 14 χρόνια «εκπροσωπεί» τα ενεργειακά συμφέροντα του εμιράτου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος  θα είναι ο αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της  Energy Bank, της τράπεζας που εγκαινιάζει το Κατάρ μέχρι τέλος του χρόνου,  με αρχικό κεφάλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων το οποίο στόχος είναι να φτάσει τα 23 δισ. ευρώ το 2023. Στόχος της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση έργων υδρογονανθράκων σε ολόκληρο τον κόσμο, μια κίνηση που αποσκοπεί να καταστήσει την Ντόχα κορυφαίο «παίκτη» την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Θεοδωρόπουλος: Από τη Λαϊκή Τράπεζα… αντιπρόεδρος στην Energy Bank του Κατάρ