ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δυσκολότερη, τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδεικνύεται η διαδικασία για την ανάθεση του σημαντικού έργου Ultra Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο.
Το UFBB σχεδιάστηκε και έλαβε την πρώτη έγκριση για τη χρηματοδότησή του με πόρους της ΕΕ (ύψους 223 εκατ. ευρώ) έπειτα από ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα της τότε Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφάσισε να μην κάνει σημαντικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του έργου, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το βρήκε, προκειμένου να μην καθυστερήσει η ανάθεσή του, βάζοντας στην άκρη εισηγήσεις που ανέφεραν ότι υπάρχουν κρίσιμα σημεία τα οποία χρήζουν τροποποίησης.
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων
Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων του αρμόδιου υπουργείου, ως προς το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα έπρεπε να έχει ανατεθεί και να εκτελείται.
Το UFBB, ωστόσο, έχει ακόμα αρκετό δρόμο. Η εκτίμηση σήμερα είναι ότι θα προκηρυχθεί εντός του Μαΐου. Για να κατατεθούν οι προσφορές θα περάσουν 40 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, ως εκ τούτου το έργο δεν θα έχει αναδόχους πριν το Φθινόπωρο (και μπορεί να φθάσουμε και στο τέλος του 2021). Ένα ερώτημα είναι αν κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν για ακόμα μια φορά τα σχόλιά τους επί της Συμβάσεως Σύμπραξης που τους έχει κοινοποιηθεί και στη συνέχεια τα στελέχη του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία θα σταθμίσουν ποια θα κάνουν αποδεκτά.
Από τους 9 αρχικά ενδιαφερόμενους (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) ορισμένοι, όπως η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάψει να ασχολούνται.
Από τους εναπομείναντες κάποιοι συνομιλούν μεταξύ τους. Γενικότερα, πάντως, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο μόνος από τους ενδιαφερόμενους που σίγουρα θα καταθέσει προσφορά είναι ο ΟΤΕ.
Επίσης, έχει ανακοινωθεί η συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) να συνεργαστούν και να καταθέσουν από κοινού προσφορά, εφόσον βεβαίως, καταλήξουν ότι είναι συμφέρον για αυτές να συμμετέχουν στη διεκδίκηση του έργου.
Από 3 έως 7 ανάδοχοι για το UFBB
Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ανάδοχοι δύναται να είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 3, το έργο δύναται να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.
Οι ανάδοχοι του έργου, ως πάροχοι χονδρικής UFBB, με βάση το τελευταίο Σχέδιο Σύμπραξης υποχρεούνται να εγκαθιστούν την οπτική ίνα μέχρι την πρίζα εντός του σπιτιού. Αρχικά ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια. Θα μπορούσε το δίκτυό τους να τερματίζει την ίνα έξω από το σπίτι και η εγκατάσταση μέχρι το σπίτι να γίνεται από τον πάροχο λιανικής. Για την υποχρέωσή τους αυτή και με βάση την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι χονδρικές τιμές τους δύναται να είναι αυξημένες 30% ως προς τα μηναία τέλη και 10% στα εφάπαξ τέλη σε σχέση με το εγκεκριμένο μοντέλο της Επιτροπής που καθορίζει τις τιμές χονδρικής.
Σχόλια και προβληματισμοί
Τα σημεία του Σχεδίου Σύμπραξης για τα οποία καταγράφονται τα περισσότερα σχόλια είναι αυτά που αφορούν την απόδοση της επένδυσης. Ένα σημαντικό μέρος των ενδιαφερόμενων εξακολουθεί να προβληματίζεται για το αν το έργο θα έχει ικανή απόδοση ώστε να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα, ενώ μια δεύτερη ανησυχία σχετίζεται με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται, όπως είναι η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας και το δορυφορικό internet.
Μεταξύ άλλων, τα σχόλια αφορούν την αντιστάθμιση της υπεραπόδοσης, ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο όταν ο πάροχος UFBB αποκτήσει κέρδη, υποχρεούται να επενδύσει το 60% αυτών εντός 3 ετών.
Το UFBB, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.
Διαβάστε επίσης: