ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίσκεψη στον Νίγηρα πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου του δυτικοαφρικανικού κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίοι επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν και στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Ιμπραήμ Καλίν, επιθυμεί να αξιοποιήσει τις προμήθειες του Νίγηρα για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.
Το ταξίδι πραγματοποιείται μετά την ανάκληση από τη στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα των δικαιωμάτων εξόρυξης από καναδικές και γαλλικές εταιρείες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων ουρανίου.
Η χώρα ελέγχεται από χούντα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2023 και ο εκλεγμένος πρόεδρός της, Μοχάμεντ Μπαζούμ, βρίσκεται έκτοτε υπό κράτηση.
Γιατί θέλει προμήθειες ουρανίου
Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιθυμεί προμήθειες ουρανίου για το Akkuyu – τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom – και δύο άλλες σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις.
Ο Νίγηρας διαθέτει περίπου το 5% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου και κατατάσσεται μεταξύ των 10 πρώτων πηγών του καυσίμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.
Η τουρκική επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η ίδια η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία ουρανίου του Νίγηρα, όπως ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
Η Τουρκία έχει επίσης μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας καυσίμων με τη Rosatom στο πλαίσιο του έργου Akkuyu και δεν έχει επί του παρόντος την ικανότητα να μετατρέπει ή να εμπλουτίζει το μετάλλευμα που απαιτείται για τους αντιδραστήρες.
Ο Νίγηρας απέσυρε την άδεια της καναδικής GoviEx Uranium να αναπτύξει το ορυχείο ουρανίου Madaouela νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η χούντα ανέφερε ότι η εταιρεία δεν τήρησε την προθεσμία για την ανάπτυξη του έργου.
Τον περασμένο μήνα, η στρατιωτική κυβέρνηση ανακάλεσε επίσης το δικαίωμα του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Orano SA να αναπτύξει το ορυχείο Imarouren.
Δικαίωμα να ανακαλέσει τις άδειες
Ο Νίγηρας – μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – λέει ότι έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τις άδειες εξόρυξης εάν ο κάτοχος της άδειας δεν αναπτύξει το έργο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει εδώ και καιρό να διευρύνει την επιρροή της Τουρίας στις αφρικανικές χώρες, από το λανσάρισμα τηλεοπτικών καναλιών μέχρι την πώληση drones και την προμήθεια σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του Νίγηρα να σταματήσει τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία, επικαλούμενος την “πολυετή καταπίεση” του Νίγηρα από την ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ήταν γαλλική αποικία μέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1960.
Η Άγκυρα και το Παρίσι έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για μια σειρά από ζητήματα τα τελευταία χρόνια, όπως η ενεργειακή εξερεύνηση στην ανατολική Μεσόγειο, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και η θέση της Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025
Κρίστιαν Λίντνερ: Η Γερμανία πρέπει να αποτελεί παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας
Ρομπέρτα Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας προκλήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ