ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΟΤΕ: Άνοδος 13,1% στη μετοχή και υπεραξίες €726 εκατ. επί ημερών του νέου διοικητικού ηγέτη Κώστα Νεμπή
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων είναι εκείνες οι οποίες παρέχουν τις υψηλότερες αποδοχές στο προσωπικό τους.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν ένα ευρύ δείγμα 62 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, στο οποίο συγκαταλέγονται και οι τράπεζες.
Οδηγός για την «ακτινογραφία» των μισθολογικών δεδομένων είναι οι δημοσιοποιημένες εκθέσεις αποδοχών, οι οποίες εμπεριέχονται στη θεματολογία των ετήσιων, τακτικών, γενικών συνελεύσεων. Με την ψήφο των μετόχων να έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα
Ωστόσο, πολλές από τις εισηγμένες, οι οποίες στο σύνολο τους και σε επίπεδο Ομίλων απασχολούν πάνω από 200.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν παραθέτουν σαφή στοιχεία. Ερμηνεύοντας με τον δικό τους τρόπο τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος 4548 του 2018, περιορίζονται στο να κοινοποιούν μόνο τις μεταβολές και όχι αυτούσια τα ποσά των αναλογούντων ετήσιων αποδοχών για το εργατικό τους δυναμικό.
Στην κατηγορία αυτή της «ελαστικής» ενημέρωσης περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Σαράντης, η Quest Συμμετοχών και η ακτοπλοϊκή Αttica Group.
Όπως και να ’χει στην κορυφή της κλίμακας των αποδοχών βρίσκονται οι 1.425 εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία της Motor Oil. Δηλαδή στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων και στις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες.
Οι περσινές ετήσιες αμοιβές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 97.239 ευρώ μικτά, ανά εργαζόμενο. Περιλαμβανομένων και των συνολικά 12 εκατ. ευρώ του εξτρά bonus που χορηγήθηκε από τα καθαρά εταιρικά κέρδη και αντιστοιχούσε σε σχεδόν δύο μηνιαίους μισθούς. Επίσης, μέσω μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει ως πριμ και άλλα 10,4 εκατ. ευρώ.
Με τα δεδομένα οι παρεχόμενες αποδοχές από τη Motor Oil, συμφερόντων της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη, αυξήθηκαν πέρσι κατά 15,1%. Φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Δείτε το TikTok από το mononews.gr:
@mononews.gr #motoroil #prodea #lamdadevelopment #helleniQenergy #novalproperty #business #greece #fy #fyp ♬ Best background music for corporate CM, company description videos, etc. – harryfaoki
Στα… ρετιρέ των αποδοχών
Στη δεύτερη θέση των παρεχόμενων αμοιβών βρίσκονται οι 55 εργαζόμενοι στην Prodea, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου των επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.
Οι μικτές ανα εργαζόμενο αποδοχές έφτασαν πέρσι στα 82.000 ευρώ, ενισχυμένες κατά 6,5%.
Σε αυτό συνετέλεσε και το bonus των 1,051 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο προσωπικό από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Ενώ άλλα 3,4 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν σε μέλη του Δ.Σ, των οποίων όμως οι αμοιβές δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των αποδοχών που αναλογούν στους εργαζόμενους.
Στην τρίτη θέση της μισθοδοτικής κλίμακας είναι η Lamda Development, συμφερόντων του μεγιστάνα Σπύρου Λάτση. Καθώς για τους 146 υπαλλήλους της εταιρείας, ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών ήταν πέρσι 78.497 ευρώ. Καταγράφοντας αύξηση 4%.
Ακολουθεί η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ) όπου εκφράζονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση. Για τους 3.620 εργαζόμενους οι αποδοχές διαμορφώθηκαν πέρσι, κατά μέσο όρο, σε 60.445 ευρώ. Ενισχυμένες κατά 3,3%.
Η πρώτη πεντάδα των εταιρειών με τις υψηλότερες αμοιβές στο εργατικό τους δυναμικό κλείνει τη Noval Property, θυγατρική της Viohalco. Στην οποία ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν 58.090 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της περσινής χρήσης, η εταιρεία είχε 32 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Εκ των οποίων 20 γυναίκες και 12 άνδρες.
Η Noval Property σημειώνει επίσης πώς «δεν απασχολεί εργαζόμενους «άλλου φύλου» ή εργαζόμενους των οποίων το φύλο δεν είναι γνωστοποιημένο και γι’ αυτό τον λόγο δεν παρουσιάζονται οι δύο αυτές κατηγορίες»… Η συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται εδώ και τρία χρόνια, ενταγμένη προφανώς στο πλαίσιο του δικαιώματος στον έμφυλο αυτοπροσδιορισμό.
Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά το γενικό περίγραμμα της αποτύπωσης των ετήσιων αμοιβών, σε όλες τις περιπτώσεις τα ποσά είναι μικτά.
Αφού παρακρατείται αρχικά το 13,87% για τις ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργαζόμενο, ενώ τα υπόλοιπα να μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, με την εφορία να αποσπά ένα σημαντικό κομμάτι από την μισθωτή εργασία. Στις διανομές bonus από τα καθαρά κέρδη των εταιρειών, οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μικρές (στο 5%), όπως συμβαίνει και με τα μερίσματα.
Οι αμοιβές που δίνονται στα μέλη των Δ.Σ και στα συμμετέχοντα σε αυτά στελέχη, τα οποία έχουν έμμισθη σχέση με την εταιρεία, εξαιρούνται από το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Από τους οποίους φυσικά και αναλόγως των ετών υπηρεσίας και των θέσεων που κατέχουν, άλλοι αμείβονται πάνω από τον υπολογιζόμενο μέσο όρο και άλλοι κάτω από αυτόν.
Από την ΕΧΑΕ μέχρι την Ιντρακόμ
Στο πλέγμα των παρεχόμενων αποδοχών, οι εταιρείες δεν περιλαμβάνουν μεν τις καταβαλλόμενες εργοδοτικές εισφορές (22,31%), αλλά κατά κανόνα προσθέτουν τα κόστη συμμετοχής τους σε προγράμματα συνταξιοδοτικής υφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λοιπών άλλων παροχών, που λογίζονται ως οιονεί χρήμα. Τα συγκεκριμένα, επιμεριζόμενα ποσά δεν τα «βλέπουν» στη μισθοδοσίας τους οι εργαζόμενοι, πλην όμως βελτιώνουν την εικόνα του μέσου όρου των αποδοχών.
Από την άλλη πλευρά τα κατά τεκμήριο καλύτερα αμειβόμενα διευθυντικά στελέχη σε μια εταιρεία, ειδικά σε εκείνες με μικρότερο εργατικό δυναμικό, έρχονται επίσης να αυξήσουν το μέσο όρο των αποδοχών.
Οι εν λόγω «ιδιαιτερότητες» αποτυπώνονται και στην ΕΧΑΕ, που έχει την οργάνωση και τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η έκθεση αποδοχών λέει ότι οι υπάλληλοι του Ομίλου (247 άτομα πλήρους απασχόλησης σε ετήσια βάση) έλαβαν πέρσι 51.548 ευρώ κατά μέσο όρο. Με τις αμοιβές να ενισχύονται κατά 7,48%.
Ωστόσο και όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, ποσό της τάξεως των 2,133 εκατ. ευρώ αφορά εταιρικές παροχές, αποζημιώσεις λόγω εξόδου από την υπηρεσία και κόστη καθορισμένων, μετεργασιακών παροχών. Το εν λόγω κονδύλιο έρχεται να αυξήσει κατά… 8.635 ευρώ τις εμφανιζόμενες αποδοχές των εργαζόμενων.
H EXAE διαθέτει 7 ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ενώ με βάση το Οργανόγραμμα είναι περίπου 20 οι διευθυντικές θέσεις, για τις οποίες οι μισθοί είναι φυσικά υψηλότεροι. Υπο αυτές τις συνθήκες ο κεντρικός κορμός του απασχολούμενου προσωπικού λαμβάνει στην πραγματικότητα αμοιβές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα 51.548 ευρώ.
Σε ορισμένες από τις εισηγμένες εταιρείες, ο αριθμός των υπαλλήλων σε επίπεδο μητρικής είναι πολύ μικρός και σε συνδυασμό με τις υψηλές μισθολογικές τους ωριμάνσεις, ανεβάζουν τους μέσους όρους.
Ως εκ τούτου στην Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη οι περσινές αμοιβές για τους περίπου 25 υπαλλήλους ανήλθαν σε 76.542 ευρώ. Οι 11 εργαζόμενοι στα Πλαστικά Θράκης είχαν αποδοχές 64.542, ενώ σε 48.419 ευρώ ανήλθαν οι μέσες αμοιβές για τους 14 εργαζόμενους στη MIG.
Τα δεδομένα για τις τράπεζες
Τη δική τους, όμως, ξεχωριστή θέση στο οικονομικό πεδίο της χώρας, έχουν και οι 7 τράπεζες, που μαζί με την Τ.τ.Ε είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς απασχολούσαν προσωπικό 28.670 ατόμων στην Ελλάδα, ενώ τρείς εξ αυτών (Eurobank, Alpha Bank και Εθνική) είχαν κι άλλες 7.899 θέσεις εργασίας για τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Και στην περίπτωση των τραπεζών δεν λείπουν οι ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά τον υπολογιζόμενο μέσο όρο των παρεχόμενων αποδοχών. Καθώς εκτός από χορηγούμενες εξτρά αμοιβές, περιλαμβάνεται η οικονομική συνεισφορά τους σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, αλλά και οι συμπληρωματικές παροχές για συνταξιοδοτήσεις.
Όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες εκθέσεις αποδοχών, οι εργαζόμενοι στην Eurobank είχαν πέρσι κατά μέσο όρο, μικτές αμοιβές 44.109 ευρώ.
Για τους 478 υπαλλήλους της Optima Bank οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 6,72% και διαμορφώθηκαν σε 43.575 ευρώ.
Στην Εθνική, οι ανά υπάλληλο μέσες αμοιβές ήταν 42.428.
Οι εργαζόμενοι στους Ομίλους της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς είχαν αποδοχές 38.661 και 38.436 ευρώ αντίστοιχα.
Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αμοιβές για τους υπαλλήλους της Attica Bank, οι οποίες ήταν 31.514 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα μισθοδοτικά σκήπτρα για τους τραπεζοϋπαλλήλους τα κατέχει διαχρονικά η Τράπεζα Ελλάδος. Η οποία πέρσι αύξησε το προσωπικό της κατά 4,9%, αφού έφτασε να απασχολεί 1.952 άτομα, από 1.861 που είχε προηγούμενη χρονιά.
Όπως αναφέρεται από την ίδια την κεντρική τράπεζα οι αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν πέρσι κατά 4,45%, σε συνέχεια των αυξήσεων κατά 4,91% και 6,55% που είχαν υπάρξει στα δύο προηγούμενα έτη.
Η Τ.τ.Ε δεν παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις μέσες αποδοχές. Κρίνοντας πάντως από όσα περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση και εξαιρουμένων των εισφορών της τράπεζας στο πρόγραμμα μετεργασιακών παροχών, οι εκτιμώμενες αμοιβές των υπαλλήλων φαίνεται να κινούνται στην περιοχή των 55.000 ευρώ.
Ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας έχει περικόψει οικειοθελώς στο 50% τον βασικό του μισθό, ακολουθώντας την ίδια πολιτική του αείμνηστου προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου, από τα χρόνια της κρίσης.
Οι μικτές αποδοχές του κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη είναι τώρα στα επίπεδα των 211.000 ευρώ (από περίπου 420.000 ευρώ) ενώ οι καθαρές αμοιβές του διαμορφώνονται σε περίπου 103.000 ευρώ ετησίως.
Όπως έχει πει ο Γιάννης Στουρνάρας σε στενούς του συνεργάτες δεν προτίθεται να «ξεπαγώσει» τις δικές αποδοχές, αναβαθμίζοντας το μισθολογικό του status.
Δεν θα ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα των CEOs, όπως επίσης και των ανώτερων στελεχών στις συστημικές τράπεζες. Των οποίων οι αποδοχές έμεναν επί περίπου 15 χρόνια αγκιστρωμένες σε νομοθετικές απαγορεύσεις (λόγω των «κόκκινων» δανείων) αλλά από πέρσι συντελέστηκε η… απελευθέρωσή τους.
Η εικόνα στις υπόλοιπες εταιρείες
Στο μέτωπο των άλλων εισηγμένων εταιρειών στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ. Με τις μικτές αποδοχές να είναι πέρσι 54.000 ευρώ για τους υπαλλήλους της μητρικής και 47.700 ευρώ για εκείνους του Ομίλου.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ είχαν πέρσι μικτές αμοιβές 51.367 ευρώ, στον ΟΛΠ 46.667, στον ΟΛΘ 43.586, στην Αεροπορία Αιγαίου 43.381, ενώ για τους 105 υπαλλήλους της τεχνολογικής Profile οι αποδοχές ήταν 43.083 ευρώ.
Στην Premia Properties οι εργαζόμενοι είχαν αμοιβές 41.250 ευρώ, στην Dimand 39.910, στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 38.486, στην Fourlis 38.110, στην Intercontinental ακινήτων 36.000, ενώ για τους 523 εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία Καρέλια οι περσινές μέσες αποδοχές ήταν 33.411 ευρώ μικτά. Χωρίς να δικαιολογούν τον επικοινωνιακό θόρυβο που συστηματικά γίνεται κάθε χρονιά, για τις εξτρά οικονομικές παροχές της εταιρείας.
Στον κατασκευαστικό τομέα οι εργαζόμενοι στην Άβαξ είχαν πέρσι μικτές αποδοχές 34.486 ευρώ, στην Ελλάκτωρ 30.039, στην Ιντρακάτ 24.336, στη Δομική Κρήτης 24.221, ενώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο μέσος όρος των αμοιβών ήταν 20.515 ευρώ. Καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους 716 υπαλλήλους της εταιρείας, είναι μη εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι λειτουργίας των διοδίων.
Από την άλλη πλευρά οι 446 εργαζόμενοι στην Τέρνα Ενεργειακή είχαν ετήσιες μικτές αποδοχές 24.486 ευρώ.
Στη μητρική εταιρεία της Intralot οι αμοιβές των υπαλλήλων ήταν πέρσι 31.068 ευρώ, στην Κρι- Κρι 30.983, στην AutoHellas 30.923, στην Ελινόιλ 30.143, στην Orilina Properties 30.000, στην Έλτον χημικά 29.154, ενώ στη Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου, οι μέσες περσινές αποδοχές των εργαζόμενων ήταν 29.706. Μειωμένες κατά 15%, γεγονός που αντανακλά στην αύξηση του εργατικού δυναμικού μέσω της πρόσληψης χαμηλόμισθων, κυρίως, υπαλλήλων.
Πέραν τούτων οι μικτές αποδοχές των εργαζόμενων στη Λάμψα ξενοδοχειακή ήταν πέρσι 28.969 ευρώ, στη Ρεβόιλ 28.714,στη Μαθιός Πυρίμαχα 28.105, στη ΣΙΔΜΑ 28.453, στην Παπουτσάνης 26.819, στην Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος 26.819, στη Loulis Food 23.608, στην Αφοί Κορδέλλου 25.929, στην Ideal Holdings 24.000, στην AC Company 26.352, στη Space Hellas 25.855, στη Mevaco Μεταλλουργική 23.669, στην Ολυμπιακή Τεχνική 22.583, στην Ικτίνος 22.959, στο Ιατρικό Αθηνών 19.911,στην Αλουμύλ 18.974, στη Μινέρβα 16.590, στην κτήμα Λαζαρίδη 15.416 και στη Φίλιππος Νάκας 14.486 ευρώ.
Από το σύνολο των εισηγμένων ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι η Coca–Cola, καθώς απασχολεί 32.747 άτομα προσωπικό.
Η πολυεθνική εταιρεία συμφερόντων των κυπριακής καταγωγής οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη έχει μεταφέρει από τον Οκτώβριο του 2012 την έδρα της στην Ελβετία. Έχοντας πρωτογενή αγορά διαπραγμάτευσης το LSE του Λονδίνου, με παράλληλη παρουσία και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Με βάση τα στοιχεία από τις οικονομικές της καταστάσεις, οι μέσες περσινές αποδοχές των εργαζόμενων, εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα επίπεδα των 27.800 ευρώ.
Στον αντίποδα η Κέκροψ είναι η εταιρεία με το μικρότερο εργατικό δυναμικό, καθώς έχει 3 άτομα προσωπικό. Με τις αμοιβές τους να είναι κατά μέσο όρο στα 19.132 ευρώ, μικτά.
Διαβάστε επίσης: