ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενθαρρυντικά σημάδια για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η Eurobank Equities, η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 και την ETE ΕΤΕ 0% 7,87, καθώς και τη σύσταση διακράτησης (hold) για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Την ίδια ώρα, η χρηματιστηριακή αναθεωρεί τις τιμές στόχους για τις τρεις συστημικές, στα 0,88 ευρώ για την Alpha, στα 1,92 ευρώ για την ΕΤΕ και στα 1,47 για την Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.
Τα ενθαρρυντικά σημάδια που διακρίνει η χρηματιστηριακή στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες είναι τρία και συγκεκριμένα: 1) τα ανθεκτικά οργανικά κέρδη (core revenues): τα οργανικά κέρδη σε επίπεδο κλάδου παρέμειναν αμετάβλητα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά (ΑΕΠ -15,2%) κυρίως χάρη στα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ήταν καλύτερα του αναμενομένου αν και χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τούτων λεχθέντων, το guidance των διοικήσεων ήταν κάπως πιο αισιόδοξο σε ό,τι αφορά την παραγωγή οργανικών κερδών προ προβλέψεων (cPPI). 2) οι κίνδυνοι από τα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria) είναι διαχειρίσιμοι: τα μορατόρια ανήλθαν περίπου στο 11% του συνόλου των δανείων στο δεύτερο τρίμηνο, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει σημαντική περαιτέρω αύξηση. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, παρ’ όλο που το νούμερο αυτό εντείνει τη συνολική αβεβαιότητα, θεωρεί ότι φαίνεται συνολικά διαχειρίσιμο. Με βάση μάλιστα ανάλυσή της, ακόμη και αν «κοκκινήσει» το 60% αυτού, θα χρειαστούν κατά προσέγγιση cPPI δύο ετών για να απορροφηθεί η σχετική πιστωτική ζημία, γεγονός που υποδηλώνει σχετικά περιορισμένο κίνδυνο για τα κεφάλαιά τους. 3) Τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα: Σύμφωνα με αυτά που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, βασικός πυλώνας της στρατηγικής τους για τη μείωση των NPEs, φαίνεται πως είναι σε θέση να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2021, με την εκτιμώμενη επίπτωση να είναι εντός των προβλεπομένων από τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις εκτιμάται ότι θα μειώσουν το ύψος των NPEs περίπου κατά 40%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η χρηματιστηριακή αναθεωρεί προς το καλύτερο, κατά 8%, τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών την περίοδο 2020-22, ενώ και οι εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι προηγουμένως, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν υποτονικά αποτελέσματα έως το 2022, με την ΕΤΕ να είναι η μοναδική εξαίρεση (περίπου 5% RoE το 2022).
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση, η Eurobank Equities σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/TBV) 0.2x για το 2021, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί ελκυστικό σημείο εισόδου και ισοζύγιο κινδύνου-απόδοσης. Μάλιστα, αναμένει πως η αποτίμησή τους θα ανακάμψει και ότι τελικά θα συρρικνωθεί η ψαλίδα με τις ομοειδείς τους στην Ευρώπη, αν και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό παραμένει αβέβαιος.
Επισημαίνει, τέλος, πως η λειτουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσει και αυτή τις προοπτικές των τραπεζών, προσελκύοντας τελικά το ενδιαφέρον των επενδυτών.