• Business

    Πόσους φόρους παραπάνω θα πληρώσετε εάν έχετε μισθό 800 ευρώ


    Κάτι δεν πάει καλά με τους αριθμούς που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το κύμα φορολογικών μέτρων που φέρνει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές. Μπορεί σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα που διακινείται από το Μαξίμου να αναφέρεται ότι το 99,8% (!) των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή μία πολύ μικρή επιβάρυνση, αλλά αυτό είναι κάτι που κανένας λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί πώς είναι εφικτό να συμβεί.

    Με δεδομένο ότι περίπου το 30-40% των φορολογούμενων καλυπτόταν μέχρι πέρυσι από το αφορολόγητο, αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 60-70% θα έβλεπε, σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία, μειώσεις ή πολύ μικρές επιβαρύνσεις στη φορολόγησή του. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο άτυπο σημείωμα, με τη συμφωνία που θα επέλθει με τους δανειστές, το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο, μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα (!), ενώ το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

    Επιπλέον, για το ασφαλιστικό αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων.

    Ωραία όλα αυτά, και καλοδεχούμενα, προφανώς. Αλλά αν είναι έτσι, πώς θα συγκεντρωθεί αυτό το 1 δις ευρώ σε επιπλέον έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος που προβλέπει η κυβέρνηση; Με την επιβάρυνση το πολύ 5% που προβλέπεται για τα μεγάλα εισοδήματα, άνω των 50.000 ευρώ (η οποία παρεμπιπτόντως αδικεί πολυμελείς οικογένειες με μηνιαία εισοδήματα ακόμα και 4.000 ευρώ, που πλέον θεωρούνται… πλούσιες);

    Αυτό που στην πραγματικότητα αναμένεται να γίνει είναι να επιβαρυνθούν εν τέλει φορολογικά οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι, με εισοδήματα ακόμα και 800 ευρώ το μήνα, με ένα ποσό που κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στα 80 ευρώ – αυτό ωστόσο σημαίνει ότι για κάποιους η επιβάρυνση μπορεί να είναι μικρότερη (30 ή 40 ευρώ), όπως για κάποιους άλλους αυτή μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποιοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

    Πάντως, θα πρέπει κανείς να είναι πολύ αφελής για να πιστέψει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους στους οποίους επιμένουν οι δανειστές, και παράλληλα να μην κοπούν κύριες συντάξεις και να μην επιβαρυνθεί… σχεδόν κανένας με νέους φόρους. Ίσως το «ζουμί» του άτυπου σημειώματος του Μαξίμου βρίσκεται στο σημείο όπου αναφέρεται: «Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».

    Μάλλον αυτό στο οποίο ποντάρουν στο Μαξίμου είναι ότι μπορεί να γίνει ένα… θαύμα και να ανακάμψει από μόνη της η οικονομία, οπότε τα έσοδα θα αυξηθούν από μόνα τους…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Σοκαριστικά δημοσιεύματα από γερμανικά media: Θα χρεοκοπήσει η Αθήνα;



    ΣΧΟΛΙΑ