Μετά τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού, πλημμύρες στη Θεσσαλία και πυρκαγιές σε Έβρο και Ρόδο, επανήλθε το μείζον ζήτημα για τις ανασφάλιστες κατοικίες και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί πρωτόγνωρες ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

Βλέποντας ότι η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα και της χώρας μας, πολλοί πολίτες ψάχνουν να βρουν πόσο κοστίζει ένα ετήσιο ασφάλιστρο για φυσικές καταστροφές, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που χτυπήσει αντίστοιχου μεγέθους κακοκαιρία, που όπως λένε οι ειδικοί, θα είναι πιο συχνές τα επόμενα χρόνια.

1

Άλλωστε ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει έξτρα κίνητρο, το οποίο είναι η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους. Ωστόσο μετά την κακοκαιρία Daniel που μετέτρεψε σε…λίμνη την Θεσσαλία, επανέρχονται στο τραπέζι νέα κίνητρα, για να ασφαλιστούν όλοι και περισσότεροι πολίτες.

Ένα από αυτά είναι η διεύρυνση της μείωσης του ΦΠΑ από 10% σε 30%, ενώ πληροφορίες λένε ότι το οικονομικό επιτελείο συζητά υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές.

Πόσο κοστίζει το ασφάλιστρο

Το κόστος ασφάλισης δεν είναι παντού το ίδιο. Προκύπτει από πολλούς παράγοντες όπως τα τετραγωνικά της κατοικίας, το πόσο παλιά είναι αλλά φυσικά και από την ασφαλιστική εταιρεία που συνάπτει ο ενδιαφερόμενος το συμβόλαιό του.

Ανάλογα με τα τετραγωνικά, την παλαιότητα του ακινήτου αλλά και το είδος του συμβολαίου (καθώς η πλημμύρα είναι έξτρα), το κόστος κυμαίνεται από 160 μέχρι και 300 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, μια κατοικία 75 τ.μ στην Αθήνα με ασφαλισμένο κεφάλαιο 112.000 ευρώ και περιεχόμενο στα 22.000 ευρώ, έχει ασφάλιστρο 180 ευρώ με απαλλαγές και από 240-300 χωρίς απαλλαγές.

Επίσης ένα σπίτι 100 τ.μ, που έχει ασφαλιστεί για φωτιά, σεισμό και πλημμύρα, ο ιδιοκτήτης πληρώνει περίπου 200-220 ευρώ τον χρόνο με απαλλαγές.

Η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές αφορά τις ζημιές που προκαλούνται από πυρκαγιά από δάσος, καταιγίδα, πλημμύρα, σεισμός και παρέχεται από όλες τις εταιρείες για κατοικίες και επιχειρήσεις και αφορά κτίριο και κτίριο/περιεχόμενο.

Σε περίπτωση ζημιών του ακινήτου από φυσικές καταστροφές, η αποζημίωση δίδεται για το σύνολο των υλικών ζημιών έως του ανώτατου ποσού ασφάλισης. H ασφάλιση φυσικών καταστροφών δίδεται είτε σαν προαιρετική κάλυψη είτε μέσα στο βασικό πακέτο ασφάλισης πυρός και περιλαμβάνει την αποζημίωση των υλικών ζημιών που θα προκληθούν από Φυσικές Καταστροφές όπως πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι κλπ.

Τι ισχύει με το 10%

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έφερε η νέα κυβέρνηση ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη των 1.000 ευρώ ανά τ.μ και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Επίσης, η έκπτωση θα είναι ανάλογη με τη διάρκεια της ασφάλισης, όχι όμως μικρότερη των τριών μηνών. Έτσι από το 2024 και έπειτα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 10% στα ακίνητα φυσικών προσώπων τα οποία ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της έκπτωσης είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

Στην περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης του ακινήτου είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή για ασφάλιση 12 μηνών η έκπτωση ανέρχεται σε 10%, για 9 μήνες το ποσοστό της έκπτωσης μειώνεται στο 7,5%, για 6 μήνες στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%. Καμία έκπτωση δεν προβλέπεται για όσα ακίνητα έχουν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης

Όπως φαίνεται ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν είναι πολύ ακριβό ούτε απλησίαστο για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Ωστόσο η χώρα παραμένει ακόμα πολύ χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι περίπου 1 εκατ., που αντιστοιχούν μόνο στο 16% του συνολικού αριθμού, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 80%.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι μόλις το 10% των κατοικιών και αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, ήταν ασφαλισμένο. Λέγοντας ότι σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το μόνο το 20%.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικές: Το στοίχημα μετά τις πλημμύρες, οι αποζημιώσεις και οι επόμενες κινήσεις

Επί ποδός οι ασφαλιστικές για τις πλημμύρες – Ποιες οι εκτιμήσεις

Ασφαλιστικές εταιρείες: Αυξήθηκε κατά 1,83% η αξία του ενεργητικού τους το β’ τρίμηνο