Είναι αξιόπιστα τα μπλε τιμολόγια; Δεσμεύονται πραγματικά οι εταιρείες προμήθειας να τηρήσουν την τιμή της 12μηνης σύμβασης ακόμη και αν οι τιμές ανέβουν;

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί, αυτό που έγινε το 2020-21, όταν οι εταιρείες προμήθειας, έσπασαν τα σταθερά συμβόλαια έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ λόγω των εκτάκτων συνθηκών;

1

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τους καταναλωτές που φλερτάρουν με το μπλε τιμολόγιο, για το οποίο αναρωτιούνται αν, ενώ δεσμεύει τους ίδιους με ρήτρα αποχώρησης αν θελήσουν να το σπάσουν, αν δεσμεύει και τις εταιρείες αν αυτές θελήσουν να το σπάσουν σε περίπτωση που δημιουργηθούν ξαφνικά συνθήκες που φέρουν ράλι στις τιμές ενέργειας.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, θα ήταν παράνομο, σύμβαση σταθερού τιμολογίου δεσμεύει και τις εταιρείες», αναφέρει εκπρόσωπος εταιρείας του κλάδου.

Ώριμες πια οι εταιρείες – Τέλος το Force Majeure

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές από τις εταιρείες προμήθειας, «Σήμερα όσοι πωλούν μπλε τιμολόγιο σε μια ελκυστική τιμή έχουν ήδη εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές αγοράς ενέργειας, για τις ποσότητες που πουλάνε. Έτσι εξασφαλίζεται ότι ακόμη και ανέβουν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, θα μπορούν να καλύψουν την υποχρέωσή τους στους πελάτες των σταθερών τιμολογίων, χωρίς να κινδυνεύουν με ζημιές».

Όπως εξηγούν «Δεν συνέβαινε το ίδιο πριν την ενεργειακή κρίση. Τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμα εργαλεία, ούτε οι εταιρείες είχαν την ωριμότητα να κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου για τις τιμές των σταθερών τιμολογίων. Όταν ανέβηκαν οι τιμές στη χονδρική, θα έπρεπε να πουλάνε με ζημιές γι’ αυτό και για να επιβιώσουν, στις έκτακτες συνθήκες της εκτόξευσης των τιμών, έσπασαν τα σταθερά συμβόλαια».

Όπως αναφέρει επικεφαλής μεγάλου ενεργειακού ομίλου «Τότε οι έκτακτες και πρωτόγνωρες συνθήκες δικαιολογούσαν force majeure και κάποια συμβόλαια έσπασαν. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά, και δεν αποτελεί πλέον force majeure μια εκτόξευση των τιμών ενέργειας, αλλά μια πιθανότητα που όλοι την υπολογίζουν και προστατεύονται από αυτήν».

Γιατί η Ελίν δίνει τόσο χαμηλή τιμή  (14,9 λεπτά/κιλοβατώρα) στο μπλε

Η ανάγκη να αντισταθμίζεται η τιμή ενέργειας που δίνεται στο μπλε τιμολόγιο, υπαγορεύεται από την προτεραιότητα πλέον όλων των εταιρειών, να είναι εξασφαλισμένες απέναντι στην πιθανότητα να έχουμε μια αύξηση στις τιμές χονδρεμπορικής μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Για να δώσουν μια χαμηλή τιμή στο μπλε τιμολόγιο πρέπει να έχουν προαγοράσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, την αντίστοιχη ποσότητα που αντιστοιχεί στο πελατολόγιο που στοχεύουν να δώσουν το μπλε.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς «Είναι πολύ δύσκολο μια από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, με μερίδιο πάνω από 4-5% να δώσει τόσο ανταγωνιστικές τιμές στο μπλε τιμολόγιο, όπως η Ελίν. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι μια εταιρεία, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει σε χαμηλή τιμή και να την έχει προαγοράσει».

Η Ελίν, που διαθέτει μερίδιο 0,5% της αγοράς και συνολικά 5.000 πελάτες, προσέφερε την πιο φθηνή τιμή στο μπλε τιμολόγιο, 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα, προαγοράζοντας την ποσότητα ενέργειας  που διαθέτει για το μπλε σε πολύ ελκυστική τιμή.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μπλε τιμολόγιο, ήδη 1.500 είναι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες από την αγορά. Εμείς έχουμε προαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή ποσότητα ενέργειας για 3.500 πελάτες και βλέπουμε το πελατολόγιό μας, που σήμερα είναι 5.000 πελάτες, να αυξάνεται κατά 30%. Αντίθετα, οι δικοί μας πελάτες, που είναι στα πράσινο με 14 λεπτά/κιλοβατώρα δεν δείχνουν ενδιαφέρον να μεταβούν στο μπλε», σημειώνει.

«Το θετικό είναι ότι οι τιμές ενέργειας είναι πτωτικές, και αν χρειαστεί μπορούμε να προαγοράσουμε και πάλι ενέργεια και μάλιστα σε ακόμη πιο ελκυστική τιμή», τονίζει το στέλεχος  της εταιρείας.

Η δύναμη της Ελίν, είναι το μικρό της μέγεθος, που της επιτρέπει να προωθεί το ελκυστικό μπλε τιμολόγιο, έχοντας καλύψει με αντιστάθμιση μικρή ποσότητα ενέργειας για λίγους πελάτες, σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες της αγοράς, που αν θέλουν να κάνουν το ίδιο θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν πολλαπλάσιο πελατολόγιο.

Το μπλε και το κίτρινο

Στρατηγική των εταιρειών προμήθειας, είναι να προσελκύσουν καταναλωτές από το πράσινο τιμολόγιο στο μπλε και το κίτρινο. Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα μπλε και κίτρινα τιμολόγια, ενώ καθώς οι τιμές είναι πτωτικές, αναμένεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.

Στο μπλε τιμολόγιο, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για χαμηλές τιμές, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η πρόταση της Φυσικό Αέριο, που όπως λέγεται θα είναι ελκυστική.

Τις χαμηλότερες τιμές αναμένεται να τις δούμε στα κίτρινα, τα οποία είναι μηδενικού ρίσκου για τις εταιρείες και μπορούν να προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, ανάλογες με την τιμή της ενέργειας στη  χνοδρεμπορική, που είναι πτωτική αυτό το μήνα.

Υψηλός ανταγωνισμός στο πράσινο

Στο πράσινο, το στοίχημα της χαμηλότερης προσφοράς κέρδισε η ΔΕΗ, με τιμή 13,6 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Ωστόσο, η σύγκριση των τιμών στο πράσινο τιμολόγιο, που  δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο, δημιούργησε αντιδράσεις.

Πηγές από την Elpedison αναφέρουν ότι δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν πρέπει η έκπτωση συνέπειας να αφαιρείται και να παρουσιάζεται στη σύγκριση ως τελική, η τιμή μετά την έκπτωση συνέπειας.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά, το 35% των καταναλωτών δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαρισμών κυρίως από αμέλεια με αποτέλεσμα να χάνουν την έκπτωση.

Επομένως η τιμή αυτή ενώ εμφανίζεται για όλους, στην πράξη δεν είναι για όλους,

Ο ανταγωνισμός για το πράσινο τιμολόγιο θα αυξηθεί τον επόμενο μήνα, καθώς οι τιμές είναι πτωτικές. Παράλληλα αναμένονται και οι νέες  εκπτώσεις των εταιρειών προμήθειας στις 31/1 για το μήνα Φεβρουάριο, στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τη χαμηλή προσφορά της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκριση τιμών στα νέα τιμολόγια ρεύματος – Ποιο συμφέρει τον καταναλωτή [πίνακες]

Γιατί μπήκε στο επίκεντρο το μπλε τιμολόγιο: Μάχη τιμών για την εξασφάλιση πελατών

ΔΕΗ: Μέρισμα μετά από 13 χρόνια – Νέα χρονιά, νέα ορόσημα