ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι λαμπρές αποδόσεις που καταγράφει ο χρυσός στις διεθνείς αγορές ,έρχονται να δώσουν το δικό τους ‘’χρώμα’’ και στις αγοραπωλησίες λιρών, που γίνονται στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τιμές της χρυσής λίρας έκαναν…38 διαδοχικά, ιστορικά υψηλά, φτάνοντας πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα 700 ευρώ. Σχεδόν 8,6 φορές πάνω από το ξεκίνημα του 2002, όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας, αντικαθιστώντας τη δραχμή.
Ο «βασιλιάς» των μετάλλων σημείωσε το 2024, ετήσια άνοδο 27,3% τιμολογούμενος σε δολάρια και 34% με βάση το ευρώ. Διαφορά που οφείλεται στην εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού.
Πώς όμως «αφομοιώνονται» όλα αυτά στις συναλλαγές των Ελλήνων ιδωτών, οι οποίες αφορούν τις χρυσές λίρες;
Η απάντηση δίνεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθές από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ρευστοποιήθηκαν 48.328 λίρες. Με τα εκτιμώμενα έσοδα για τους πωλητές να ανέρχονται σε περίπου 24,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις μεσοσταθμικές τιμές.
Σε σύγκριση με το 2023 οι περσινές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 22,6%. Εξέλιξη που δείχνει ότι η άνοδος των τιμών θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις, οι οποίες ήταν σε γενικές γραμμές ισόρροπα κατανεμημένες και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.
Βέβαια το 2023 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, με την έννοια ότι οι λίρες που πουλήθηκαν (39.435 κομμάτια) ήταν οι λιγότερες στα 23 χρόνια του ευρώ. Και ώς εκ τούτου η περσινή αύξηση δεν έχει μαζικό, αλλά επιλεκτικό χαρακτήρα.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της Τ.τ.Ε δείχνουν ότι οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν πέρσι 7.182 χρυσές λίρες, για τις οποίες εκτιμάται ότι διέθεσαν 4,4 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση που εκφράστηκε ήταν κατά 33,5% χαμηλότερη από εκείνη του 2023.
Το «ξύπνημα» των αγοραστών στο 4ο τρίμηνο
Ωστόσο το στοιχείο της έκπληξης εντοπίζεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, όταν και αγοράστηκαν 2.510 λίρες. Αριθμός αυξημένος κατά περίπου 1.000 κομμάτια σε σχέση με τα δεδομένα των τριών προηγούμενων τριμήνων. Το ‘’ξύπνημα’’ των αγοραστών, που μένει να διαπιστωθεί αν θα έχει συνέχεια, φαίνεται να σχετίζεται και με τη μείωση του Spread στις αγοραπωλησίες.
Στις 20 Αυγούστου της περσινής χρονιάς η διαφορά στις τιμές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος έπεσε από το 20,5% στο 19,38%. Ενώ από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου υποχώρησε στο 17,2%. Με συνέπεια να έχουν καλύτερες τιμολογήσεις, τόσο εκείνοι που αγοράζουν χρυσές λίρες από την Τ.τ.Ε, όσο κι εκείνοι που πουλάνε. Τα σκήπτρα βεβαίως στις συναλλαγές τα κατέχουν ξεκάθαρα οι πωλητές.
Χθές η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ορίσει τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στα 692,06 ευρώ, ενώ για την αγοράς της προσέφερε 590,49 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στις διεθνείς αγορές ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, έπειτα από μια μικρού εύρους διόρθωση που ακολούθησε αμέσως μετά από την εκλογή Τράμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.
Πλέον στο πρώτο δεκαήμερο του 2025 το πολύτιμο και άφθαρτο μέταλλο, ενισχύεται κατά 2,4% σε δολαριακές τιμές και 4,9% τιμολογούμενο σε ευρώ.
Οι αναλυτές «βλέπουν» τα 3.000 δολάρια
Αργά χθές το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 2.687,43 δολάρια ανά ουγγιά ( των 31,3 γραμμαρίων) που αντιστοιχούσαν σε 2.625,12 ευρώ. Μάλιστα νωρίτερα χθές το απόγευμα ο χρυσός έφτασε και στα 2.697,93 ευρώ, γεγονός που συνιστά νέο υψηλό όλων των εποχών. Όταν με όρους αμερικανικού νομίσματος η ιστορική κορυφή είναι τα 2.792,70 δολάρια ανά ουγγιά, από τα τέλη του περσινού Οκτωβρίου.
Η πλειονότητα των αναλυτών ‘’βλέπει’’ ότι το πολύτιμο μέταλλο, που συνιστά αξιόπιστο στοιχείο προστασίας της αξία του πλούτου ,θα φτάσει τα 3.000 δολάρια, στο δεύτερο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Από αυτήν την κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων, διαφοροποιείται η Goldman Sachs. Η οποία θεωρεί ότι ο στόχος των 3.000 δολαρίων δεν θα επιτευχθεί το 2025, αλλά το 2006. Και αυτό λόγω της αναμενόμενης βραδύτερης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.
Επί του παρόντος ανοικτό ερώτημα αποτελεί η δασμολογική πολιτική του αμερικανού Προέδρου Τράμπ, τη στιγμή που το δολάριο δείχνει ανθεκτικότητα και οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται. Μειώνοντας έτσι την ελκυστικότητα που μπορεί να έχει ο χρυσός. Ο οποίος πέραν των άλλων γίνεται και ακριβότερος για όσους έχουν ασθενέστερα του δολαρίου νομίσματα.
Ωστόσο καθοριστικό ρόλο για την τιμή του χρυσού διαδραματίζει η συνεχιζόμενη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες μιάς σειράς χωρών, που θέλουν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Περιορίζοντας τις θέσεις τους σε αμερικανικά δολάρια.
Στην πρώτη Προεδρική θητεία του Τράμπ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 54,7% , ενώ επί Μπάιντεν το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει 45%.
Διαβάστε επίσης:
O νέος δρόμος που μπορεί να αλλάξει την Αττική – Τι περιλαμβάνει, πόσο κοστίζει
Μινιόν – Στοά Αρσακείου: Έρχονται τα δύο μεγάλα εμπορικά που θα αλλάξουν το κέντρο της Αθήνας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΥΣΕΑ: Αυτή είναι η νέα στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως
- Trade Republic: Η ψηφιακή τράπεζα με 8 εκατομμύρια πελάτες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. ευρώ
- Φυσικό αέριο: Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας