Τη μικρή, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές του ευρωπαϊκού νότου, διείσδυση των διεθνών brands στην Ελλάδα αξιοποιούν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, που σχεδιάζουν απόβαση με όλο και περισσότερες αλυσίδες στη χώρα μας.
Κινήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια ετοιμάζει η Hilton. Ο άσσος στο μανίκι του αμερικανικού κολοσσού είναι το ανανεωμένο πρώτο Hilton στην Ελλάδα, το οποίο θα έχει την επωνυμία Conrad, εμπνευσμένη από το όνομα του ιδρυτή. Η επένδυση της ΤΕΜΕΣ έχει ύψος 280 εκατομμυρίων και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2025, όταν το Hilton της Αθήνας θα ξανασυστηθεί στο κοινό της πρωτεύουσας, με τις εγκαταστάσεις του να συμπεριλαμβάνουν και περίπου 50 πολυτελή διαμερίσματα. Μάλιστα, οι επισκέπτες και ένοικοι του Conrad θα έχουν πρόσβαση και στην αθηναϊκή ριβιέρα μέσω… Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς η ΤΕΜΕΣ σχεδιάζει την ίδρυση αθλητικών εγκαταστάσεων για τα μέλη της λέσχης του ξενοδοχείου, στη Βούλα. Στα 130 ξενοδοχεία και θέρετρα της Hilton παγκοσμίως θα προστεθούν από το 2025 και τα δύο ξενοδοχεία που αναπτύσσει ο ομογενής Θεόδωρος Δουζόγλου σε Κηφισιά και Πειραιά, όπου θα λειτουργήσουν το παλιό Πεντελικόν και το παλιό Μιστράλ (το τελευταίο υπό το brand της Hampton), έχοντας πραγματοποιηθεί συνολικές επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων. Το πιο πρόσφατο άνοιγμα της Hilton σηματοδότησε την επιστροφή της στη Ρόδο. Το Lindian Village Beach Resort Rhodes της συλλογής Curio Collection λειτουργεί από φέτος η SWOT Hospitality των αδελφών Κωνσταντινίδη.
Η Wyndham έχει στόχο να αποκτήσει 25 ξενοδοχεία μέχρι το 2025 σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Δημήτρης Μανίκης, που ηγείται της εταιρείας στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ευρασίας και της Αφρική. Σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο της Wyndham εντάσσονται 18 ξενοδοχεία, για αυτό και σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα, και μέσω θυγατρικής θα διαχειρίζεται περισσότερες από 120 μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Πρόσφατα άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο της συλλογής Register Collection στη Χαλκιδική, κοινό project με τη Zeus International, η συνεργασία με την οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.
Η ασιατική Mandarin Oriental ανοίγει το πρώτο ξενοδοχείο στο Costa Navarino, το οποίο περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ. Το δεύτερο θα λειτουργήσει και πάλι σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, αλλά και τη Lamda Development, στο Ελληνικό. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια καθώς και 17 πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα (branded residences) με θέα στο Σαρωνικό, ενώ συζητήσεις έγιναν και με τη Grivalia Hospitality, ώστε το ξενοδοχείο που επανασχεδιάζει η εταιρεία στην Άνω Μερά Μυκόνου (επένδυση που πάγωσε το ΣτΕ), να φέρει την υπογραφή της Mandarin Oriental.
Δύο θέρετρα One & Only στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η αραβική Kerzner International. Το One & Only Kea Island στη Τζια δέχεται κρατήσεις για τον Απρίλιο του 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η επένδυση 150 εκατ. ευρώ της βρετανικής DCI. Από τον Οκτώβριο αναμένεται η λειτουργία του One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια Γλυφάδας. Το έργο 300 εκατομμυρίων της Grivalia Hospitality περιλαμβάνει 120 δωμάτια, 18 κατοικίες και δύο βίλες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους και λέγεται ότι θα συγκαταλέγεται στα ακριβότερα resorts της Μεσογείου.
Το πρώτο Banyan Tree στην Ευρώπη
Το πρώτο Banyan Tree στην Ευρώπη θα είναι το εγχείρημα της γαλλικής Accor στην Αιτωλοακαρνανία. Το πεντάστερο θέρετρο με 45 προς πώληση βίλες της ολλανδικής RND Investments θα κοστίσει 18ο εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε έκταση 181.300 τ.μ., στην περιοχή την οποία οι επενδυτές είχαν εντοπίσει από το 2016. Το έργο θα αδειοδοτηθεί ως το πρώτο LEED campus resort στην Ευρώπη και στόχος είναι να προσελκύσει κοινό από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και το Ισραήλ. Σε δύο ξενοδοχεία τριών αστέρων υπό τη διαχείρισης της Accor μετατρέπονται και δύο κτίρια στην Πατησίων, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι μονάδες θα φέρουν τα σήματα Ibis Budget και Ibis Styles, επένδυση 33 εκατ. της γαλλικής Boissée Finances, η οποία ωστόσο περνά από την κρησάρα του ΣτΕ.
Το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά κάνει η Six Senses της Intercontinental. Με την υπογραφή της αλυσίδας θα λειτουργήσει το Six Senses Megalonisos στους Πεταλιούς. Το ύψος της επένδυσης της ανάπτυξης της Grivalia Hospitalty υπολογίζεται άνω των 280 εκατ. ευρώ. Σε μία έκταση 550.000 τ.μ. στο οικολογικό θέρετρο προβλέπεται η κατασκευή 75 υπερ-πολυτελών villas και 20 branded κατοικιών, εστιατορίων, χώρων ευεξίας και εκγύμνασης, ενός beach club, που θα προστεθεί στα 40 υπό ανάπτυξη έργα σε όλο τον κόσμο.
Στο ραντάρ της Hyatt είναι η επέκταση σε αθηναϊκή ριβιέρα και Θεσσαλονίκη με νέα σήματα. Ήδη είναι στα σκαριά το άνοιγμα του Zoëtry Halkidiki στα μέσα του 2024. Το all inclusive θέρετρο θα έχει δυναμικότητα 105 δωματίων και σουιτών και θα βρίσκεται στη Σάνη και αναμένεται να σηματοδοτήσει τη δεύτερη μονάδα της εταιρείας με το brand Zoëtry Wellness & Spa Resorts στην Ευρώπη. Δυνατότητες υπάρχουν για τη διείσδυση των Destination by Hyatt και The Unbound Collection του ομίλου, που σήμερα έχει παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Σαντορίνη.
Τέλος, η Radisson επεκτείνεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με Ισραηλινούς επενδυτές. Έχοντας ανοίξει το Social Radisson Individuals στο Κολωνάκι, ετοιμάζει το Radisson Theatrou Square Athens με δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17- 30 τ.μ. και food market στην πλατεία Θεάτρου, καθώς και το Radisson RED επί της οδού Μητροπόλεως στην Αθήνα, για το οποίο το αρχικό σχέδιο ήθελε τη μετατροπή του κτιρίου σε 90 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα. Επίσης, το σημα της Radisson θα φέρει και το Aktis Salantis, το πρώτο και μοναδικό ελληνικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Αργολίδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών