Η ανάπτυξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος συνεχίζεται και το 2025, δείχνοντας ανθεκτικό συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το 2024 ήταν ακόμα μια εντυπωσιακή χρονιά, καθώς οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν 555 εκατ. δολ., με αύξηση 15% τη στιγμή που οι επενδύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη σημείωσαν πτώση 5%. Με πηγές της αγοράς να σημειώνουν ότι το 2025 οι ελληνικές startups δείχνουν επίσης σημάδια ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα λένε ότι υπάρχουν πολλές καλές startups με δυνατές ομάδες οι οποίες είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχους μεγάλων funds.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Ventures Capital, από την πρώτη μέρα του έτους οι ελληνικές startups έχουν αντλήσει 39 εκατ. δολάρια, από 14 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε συνολικά 13 γύρους χρηματοδότησης.

Η Oumi σήκωσε από 10 εκατ. ευρώ

Η Oumi AI, της οποίας founders είναι οι Μάνος Κουκουμίδης, Πάνος Αχλιόπτας και Κωνσταντίνος Αίσωπος σήκωσε πριν μερικές ημέρες 10 εκατ. ευρώ, με lead investor τη Venrock.

H Oumi είναι μια πλατφόρμα που ξεκίνησε από πρώην μηχανικούς της Google, της Apple και της Meta και στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το τοπίο της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Η Oumi είναι ένα πλήρως ανοιχτό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Ενσωματώνει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης AI σε ένα συνεκτικό περιβάλλον, εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας που συχνά κατακερματίζονται σε παραδοσιακά συστήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντί να υπάρχουν διάφορα εργαλεία AI που λειτουργούν ξεχωριστά (π.χ. ένα για εκπαίδευση μοντέλων, άλλο για αξιολόγηση κλπ), η Oumi συνδυάζει όλες αυτές τις λειτουργίες σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Τα παραδοσιακά AI συστήματα απαιτούν τη χρήση πολλών διαφορετικών εργαλείων, που συχνά δεν επικοινωνούν καλά μεταξύ τους. Η Oumi μειώνει αυτή τη διάσπαση (κατακερματισμό), κάνοντας τη ροή εργασίας πιο συνεκτική και ευέλικτη.

Οι ερευνητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, να τελειοποιήσουν και να αναπτύξουν μοντέλα απρόσκοπτα χωρίς να χρειάζεται να συνδυάσουν διαφορετικά εργαλεία. Η Oumi μπορεί να υποστηρίζει μοντέλα που κυμαίνονται από 10 εκατ. έως 405 δισ. παραμέτρους, επιτρέποντας εκτεταμένο πειραματισμό σε διαφορετικά επίπεδα κλιμάκωσης.

Η Keragon

Η Keragon του Κωνσταντίνου Χρήστου, σήκωσε πριν λίγες ημέρες χρηματοδότηση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Ο γύρος Seed σημείωσε μεγάλη υπερκάλυψη με την Upfront Ventures να ηγείται και με τους αρχικούς επενδυτές Afore Capital, Focal και 25m Health.

Η Keragon, είναι επίσης μια ΑΙ startup, καθώς είναι μια πλατφόρμα αυτοματισμού υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζεται από AI. Η Keragon επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να ενσωματώνουν απρόσκοπτα πάνω από 300 δημοφιλή εργαλεία λογισμικού – συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας (EHR) όπως athenahealth, Healthie, Elation Health και Canvas Medical, πλατφόρμες προγραμματισμού, συστήματα διαχείρισης παραπομπών, ιατρικά AI κ.λπ. – χωρίς να απαιτείται κάποια τεχνική ειδίκευση από τους χρήστες. Αυτό εξορθολογίζει την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μειώνει τον διοικητικό φόρτο εργασίας και προστατεύει τα δεδομένα των ασθενών.

Πρόσφατα, η Women’s Mental Health Specialists, μια κλινική που εξυπηρετεί πάνω από 1.000 ασθενείς, περιέκοψε 5 ώρες διοικητικής εργασίας την εβδομάδα χρησιμοποιώντας το Keragon, επιτρέποντας ταχύτερες εισαγωγές ασθενών, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα κατά 15%.

Οι μικρότερες χρηματοδοτήσεις

Η Progressive Robotics επίσης άντλησε 1,6 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση μέσα στο 2025. Η πλατφόρμα της PR φέρνει επανάσταση στην αξιοποίηση ρομποτικών βραχιόνων, επιτρέποντας στους χειριστές να παραμετροποιούν και να επαναπρογραμματίζουν τα ρομπότ μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να απαιτείται τεχνική εξειδίκευση. Το λογισμικό που χρησιμοποιεί μειώνει δραματικά το κόστος και μεγιστοποιεί την ευελιξία, επιτρέποντας στις ΜΜΕ να επωφεληθούν από την ίδια αποτελεσματικότητα με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

H Intryc επίσης συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, καθώς άντλησε χρηματοδότηση 3,1 εκατ. δολαρίων.

Η Intryc είναι μια πλατφόρμα διασφάλισης ποιότητας υποστήριξης πελατών που βελτιστοποιεί τις ροές εργασίας με αυτοματοποίηση που υποστηρίζεται από AI.

Ο γύρος πραγματοποιήθηκε από την General Catalyst και από τη Sequoia μαζί με τους υπάρχοντες επενδυτές Episode 1 και 500 Emerging Europe, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας στα 4,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η Smartify, μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης επισκεπτών, εξασφάλισε χρηματοδότηση άνω των £ 1,8 εκ., για την επιτάχυνση ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Numa: Η AI startup του Τάσου Ρουμελιώτη που επένδυσε το επιχειρηματικό ταμείο της Google

Ο Λάτσης μπαίνει στα αθλητικά είδη μέσω της startup Ena Athletics

Πάνω από €500 εκατ. έχουν σηκώσει οι ελληνικές startups το 2024