Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται η χαρτοβιομηχανία Γλάρος, ο όμιλος στον οποίο εντάσσονται όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες της οικογένειας Σκλαβενίτη.

Με πωλήσεις 87,3 εκατ. ευρώ έναντι 83,54 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη μετά φόρων ελαφρώς συμπιεσμένα στα 16,6 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, η διοίκηση του ομίλου στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη, στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση της κερδοφορίας. Στον όμιλο ενοποιούνται οι εταιρείες Baker Master, Bonora IKE, Meat House AE, αλλά και μια επενδυτική εταιρεία, η ΑΝΙΚΑ Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών ΑΕ, με βασική της συμμετοχή στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ.

1

Ανοδική πορεία για Baker Master και Meat House

Οι επιμέρους δραστηριότητες εκτός της βιομηχανίας χαρτικών που τροφοδοτεί τα καταστήματα Σκλαβενίτης με τα προϊόντα Γλάρος έχουν αυξηθεί σημαντικά και παράγουν πλέον έναν συνολικό τζίρο που προσεγγίζει το 50% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Στον κύκλο εργασιών του ομίλου οι πωλήσεις των προϊόντων χάρτου ήταν μειωμένες κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν στα 43,2% γεγονός που αποδίδεται στην αποθεματοποίηση λόγω πανδημίας το 2020. Ανάλογη πτώση σημειώθηκε και στα καθαρά κέρδη που έφτασαν πέρσι στα 7,98 εκατ. ευρώ έναντι 8,94 εκατ. ευρώ το 2020.

Αντίθετη πορεία ακoλούθησαν οι υπόλοιπες δραστηριότητες με τις ζύμες και το κρέας να καταγράφουν υψηλές… πτήσεις. Ειδικότερα, τις υψηλότερες πωλήσεις (17,1 εκατ. ευρώ από 15,7 εκατ. το 2020) είχε η Baker Master ΑΒΕΕ η οποία παράγει -μεταξύ άλλων- τα ομώνυμα σφολιατοειδή και πίτσες.

Ακολουθεί Meat House A.E., που δραστηριοποιείται στην εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος με πωλήσεις ύψους 17,1 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 14,08 εκατ. ευρώ το 2020.

H Bonora ΙΚΕ που διαχειρίζεται τα έτοιμα γεύματα και τους χώρους εστίασης στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας επίσης εμφάνισε αύξηση πωλήσεων αλλά σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείες. Ο τζίρος της διαμορφώθηκε σε 9,9 εκατ. ευρώ το 2021 από 9,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Μέρισμα 8 εκατ. ευρώ

Υψηλό θα είναι και φέτος το μέρισμα που θα λάβουν οι βασικοί της Γλάρος και το οποίο ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου από το σωρρευμένο υπόλοιπο εις νέο, το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής θα εισηγηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 8.000.000 ευρώ καθώς και αμοιβές για τα μέλη του Δ.Σ. ποσού 260.000 ευρώ και το υπόλοιπο των κερδών να μεταφερθεί στην καθαρή θέση στο λογαριασμό «Υπόλοιπο κερδών εις νέο» και στα δικαιώματα που δεν ασκούν έλεγχο κατά την αναλογία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χρήση του 2020 τα κέρδη που μοιράστηκαν υπό μορφή μερίσματος στους μετόχους της μητρικής είχαν ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ.

Οι σημειώσεις του ορκωτού λογιστή

Στην έκθεση του ορκωτού λογιστή που συνοδεύει τον ισολογισμό της Γλάρος ΑΒΕΕ σημειώνεται: «Στους επιμέρους λογαριασμούς των απαιτήσεων του ενοποιημένου ισολογισμού περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού ευρώ 4.704 χιλ. περίπου.

Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη.

Κατά την εκτίμησή μας, για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 4.488 χιλ. περίπου.

Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 4.488 χιλ. περίπου και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσεως αυξημένα κατά ευρώ 15 χιλ. περίπου και 8 χιλ. περίπου αντίστοιχα».

Μία επίσης ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά συμμετοχή θυγατρικής. Συγκεκριμένα, ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει:

«Στον λογαριασμό “Συμμετοχές σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις” του εταιρικού ισολογισμού περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης μετοχών ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, συνολικού ποσού ευρώ 4.807.500, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.

Η εταιρεία αυτή, λαμβανομένων υπόψη και των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση.

Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ολοσχερούς απομείωσης (υποτίμησης) της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών ποσού ευρώ 4.807.500, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια των εταιρικών οικονομικών καταστάσεων να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα».

Διαβάστε επίσης:

Σκλαβενίτης: Αυξήσεις μισθών έως 5,5% για 25.800 εργαζομένους