ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σχεδόν ενάμιση χρόνο χρειάστηκε το CVC Capital για να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων που έχει επιτευχθεί ποτέ στην ελληνική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Με πολιορκητικό κριό την εταιρεία ειδικού σκοπού Hellenic Healthcare, που είναι ο επενδυτικός βραχίονας στην Ελλάδα για το γιγαντιαίο fund, το οποίο και διαχειρίζεται κάπου 70 δισ. δολάρια, ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2017 η μεγάλη «μάχη» των εξαγορών. Το βάπτισμα του πυρός δόθηκε με το Metropolitan Hospital, ακολούθησε το Ιασώ General, ενώ χθες άλλαξε χέρια και το εμβληματικό θεραπευτήριο «Υγεία», καθώς παραχωρήθηκε το πλειοψηφικό «πακέτο» του 70,38% που ήταν στο χαρτοφυλάκιο της MIG.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι από πλευράς MIG, ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου Θανάση Παπανικολάου ήταν εξόχως καθοριστικός, καθώς κατάφερε να πουλήσει το «ασημικό» του ομίλου σε ένα τίμημα που ακόμη και ο πιο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί, προ διετίας…
Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Σπυρίδης, μαζί με τον Άλεξ Φωτακίδη, είναι τα δύο σημαίνοντα πρόσωπα, που έχουν καταλυτική επίδραση στην… επεκτατική στρατηγική του CVC Capital, στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτά τα τρία διαδοχικά deal, ο διαμορφούμενος νέος επιχειρηματικός πυρήνας, που είναι υπό την σκέπη του CVC Capital, αναμένεται να έχει εφέτος περί τα 350 εκατ. ευρώ πωλήσεις. Όντας μακράν ο μεγαλύτερος «παίκτης» που έχει αναδειχθεί στην ιστορία της εγχώριας αγοράς της ιδιωτικής υγείας. Μια αγορά, στην οποία το σύνολο των κάθε είδους κλινικών, μαζί με τα διαγνωστικά κέντρα, εκτιμάται ότι έχουν συνολικό τζίρο περί τα 1,1 δις ευρώ ετησίως.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι τα τρία νοσοκομεία που πλαισιώνουν το νέο σχήμα, θα έχουν 4.100 άτομα προσωπικό, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι γιατροί.
Εκτιμάται ακόμη ότι με αφετηρία τα περίπου 60 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη το χρόνο, θα επιδιωχθεί με σειρά βελτιωτικών κινήσεων να ανέβουν τα λειτουργικά κέρδη στα 70 εκατ. και μετέπειτα να προσεγγίζουν το στόχο που έχει ήδη έχει τεθεί, για λειτουργική κερδοφορία 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και οι τρεις νοσοκομειακές μονάδες θα έχουν τη δική τους, διακριτή επιχειρηματική υπόσταση, πέρα από τις όποιες συνέργειες που είναι εύλογο να προκύψουν.
Είναι προφανές ότι το CVC Capital ποντάρει δυνατά στη συγκέντρωση του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, διαβλέποντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάταξης, αλλά και «κρυμμένες υπεραξίες» που μπορεί να αναδειχθούν την «επόμενη μέρα». Αυτές, δεν περιορίζονται μόνο σε λειτουργικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που εξορθολογίζουν τα κόστη και ενισχύουν τα έσοδα. Έχουν και άλλες βλέψεις. Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή κατά την οποία ο τομέας της Δημόσιας Υγείας μαστίζεται ακατάπαυστα από πολύπλευρα προβλήματα, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι να αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική περίθαλψη και στα αντίστοιχα «πακέτα» που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Τα τρία «χτυπήματα» που άλλαξαν τα δεδομένα
Τα μέχρι τώρα τρία «χτυπήματα» που έχουν γίνει από τον επενδυτικό βραχίονα του CVC, δηλαδή τη Hellenic Healthcare, ανέρχονται σε περίπου 610 εκατ. ευρώ με όρους συνολικής αξίας (Enterprise Value). Στην οποία, μαζί με τα συμφωνηθέντα τιμήματα των εξαγορών, περιλαμβάνονται και οι «καθαρές» δανειακές υποχρεώσεις (δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) οι οποίες και αναλαμβάνονται από το επενδυτικό σχήμα.
Σαφώς το μεγαλύτερο deal είναι αυτό του «Υγεία» καθώς η συνολική του αποτίμηση διαμορφώνεται στα επίπεδα των 420 εκατ. ευρώ. Για το 70,38% των μετοχών του ιδιωτικού θεραπευτηρίου καταβλήθηκαν στη MIG 204,4 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% των μετοχών. Στην ίδια τιμή των 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Στην περίπτωση αυτή το συνολικό τίμημα σε μετρητά για όλες τις μετοχές του «Υγεία» θα ανέλθει στα 290,4 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 90% των μετοχών, όπως και αναμένεται θα ανοίξει ο δρόμος και για την έξοδο του «Υγεία» από το χρηματιστήριο.
Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Αποστολόπουλου που έχει αποκτήσει το 5,18% των μετοχών του «Υγεία», όταν επιχειρούσε να διεκδικήσει το θεραπευτήριο. Πλέον τώρα, το «Ιατρικό» έχει περιοριστεί στη δεύτερη θέση σε ότι αφορά τα μερίδα αγοράς και σε μεγάλη απόσταση από το CVC Capital, που είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ιδιωτικής υγείας. Το κόστος κτήσης που έχει η πλευρά Αποστολόπουλου για το «πακέτο» του «Υγεία» εκτιμάται στα 10,3 εκατ. ευρώ. Αν το παραχωρήσει θα αποκομίσει κέρδη της τάξεως των 4,7 εκατ. ευρώ, αφού η δημόσια προσφορά το αποτιμά στα περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, έχει σαφώς πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τα τιμήματα των τριών εξαγορών που τελούν υπό την αιγίδα του CVC Capital, ανέρχονται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αναληφθεί και «καθαρά» δάνεια συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ.
Όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις στη Ελλάδα, υλοποιούνται από την Hellenic Healthcare η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το 60% είναι υπό τον έλεγχο του CVC Capital και το υπόλοιπο 40% αφορά ισομερή μερίδια συμμετοχής των Σπυρίδη-Θεοχαράκη. Εκ των ιδρυτών, αλλά και (πρώην) ισχυρότερων μετόχων του Μetropolitan, όπου ο μεν πρώτος εξακολουθεί να κατέχει το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο δεύτερος έχει τη θέση του Προέδρου.
Οι μετοχικές συμμετοχές προέκυψαν από την επανεπένδυση που έγινε από την πλευρά τους, μετά από την εκχώρηση του ποσοστού τους.
Ο 53χρονος Δημήτρης Σπυρίδης, με σπουδές Βιοϊατρικού Μηχανικού, είναι και εκείνος που για λογαριασμό του CVC Capital έχει αναλάβει το μεγάλο project της συγκέντρωσης στη ιδιωτική υγεία. Εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ο Άλεξ Φωτακίδης, βασικός εκπρόσωπος του CVC Capital στη Hellenic Healthcare και ο άνθρωπος που χειρίζεται κρίσιμες επαφές για τα deals.
Όπως όλα δείχνουν το επενδυτικό κρεσέντο επί ελληνικού εδάφους αναμένεται να αποκτήσει και γεωγραφική διασπορά, καθώς οι επόμενες κινήσεις αναμένεται οτι θα είναι εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη, όπως επίσης στη Θεσσαλονίκη και πιθανότατα σε άλλη μια επαρχιακή πόλη. Με δυνητικούς στόχους ιδιωτικές κλινικές, αλλά και διαγνωστικά κέντρα. Πέραν τούτων στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Κύπρος, για την εξαγορά μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας.
Η ΜIG και η «σφραγίδα» του επιδέξιου Θανάση Παπανικολάου
Αναφερόμενη στην εκχώρηση του «Υγεία» η χθεσινή ανακοίνωση της MIG επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι:
«Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Ελληνική Οικονομία, και έρχεται ως επιστέγασμα μιας απαιτητικής και πολύμηνης διαδικασίας διαπραγμάτευσης που ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG με απόλυτη διαφάνεια και σε υψηλό τίμημα και με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται σημαντική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής εταιρίας. Επιδίωξη της Διοίκησης παραμένει ο εξορθολογισμός των χρηματοοικονομικών μεγεθών και η μακροχρόνια ισχυροποίηση του Ομίλου».
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι όταν στις 11 Ιουλίου του 2016 ο Θανάσης Παπανικολάου αναλάμβανε το πηδάλιο της MIG, η μετοχή της θυγατρικής του «Υγεία» ήταν στο 0,152 ευρώ. Μέσα σε περίπου δύο χρόνια πέτυχε να πουλήσει στα 0,95 ευρώ. Δηλαδή… 525% πιο πάνω. To μετοχικό «πακέτο» της MIG στο «Υγεία» από τα 32,7 εκατ. ευρώ που ήταν η τότε χρηματιστηριακή αποτίμηση, έφτασε τώρα να πουληθεί…171,7 εκατ. ευρώ περισσότερα…
Μια εξ ίσου σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πέτυχε ο Θανάσης Παπανικολάου είναι το δικαίωμα της MIG να αγοράσει το 10% της Ηellenic Healthcare, που καταφανώς έχει γίνει ο κυρίαρχος «παίκτης» της ελληνικής αγοράς, στην ιδιωτική υγεία. Κάτι που σημαίνει ότι μια πιθανή τοποθέτηση της MIG, μπορεί να προσφέρει μελλοντικές υπεραξίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Castor Maritime (Πέτρος Παναγιωτίδης): Πούλησε πλοίο έναντι 19,3 εκατ. δολαρίων
- Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για την πώληση τιτλοποιήσεων GAIA I και GAIA II, αξίας 1,1 δισ. ευρώ
- Centrofin (Δημήτρης Προκοπίου): Παρήγγειλε έξι πλοία kamsarmax
- Σπύρος Πρωτοψάλτης: Πάνω από 8.000 οι επιβεβαιωμένες προσλήψεις από τις «Ημέρες Καριέρας»