O Giovanni Castellaneta Πρόεδρος της doBank
Πιλότο για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βαρύνεται με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτελέσει η συμφωνία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) με τη doBank, του μεγαλύτερου διαχειριστή προβληματικών δανείων στην Ιταλία. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνει σε πρώτη φάση δάνεια 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οφειλές 1,9 δις ευρώ, αλλά η προοπτική ανεβάζει το ύψος των δανείων που μπορούν να μπουν στην ενιαία διαχείριση στα 8 δις ευρώ.
Με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο να φθάνει τα 88 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων της ιταλικής αγοράς, η doBank, θυγατρική της Fortress, αποτελεί κολοσσό στην αγορά των κόκκινων δανείων και η συμφωνία με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσει πιλότο για την εξυγίανση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν κόκκινα δάνεια ύψους 25 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι η doBank διαθέτει και η ίδια τραπεζική άδεια μπορεί να συμμετάσχει στην αναχρηματοδότηση όσων επιχειρήσεων κριθεί ότι είναι βιώσιμες, ενώ το μοντέλο εξυγίανσης προβλέπει και την αναζήτηση κεφαλαίων μέσω άλλων funds.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουν επιλεγεί από τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο ενιαίας διαχείρισης, έχει δάνεια σε καθυστέρηση ή εξυπηρετεί μέρος αυτών με δυσκολία και σε κάποιες περιπτώσεις επιλεκτικά. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 1,5 – 2 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή από τη γεωργία έως και τους τουρισμό.
Συνδετικός κρίκος όλων αυτών των περιπτώσεων είναι η έκθεσή τους σε δανεισμό σε δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις τράπεζες, στοιχείο που δυσκολεύει πολύ τη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών για τη ρύθμιση των οφειλών. Η doBank θα αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες των τραπεζών και να έρθει σε επαφή με καθεμία από αυτές τις επιχειρήσεις ξεχωριστά, προκειμένου να δει συνολικά την έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Η έκθεση των επιχειρήσεων σε πολλαπλό δανεισμό προϋποθέτει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και μέχρι σήμερα οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αποσπασματικά το θέμα. Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια κοινής διαχείρισης είναι μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που θέτει ωστόσο συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για την ένταξη μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα λιγότερες από 70 επιχειρήσεις να έχουν βρει λύση μέσω της πλατφόρμας.