ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η ιστοσελίδα του Starlink, της SpaceX του Elon Musk, δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εγκαταστήσουν το δορυφορικό internet που παρέχει, ωστόσο, για να καταστεί διαθέσιμη η υπηρεσία προηγουμένως οι αρμόδιοι φορείς χρειάζεται να διευθετήσουν το θέμα των αναγκαίων αδειών.
Ο πάροχος της δορυφορικής υπηρεσίας πρέπει καταρχάς να λάβει άδεια χρήσης συχνοτήτων (στην περιοχή των 10 – 14 GHz) κάτι που είναι εφικτό με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. Υπάρχει όμως και το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών που είναι απαραίτητες για κάθε σύνδεση, δηλαδή σε κάθε σπίτι ή επιχείρηση που επιθυμεί να έχει δορυφορικό internet.
Πρόκειται για κεραίες που εκτός από δέκτες (όπως είναι π.χ. αυτές της συνδρομητικής τηλεόρασης) είναι και πομποί και η ισχύς τους δεν επιτρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία της χαμηλής όχλησης. Σε αυτό το σημείο η κατάσταση δυσκολεύει και αναζητείται η ενδεδειγμένη λύση.
Το θέμα της αδειοδότησης του Starlink εξετάζεται ενδελεχώς τους τελευταίους μήνες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που νομοθετεί και κυρίως την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, αδειοδοτεί όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων με την SpaceX και παράλληλα μελετώνται όλα τα πιθανά σενάρια.
Οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν τα οφέλη του δορυφορικού internet και κινούνται στη λογική της εξεύρεσης της κατάλληλης αδειοδοτικής διαδικασίας που δεν θα είναι προφανώς να λαμβάνει άδεια ξεχωριστά κάθε μια κεραία του Starlink. Πιθανά να χρειασθεί τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και σε αυτή την περίπτωση θα περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο της διαδικασίας.
Στην ιστοσελίδα του Starlink αναφέρεται ότι η παροχή της υπηρεσίας στην Ελλάδα θα είναι δυνατή μέσα ως τέλη του 2021.
Το δορυφορικό internet και ειδικότερα η υπηρεσία που θα διαθέσει η εν λόγω εταιρεία, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσο αφορά τους μικροδορυφόρους, θεωρείται ένας εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο που, υπό προϋποθέσεις, δύναται να προτιμηθεί από ένα τμήμα του πληθυσμού.
Το Starlink σήμερα προσφέρει ταχύτητες download/upload στα 100/20 Mbps και καθυστέρηση μικρότερη των 31ms με τον Elon Musk να υπόσχεται τριπλασιασμό των ταχυτήτων και ακόμη μικρότερο latency εντός του 2021. Το δίκτυο του Starlink θα καλύψει όλη τη γη το 2022.
Το κόστος για την Ελλάδα σήμερα φαντάζει μάλλον απαγορευτικό (499 ευρώ ο εξοπλισμός, 99 ευρώ κάθε μήνα η υπηρεσία και 61 ευρώ τα μεταφορικά) ειδικά για τις περιοχές που έχουν κάλυψη από άλλα δίκτυα (κυρίως σταθερά, αλλά και κινητά).
Γενικότερα και όπως συμβαίνει με κάθε νέα υπηρεσία διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις για τη διείσδυση που δύναται να πετύχει.
Στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών αν και αναγνωρίζουν την προοπτική που έχει το δορυφορικό internet θεωρούν ότι για να γράψει έναν ικανό αριθμό συνδρομητών το Starlink στη Ελλάδα θα πρέπει η τιμή της υπηρεσίας να μειωθεί.
Άλλοι σημειώνουν ότι η υπηρεσία αυτή είναι κατάλληλη κυρίως για μεγάλες και αραιοκατοικημένες περιοχές ανάλογες με αυτές που συναντάς στις ΗΠΑ, ενώ άλλα στελέχη εκτιμούν ότι σε κάποια σημεία της Ελλάδας ίσως και να αποτελέσει τη μοναδική δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης.
Διαβάστε επίσης
Elon Musk: Δίνει 100 εκατ. δολάρια έπαθλο για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα
Space X: Εκτόξευσε 60 νέους δορυφόρους για τη παροχή internet – Ανησυχούν οι αστρονόμοι
SpaceX: Ένα δίκτυο 60 δορυφόρων θα προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες internet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;
- Έπεσαν οι υπογραφές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά: Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Ήπειρο και την Ελλάδα