ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα νερά στο ελληνικό επιχειρείν έρχεται να ταράξει μια ακόμα είσοδος πολυεθνικής εταιρείας στη χώρα μας. Μετά την εξαγορά του 49% της ελληνικής Viva Wallet από την JPMorgan, φαίνεται πως έρχεται μια ακόμα εξαγορά, αυτή τη φορά από το εμβληματικό Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που φαίνεται πως θα επενδύσει στην ελληνική startup εταιρεία Accusonus.
Η εταιρεία Meta, όπως είναι το νέο όνομα του Facebook αναμένεται να εξαγοράσει το 100% της πατρινής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην προηγμένη ηχητική τεχνολογία καθώς εξειδικεύεται στις καινοτόμες τεχνολογίες γύρω από τον ψηφιακό ήχο, με την αποτίμηση να κινείται μεταξύ 70- 100 εκατ. ευρώ.
Με φόντο αυτή την εξαγορά, η Meta σκέφτεται να δημιουργήσει θυγατρική στη χώρα μας, ενώ έχει ξεκινήσει και διερευνητικές επαφές που είναι σε γνώση της κυβέρνησης. Μάλιστα, η σκέψη είναι να αποκτήσει και ελληνικό ΑΦΜ, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφέρει έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων από άλλες περιοχές του κόσμου.
Η φορολογία της… «Facebook Hellas»
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, η ελληνική θυγατρική της Facebook θα υπαχθεί στο πλαίσιο του άρθρου 5 του νόμου 4172, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με το οποίο ορίζεται το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.
Δηλαδή, εφόσον η θυγατρική εταιρεία με το ελληνικό ΑΦΜ παράγει εισόδημα στη χώρα μας θα λειτουργήσει σαν μια κανονική κεφαλαιουχική εταιρία, με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Με άλλα λόγια, θα επιβληθεί ο νέος φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων που βρίσκεται από φέτος στο 22%, ενώ θα καταβληθεί και η προβλεπόμενη προκαταβολή φόρου.
Ωστόσο, η θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού απαλλάσσεται από το φόρο μερισμάτων, από τη στιγμή μάλιστα, που η μητρική εταιρεία θα κατέχει το 100% του μετοχικού πακέτου.
Υπενθυμίζεται πως ο φόρος μερισμάτων στη χώρα μας έχει μειωθεί στο 5%.
Φορολογικά κίνητρα για εργαζόμενους
Ο τεχνολογικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους του προσωπικού του στην ελληνική θυγατρική, εκμεταλλευόμενη και τα κίνητρα για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων και αυτοπασχαλούμενων.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4758/2020, συμπλήρωσε το πλαίσιο των κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. Το καθεστώς αυτό αφορά μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα και προβλέπει:
Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.
Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
ΦΠΑ στις ψηφιακές υπηρεσίες
Η θυγατρική αναμένεται να καταβάλει κανονικά ΦΠΑ στις εσωτερικές της συναλλαγές, ωστόσο εμπίπτει σε ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο διαθέτουν οι εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ο νόμος 2859 και το άρθρο 5, για την Κύρωση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Πάντως, με βάση την Κομισιόν, υπάρχει και ένα προαιρετικό καθεστώς για την απόδοση ΦΠΑ — που οφείλετε κανονικά σε πολλές χώρες της ΕΕ — σε μια μόνο χώρα της ΕΕ.
Εάν μια επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες διασυνοριακών τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής μετάδοσης ή ψηφιακές υπηρεσίες σε μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα μπορεί να είστε επιλέξιμοι για το καθεστώς. Οι υπηρεσίες που διέπονται από το καθεστώς MOSS περιλαμβάνουν:
- φιλοξενία ιστοσελίδων
- παροχή λογισμικού
- πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων.
- τηλεφόρτωση εφαρμογών ή μουσικής
- διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
- διδασκαλία εξ αποστάσεως
Χάρη στο MOSS δεν χρειάζεται η εγγραφή στις φορολογικές αρχές κάθε χώρας της ΕΕ όπου πραγματοποιούνται οι πωλήσεις, αλλά μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα ΦΠΑ, να υποβληθούν δηλώσεις ΦΠΑ και να γίνονται πληρωμές σε μια μόνο χώρα.
Υπάρχουν δύο καθεστώτα που υπάγονται στη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα MOSS:
- Το ενωσιακό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή έχουν τουλάχιστον ένα υποκατάστημα σε χώρα της ΕΕ
- Το μη ενωσιακό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή δεν έχουν υποκαταστήματα σε χώρα της ΕΕ
Διαβάστε επίσης:
Facebook: Eξαγοράζει την ελληνική startup Accusonus
Mark Zuckerberg: Κινδυνεύει να χάσει 24 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία
Αποκαλυπτικό: Γιατί Δασκαλόπουλος και Λάτση δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ για τις τεράστιες υπεραξίες από την VIVA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης