Από αύριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζόμενων σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού ανά την επικράτεια, σύμφωνα με περισσότερους από 550 ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα ανεβαίνει το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 40% στο 50% των εργαζομένων που θα συνεχίσουν να απασχολούνται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η προαναγγελία των εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας θα λάβει χώρα την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ή την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Η υποχρέωση για τηλεργασία στο 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί από απόσταση ισχύει πλέον για όλη την Ελλάδα ενιαία, είτε η Περιφέρεια ανήκει σε ζώνη επιτήρησης είτε σε ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζουν πυρετωδώς τα απαραίτητα νομοθετικά κείμενα και τις διευκρινιστικές αποφάσεις και εγκυκλίους, ώστε Δευτέρα ή Τρίτη το πληροφοριακό σύστημα να δεχτεί τις αιτήσεις όλων των εργοδοτών της χώρας και να ξεκινήσει άμεσα η υποχρεωτική τηλεργασία.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ξεκινήσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή του εντύπου Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» και η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρήσεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους λόγω κλεισίματος της επιχείρησης με κρατική εντολή. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή θα μπορούν να εντάξουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή συμβάσεων, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Αν η διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Κάθε μέρα αναστολής αμείβεται με 17,8 ευρώ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Αναστολή σύμβασης εργασίας  

Οι εργαζόμενοι στις ζώνες υψηλού κινδύνου (πρώην  «πορτοκαλί» και «κόκκινες» Περιφερειακές Ενότητες) που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.

Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε, πλήρη ασφαλιστική κάλυψης από τον κρατικό μηχανισμό επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν παρά ταύτα, εκείνες πραγματοποιηθούν καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος.

Αλλά και ανά την επικράτεια, επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ που αποφασίστηκε τον Απρίλιο και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε Περιφερειακή Ενότητα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης, ώστε και αυτοί να λάβουν τα 534 ευρώ. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Νοέμβριο. Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees. yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τηλεργασία

Η υποχρέωση για τηλεργασία στο 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί από απόσταση ισχύει πλέον για όλη την Ελλάδα ενιαία, είτε η Περιφέρεια ανήκει σε ζώνη επιτήρησης είτε σε ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται :

– τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

– τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

– οι φαρμακαποθήκες,

– οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

– οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.). Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση