Lim Chow Kiat, CEO του CIG, sovereign fund της Σιγκαπούρης
Την άφιξη ενός από τα μεγαλύτερα κρατικά funds, από άποψη διαχείρισης κεφαλαίων, στη χώρα μας σηματοδότησε η αλλαγή φρουράς στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos.
To GIC, η Επενδυτική Εταιρεία της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (Government of Singapore Investment Corporation) έχει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει τουλάχιστον 91 θυγατρικές και έχει καταγράψει 3.057 συναλλαγές στα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Το fund ιδρύθηκε το 1981 – μία χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτανε το 10% – και σήμερα είναι μία από τις τρεις επενδυτικές οντότητες στη Σιγκαπούρη που διαχειρίζονται τα αποθεματικά της κυβέρνησης, μαζί με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) και την Temasek. Υπολογίζεται ότι η συνεισφορά των τριών ταμείων στον κρατικό προϋπολογισμό της Σιγκαπούρης θα φτάσει το 2022 τα 21,6 δισ. δολάρια.
Το sovereign fund της Σιγκαπούρης ρίχνει κεφάλαια κυρίως σε ακίνητα, άμεσα ή έμμεσα (όπως στην περίπτωση του ομίλου που ίδρυσε η οικογένεια Ανδρεάδη), καθώς και στην τεχνολογία, ενώ περισσότερο από το 1/3 των επενδύσεών του έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ (37%), ενώ σε Ασία και Ιαπωνία το 25% και 7%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στις χώρες της Ευρωζώνης το GIC βρίσκεται μόλις το 8% του χαρτοφυλακίου του.
Στις σημαντικότερες κινήσεις του GIC, ήταν το 2006 η επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Stuyvesant Town—Peter Cooper Village, το μεγαλύτερο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μανχάταν. Στα τέλη του 2007 επένδυσε 11 δισεκατομμύρια δολάρια ελβετικά φράγκα για το 7,9% της ελβετικής τράπεζας UBS. Έπειτα από έναν χρόνο απέκτησε το 9% της Citigroup έναντι 6,88 δισ. δολαρίων, το οποίο κατήλθε κάτω του 5%, 12 μήνες αργότερα. To 2017 έγινε ο κάτοχος του 10% στη βρετανική τράπεζα OakNorth μέσω επένδυσης 90 εκατομμυρίων στερλίνων, ενώ πέρσι συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης της τεχνολογικής Dapper Labs, μονόκερος των NFTs που σήκωσε 250 εκατ. δολάρια.
Το fund έσπασε το ρόδι των σιγκαπουριανών επενδύσεων στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις αυτές συμβαδίζουν με το σύνθημα της χώρας για το 2030, το Innovation – Digitalization – Internationalization (Καινοτομία – Ψηφιοποίηση – Παγκοσμιοποίηση). Πάντως, μέχρι σήμερα δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτα αποθέματα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από την Ελλάδα στην Σιγκαπούρη για το διάστημα από το 2018 έως το 2021, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αποθέματα άμεσων επενδύσεων από την Σιγκαπούρη στην Ελλάδα από το 2018 έως το 2020 ήταν 17 εκατ., 59,8 εκατ. και 90 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τομέας των επενδύσεων στο real estate για την Ελλάδα με την εκμετάλλευση της Golden Visa, καθώς η Σιγκαπούρη είναι τρίτη χώρα.
Το deal με τη Sani/Ikos έρχεται έξι χρόνια μετά την είσοδο της Oaktree στο μετοχικό κεφάλαιο του ξενοδοχειακού ομίλου. Πηγές με γνώση της συμφωνίας αναφέρουν ότι η είσοδος του sovereign fund και ο ρόλος του ως βασικός μέτοχος θα επιτρέψει στον όμιλο να καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο, με δεδομένο ότι οι Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE – που μεταβίβασαν το μερίδιό τους στo GIC – έχουν ως στρατηγική το exit μετά το πέρας της πενταετίας.
Βασικοί μέτοχοι παραμένουν οι Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, που έχουν συστήσει τον όμιλο LBRI. Στο τιμόνι του ομίλου θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται επίτιμος πρόεδρος. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία προχώρησε πέρσι στην έκδοση ομολόγου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπερκαλύφθηκε.
Το πενταετές επενδυτικό της Sani/Ikos έχει ύψος 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2023 αναμένεται το άνοιγμα του Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα, το οποίο εξαγόρασε ως Blau Porto Petro από τον ισπανικό όμιλο Roxa. Το 2024 θα λειτουργήσει το Ikos Cortesia στην Πορτογαλία, ενώ εν εξελίξει βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στην Κέρκυρα, όπου αναπτύσσεται το Ikos Odisia. Τέλος, το 2025 θα ανοίξει τις πόρτες του το Ikos Kissamos στην Κρήτη, μία επένδυση 125 εκατομμυρίων, που θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες, σε 200 ιδιόκτητα στρέμματα, ενώ παράλληλα προχωρά η επέκταση του Ikos Andalusia στη Marbella και του Porto Sani στη Χαλκιδική.
Φέτος, ο τζίρος του ομίλου αναμένεται να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019 και να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με νέες τοποθεσίες, όπως ο Μαυρίκιος, οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες να μπαίνουν στο κάδρο των επενδύσεων.
Διαβάστε επίσης