Σε άμεση ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων προχωρά ο ΟΑΣΑ καθώς προχωρούν δύο διαγωνισμοί για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες με στόχο την κάλυψη των δρομολογίων.

Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς συνολικής αξίας 580 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί ο ΟΑΣΑ για να καλύψει τις ανάγκες της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, καθώς και η Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) Α.Ε. για τη μίσθωση οχημάτων.

Με τους διαγωνισμούς αναμένεται να προστεθούν στο στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής 510 λεωφορεία για τουλάχιστον τα επόμενα έτη, ενώ εάν λάβουμε υπόψη την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 330 πράσινων λεωφορείων (σ.σ. ηλεκτρικά και συμπυκνωμένου φυσικού αερίου που αφορούν την Αθήνα), τότε εντός του 2025 θα κυκλοφορούν 840 νέα οχήματα.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2027, καθώς το υπουργείο υποδομών ετοιμάζει τη διαγωνιστική διαδικασία για τη Β΄ Φάση της προμήθειας πράσινων λεωφορείων, που αφορά στην απόκτηση 750 ηλεκτρικών λεωφορείων και οχημάτων πράσινου υδρογόνου συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Στο leasing στρέφεται η ΟΣΥ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπηρεσίας tap and pay στο Ζάππειο, είναι πλέον θέμα ημερών να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της ΟΣΥ για την είσοδο ιδιώτη στις συγκοινωνίες

Ο νέος αυτός διαγωνισμός αφορά στην απόκτηση μέσω leasing 300 νέων λεωφορείων έως το 2034 και έχει κοστολογηθεί στα 180 εκατ. Ευρώ με ορίζοντα λήξη του δανεισμού των νέων οχημάτων το 2034.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΥ είχε προκηρύξει και το 2021 έναν παρόμοιο διαγωνισμό, με τον δανεισμό να αφορά σε οχήματα τεχνολογίας 10ετίας για την κάλυψη 20 γραμμών μεγάλης πληρότητας. Η διάρκεια του εν λόγω διαγωνισμού λήγει τον Απρίλιο, αλλά δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για ένα έτος.

Όσον αφορά στον νέο διαγωνισμό, τα νέα λεωφορεία εκτιμάται να καταφτάσουν στην Αθήνα από τις αρχές του 2025.

Η νέα σύμβαση θα χωριστεί σε 10 ετήσιες πληρωμές, οι οποίες μοιράζονται ισόποσα σε 20 εκατ. ευρώ από το 2025 και θα ανέλθουν στα 15,7 εκατ. ευρώ για το 2034 με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την είσοδο ιδιωτών

Την ίδια τακτική με την ΟΣΥ, δηλαδή στο να δώσει δρομολόγια λεωφορείων σε ιδιώτες, στρέφεται και ο ΟΑΣΑ, καθώς έχει επιλέξει τον ανάδοχο για διαγωνισμό για την κάλυψη των 62 λεωφορειακών γραμμών στην Αττική που εξυπηρετούνται στην παρούσα φάση από τα ΚΤΕΛ Αττικής.

 Πρόκειται για έναν διαγωνισμό αξίας 400 εκατ. ευρώ που αφορά στην κάλυψη των δρομολογίων από ιδιώτες με 210 λεωφορεία νέας τεχνολογίας για την επόμενη οκταετία και ήδη ως προσωρινός ανάδοχος έχει οριστεί η κοινοπραξία έξι εταιριών ΚΤΕΛ (Κορίνθου, Άργους, Θήβας, Χανίων, Σαλαμίνας και Μαγνησίας) με δύο τουριστικά γραφεία (Smile Acadimos του ομίλου Panolympia και Maroulis Travel), η οποία είχε υποβάλει και τη μοναδική προσφορά.

 Όπως έχει ήδη γράψει το mononews, η σχετική σύμβαση βρίσκεται  στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο ΟΑΣΑ έχει προχωρήσει σε μία ακόμα απευθείας ανάθεση στην ΚΤΕΛ Κορίνθου έως ότου υπογραφεί η σύμβαση με την παραπάνω κοινοπραξία με τα νέα οχήματα να αναμένεται να έχουν καταφτάσει στην πρωτεύουσα στα τέλη του 2024 ή τους πρώτους μήνες του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΣΑ έχει προχωρήσει σε δύο συμβάσεις-γέφυρα, μία για την Ανατολική και άλλη μία για τη Δυτική Αττική από τον Απρίλιο έως και το Δεκέμβριο του 2024 ή μέχρι το ανάδοχο σχήμα να υπογράψει και να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών.

 Στα του έργου αυτό σπάει σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού αφορά την Ανατολική Αττική και το κόστος του έχει εκτιμηθεί στα 188,4 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να καλυφθούν 24 γραμμές.

Αναλυτικότερα, ο ανάδοχος καλείται να καλύψει σε καθημερινή βάση 1.188 δρομολόγια, ενώ χρειάζεται να διαθέτει 96 λεωφορεία.

Το δεύτερο έχει κοστολογηθεί στα 197,1 εκατ. ευρώ και αφορά στην κάλυψη 38 γραμμών στη Δυτική Αττική, δηλαδή 1.757 δρομολόγια με τουλάχιστον 115 λεωφορεία.

Σημειώνεται ότι εκτός από την προμήθεια των λεωφορείων και τη διαχείριση των δρομολογίων ο ανάδοχος καλείται επίσης να αναλάβει την εγκατάσταση εξοπλισμού Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) –Τηλεματικής, καθώς και την εγκατάσταση αμαξοστασίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει εντός ενός έτους από την εκκίνηση του έργου να έχουν δημιουργηθεί δύο αμαξοστάσια, ένα για την ανατολική Αττική και άλλο ένα για τη Δυτική.

 Διαβάστε επίσης

Αντιδρούν οι Δήμοι στην τροπολογία για το ύψος των κτιρίων

ΔΑΑ: Η επιβατική κίνηση του Α΄ Τριμήνου απογειώνει τις προβλέψεις για το 2024

ΟΑΣΑ: Ξεκινά δοκιμαστικά το tap and pay στα λεωφορεία – Το φθινόπωρο το έξυπνο εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη