Γιώργος Περιστέρης. Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π) ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την ένταξη 42 επενδυτικών σχεδίων για να τύχουν κοινοτικής χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ. Ποιοι είναι οι φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα και ποια τα έργα που προτείνουν να υλοποιηθούν, παρουσιάζει αναλυτικά το MarketFair.gr . Τη μερίδα του λέοντος από το σύνολο των 42 έργων προϋπολογισμού 5,392 δισ. ευρώ έχει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με επενδυτικά σχέδια 2,015 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί μια ιδιωτική εταιρεία η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα με έργα 1,065 δισ. ευρώ. Επικεφαλής του ομίλου είναι οι επιχειρηματίες Γιώργος Περιστέρης και Νίκος Κάμπας. Η Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου έχει αναλάβει το έργο του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 370.000.000 ευρώ.
Από τον ιδιωτικο τομέα ξεχωρίζουν δύο παραγωγικές επενδύσεις του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συμφερόντων της οικογένειας του Στασινόπουλου, ύψους 285 εκατ. ευρώ
Επίσης η εταιρεία GREENTOP ENERGY SYSTEMS S.A. επικεφαλής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Σουξής έχει προτείνει δύο επενδύσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους 170 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει χρηματοδότηση.
Τέλος, στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης ξεχωρίζει επενδυτικό σχέδιο 500 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG.
Αναλυτικά τα σχέδια και ο προϋπολογισμός τους έχει ως εξής:
Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
– Επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμητού και τη σύνδεσή της με τούνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.
– Σύνδεση του Λαυρίου με τρένο και κατασκευή οδικού άξονα προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
– Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σταθμού terminal για τα Υπεραστικά Λεωφορεία στην περιοχή της Αττικής. Ο πολυ-σταθμός βρίσκεται κοντά στο σημερινό σταθμό του μετρό «Ελαιώνας».
– Ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος συλλογής πληροφοριών και δεδομένων για τις μεταφορές προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ (πρόκειται για δίκτυο αισθητήρων που θα παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων, των εμπορευμάτων και των υποδομών).
– Ευρυζωνική επέκταση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που δεν θα καλύπτονται από ιδιώτες μέχρι το 2020, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ.
– Super fast ευρυζωνικότητα με την ανάπτυξη οπτικών ινών για την επίτευξη ταχυτήτων άνω των 100Mbps προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
– ΣΔΙΤ για μια έξυπνη πόλη μέσω της διαδικασίας αδειοδότησης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη έξυπνων αισθητήρων για κτίρια, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα (κυρίως ενεργριακά και στατικά), ανάπτυξη της υποδομής cloud για αποθήκευση και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων κλπ.
– Διασύνδεση των ελληνικών νησιών με οπτική ίνα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ
– Δημιουργία υδατοδρομίων προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ ευρώ
Έρευνα – Ανάπτυξη – Καινοτομία
Εθνικό Καποδιστηριακό Πανεπιστήμιο – Ιατρική Σχολή: Δημιουργία κόμβου για την προσωποποιημένη ιατρική, 20 εκατ. ευρώ
Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών: Κατασκευή νέου ωκεανογραφικού σκάφους 55 εκατ. ευρώ.
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»: Δημιουργία της Biotechnopolis, του μοναδικού και διεθνούς εμβέλειας κέντρου βιοτεχνολογίας που προωθεί την καινοτομία και την αριστεία στην έρευνα για την ανάπτυξη των φαρμακευτικών προϊόντων, προϋπολογισμού: 19 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: Μετασκευή παράκτιων υποδομών για ανεφοδιασμό και χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά LNG, στην επιβατηγό ναυτιλία, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η Τέρνα Ενεργειακή υπέβαλλε σχέδια για τρεις επενδύσεις συνολικού ύψους 1,064 δισ. ευρώ:
1. Έργα Αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος»: 502 εκατ. ευρώ
2. Υβριδικός σταθμός ΑΠΕ ισχύος: (α) 89,1 MW (Μονάδες ΑΠΕ) στις θέσεις «Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο» & «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή», Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου & (β) 50 MW (Εγγυημένη ισχύς), στη θέση «Φράγμα Ποταμών», Δ. Αμαρίου και Ρεθύμνης, Ν. Ρεθύμνη: 277 εκατ. ευρώ
3. Αιολικά Πάρκα Καρυστίας 153 ΜW: 255 εκατ. ευρώ
Επίσης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε., που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα θέλει να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης & επεξεργασίας λευκόλιθου στο Μαντούδι Ευβοίας για την παραγωγή μαγνησίας, και να κατασκευάσει νέα βιομηχανικη μονάδα παραγωγής δίπυρης μαγνησίας, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.
GASTRADE (Όμιλος Κοπελούζος, ίσως ΔΕΠΑ)
Επένδυση 370.000.000 ευρώ της Gastrade, του όμιλου Κοπελούζου για πλωτό τερματικό σταθμό LNG Β. Ελλάδας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης έχει αδειοδοτηθεί από το 2011 γι’ αυτό και προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την ένταξή του στα χρηματοδοτούμενα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τα οποία αποσύρθηκε ένα αντίστοιχο σχέεδιο της ΔΕΠΑ στην Καβάλα, που είχε ενταχθεί αλλά δεν προχωρούσε κυρίως λόγω των αντιδράσεων από τους φορείς της περιοχής.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, Το έργο είναι ώριμο αφού έχει ολοκληρώσει το σύνολο της αδειοδοτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ, της έγκρισης της μελέτης Ασφαλείας και της άδειας Εγκατάστασης, που απαιτείται για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Η κατασκευή του μπορεί να ξεκινήσει το 2017 και να έχει ολοκληρωθεί το 2018.
ΑΔΜΗΕ
– Επένδυση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου 200 εκατ. ευρώ.
ΔΕΠΑ
Επένδυση 280 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ για ανάπτυξη δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας. Τα έργα είναι σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, ενώ ήδη εκπονούνται οι μελέτες κόστους- οφέλους.
ΕΛΒΑΛ, ΣΤΗΛΜΕΤ
Επένδυση 240 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας έλασης και προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθεμένης αξίας.
Επίσης, η Στηλμέτ ΑΕ, επίσης εταιρεία του Ομίλου Βιοχάλκο, σχεδιάζει την επαναλειτουργία του εργοστασίου των Ελληνικών Σιδηροκραμάτων για την παραγωγή ΣιδηροΧρωμίου, επένδυση προύπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
ΕΤΑΔ Α.Ε.
Η κρατική ΕΤΑΔ σχεδιάζει τα εξής:
– Τη μετατροπή TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο, έργο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ
– Εργα προστασίας, ανάπτυξης και ανάδειξης υδροθεραπευτηρίου Ιαματικής Πηγής και Σπηλαίου Ανυγρίδων στην περιοχή Καϊάφα προϋπολογισμού, 30 εκατ. ευρώ
– Εκσυγχρονισμός αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.
GREENTOP ENERGY SYSTEMS S.A.
– Αιολικό και φωτοβολαταϊκό υβδριδικό πάρκο 139,9MW στο Κιλκίς και κατασκευή σταθμού (33/400kV Ultra High GIS 150MW): 160 εκατ. ευρώ.
– Φωτοβολταϊκό Πάρκο 12,2MW, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.
Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών (Ε.Σ.Ε.Μ.Α.)
Υλοποίηση 190 ομοειδών έργων μικρών ανεμογεννητριών τα οποία ανήκουν σε 120 διαφορετικά επενδυτικά σχήματα προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ
AGRITEX Ενεργειακή ΑΕ
Αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες και η εταιρεία αναμένει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περί υποβολής δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του συνόλου ή τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Νέας Κεσσάνης, Δήμου Αβδήρων, Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
ΟΡΙΖΩΝ ΑΤΕ
Υδροηλεκτρικά Έργα στον Ν. Έβρου συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:
– Αρχικά θα κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό ισχύος 3MW (7 εκατ. ευρώ) διότι είναι πιο ώριμο και διαθέτει άδεια παραγωγής και ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) ενώ αναμένεται η έκδοση της άδειας χρήσης νερού μέχρο τον Ιούνιο 2016.
– Σε δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί το υδροηλεκτρικό των 7MW (15 εκατ. ευρώ) για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής και αναμένεται η έκδοση της ΕΠΟ μέχρι τον Αύγουστο 2016.
Αδελφοί Νικολάου Καραγιώργου ΑΒΕΕ
Ολοκληρωμένη Αξιοποίηση Ενεργειακού Περιεχομένου Αγροτικών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων προϋπολογισμνού 17,500 εκατ. ευρώ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΒΕΤΕ
– Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Μελίσσι» της Τ.Κ. Οξυάς του Δήμου Μουζακίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ΙΣχύς 2,45MW προϋπολογισμού 4,080 εκατ. ευρώ.
– Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο “Ρέμα Κερασιώτικο» των Δ. Μουζακίου και Λ. Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 0,79MW, προϋπολογισμού 1,347 εκατ. ευρώ.
– Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Ρέμα Άσπρος», του Δ.Δ. Καροπλεσίου, της Δημοτικής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 0,99MW, προϋπολογισμού 1,880 εκατ.
– Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Ρέμα Καρυάς», του Δ.Δ. Βραγγιανών, της Δημοτικής Ενότητας Αγράφων, του Δήμου Αγράφων, της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, 0,88MW, προϋπολογισμού 1,976 εκατ. ευρώ.
– Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Ρέμα Καριτσιώτης», του Δ.Δ. Καρίτσης Δολόπων, της Δημοτικής Ενότητας Λίμνης Πλαστήρα, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 1,49MW, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθµός ισχύος 6,056 MW, στη θέση Άγριο Ποτάµι και Κασσάνδρεια, ∆.∆. Ορµας του Νοµού Πέλλας, προϋπολογισμού 11,050 εκατ. ευρώ.
ΚΕΔΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ
– Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο «ΜΙΚΡΑ ΑΔΑ», που θα κατασκευασθεί στο ρέμα ΧΙΟΝΟΡΕΜΑ στην οροσειρά της ΡΟΔΟΠΗΣ βόρεια του οικισμού των Συμβόλων του Δήμου Κομοτηνής εγκατεστημένης ισχύος 1,25MW με αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας 3,4 GWh, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ .
– Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο «ΓΡΑΜΟΣ», το οποίο θα κατασκευασθεί στο ρέμα Γράμος που πηγάζει από τα οροπέδια του όρους ΠΑΪΚΟ στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς νοτιοδυτικά του οικισμού της Κρώμνης στη Δ.Ε. Ν. Μυλότοπου του Δήμου Πέλλας εγκατεστημένης ισχύος 2,68MW, με αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας 8,7 GWh, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.
ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε./NOVA HELLAS S.A.
Ίδρυση νέας μονάδας Παραγωγής Χαρτοκιβωτίων, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε (MEL S.A.)
Τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση με ταυτόχρονη αύξηση της δυναμικότητας μονάδας παραγωγής χαρτιού από χαρτοπολτό, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.