Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πως ο Τσαμάζ πείθει Γερμανούς και αγορές να βάζουν λεφτά στον ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων σύμβουλος

Ο Μιχάλης Τσάμαζ είναι ενας manager που ξερει τις αγορές. Δεν είναι τυχαιο οτι ο ΟΤΕ έγινε η πρώτη μη χρηματοοικονομική ελληνική επιχείρηση που κατάφερε να πουλήσει ομόλογα στο εξωτερικό μετά την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα η πώληση του χρέους έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο του μέσου όρου της αγοράς. Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg ο ΟΤΕ κατάφερε να πουλήσει ομόλογο τετραετούς διάρκειας ύψους 350 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,625%.

Το μέσο επιτόκιο δανεισμού εταιρείας υψηλού ρίσκου ήταν στο 4,77% σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America. Ο ΟΤΕ έχει επιστρέψει στις αγορές μετά την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της νέας χρηματοδοτικής διάσωσης τον περασμένο Ιούλιο, που διαφύλαξε και την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών.

«Η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση με μικρότερο επιτόκιο απ’ αυτό της αγοράς επειδή υποστηρίζεται απ’ την Deutsche Telekom και επειδή διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό», σχολίαζε πριν την έκδοση ο Andrew Wilmont της Neuberger Berman Group LLC στο Λονδίνο, που διαχειρίζεται 257 δισ ευρώ. “Προφανώς το επενδυτικό πλάνο του οργανισμού στην επόμενη τριετία ειναι ισχυρό χαρτί” λεει άλλος αναλυτής. Η Deutsche Telekom διαθέτει το 40% των μετοχών του ΟΤΕ και η ελληνική κυβέρνηση το 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο ΟΤΕ έχει πιστοληπτική αξιολόγηση Caa2, οκτώ επίπεδα κάτω απ’ το κατώτατο επενδυτικά ασφαλές όριο (“investment grade”).

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα ότι σκόπευε να εκδώσει νέα ομόλογα ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ καθώς θέλει να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων λήξης 2016 και 2018 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που είχε πουλήσει ομόλογα ο ΟΤΕ ήταν τον Ιούλιο του 2014 όταν είχε εκδώσει ομολογίες ύψους 700 εκατ. ευρώ και διάρκειας 6 ετών με απόδοση 3,635%.