ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού της ΙΟΝ της ιστορικής βιομηχανίας τον έλεγχο της οποίας έχει η Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2023 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των ΙΟΝ ΑΕ και της Αφοί Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕ, της εταιρείας, που είχε ιδρυθεί το 1962 για να αναλάβει την αποκλειστική διανομή και διάθεση των προϊόντων της μητρικής ΙΟΝ ΑΕ.
Η ενδοομιλική αναδιάρθρωση
Η συγχώνευση με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει ώστε να υπάρχει ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων και ήδη αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ το νέο καταστατικό της εταιρείας που προέκυψε μετά τη συγχώνευση.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ είναι πλέον 23,9 εκατ. ευρώ μετά την αύξηση κατά το ποσό των 4,49 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου από την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ως συνέπεια της συγχώνευσης.
Στη Bespoke SGA όλες οι επενδύσεις
Η ιστορική βιομηχανία αποτελεί τη ναυαρχίδα του ομίλου Bespoke SGA, της εταιρείας συμμετοχών που ίδρυσε πέρυσι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις επενδύσεις του μετά το «χρυσό» deal με τη Mondelez για την πώληση της Chipita.
Όραμα της διοίκησης για τη Bespoke SGA, που έκλεισε την πρώτη οικονομική χρήση με κύκλο εργασιών 55 εκατ. ευρώ, είναι- όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις- η εταιρεία να κατακτήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων στον κλάδο των τροφίμων μέσω επενδύσεων σε Ελληνικές Βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς τροφίμων και διαθέτουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας τα οποία παράγονται με υψηλές προδιαγραφές και με χρήση τεχνολογίας αιχμής.
Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 2022 όπου η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 43,53% των μετοχών της «’ΙΟΝ’ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ» και το 45% της «ΑΦΟΙ Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων. Επιπλέον, τον Νοέμβριο 2022 η εταιρεία απέκτησε επιπρόσθετο ποσοστό 2,94% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ.
Τον Μάιο 2022 η Εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Εδεσμα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών. Τον ίδιο μήνα ακολούθησε η εξαγορά του 100% της Αμβροσία, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παρασκευή και επεξεργασία τροφίμων (σαλατών και έτοιμων φαγητών). Τον Αύγουστο 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικοί Χυμοί στην νεοιδρυθείσα Juice Invest.
Η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί δραστηριοποιείται στην παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και συσκευασία πάσης φύσεως χυμών λαχανικών και φρούτων, παρασκευασμάτων αυτών και γενικότερα γεωργικών προϊόντων καθώς και στην εμπορία, εισαγωγή και εξαγωγή αυτών.
Τον Σεπτέμβριο 2022, η Bespoke SGA απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» ενώ στο τέλος της περασμένης χρήση συγχωνεύτηκαν οι εταιρείες Έδεσμα, ΑΕΠ Κεφαλαρίου Α.Ε. και Νίκας δια απορροφήσεως των δύο πρώτων από την Νίκας.
Τον περασμένο Ιούνιο η Bespoke προχώρησε σε περαιτέρω απόκτηση μετοχών στις ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι, κατέχοντας πλέον το 60.98 % του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΟΝ καθώς και 60% της Κωτσιόπουλοι.
Σημειώνεται ότι μετά την παραπάνω πρόσθετη απόκτηση μετοχών, οι δύο έως τότε συγγενείς εταιρείες ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι μετατράπηκαν εντός του 2023 και πριν την οριστικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2022, σε θυγατρικές της εταιρείας. Σημειώνεται ότι με βάση την option που υπάρχει στη συμφωνία εξαγοράς το καλοκαίρι το ποσοστό του κ. Θεοδωρόπουλου μπορεί να αυξηθεί στο 75% και σε βάθος τριετίας να λάβει πλέον το 100% της εταιρείας.
Η διάρθρωση της Bespoke SGA
Σε ό,τι αφορά την Ελληνικοί Χυμοί η εταιρεία εντός του 2023 αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. ευρώ σε 14,3 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2023, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη κοινωνία. Σημειώνεται ότι το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις της Ελληνικοί Χυμοί δεν εκτέθηκαν σε κίνδυνο.
Υπήρξε παύση των εργασιών για επτά μέρες, η οποία όμως δεν επηρέασε ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελληνικοί Χυμοί. Αμβροσία Την 19/06/2023 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μετατροπή της νομικής μορφής της Αμβροσία από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τον Ιούνιο 2023 η εταιρεία εξόφλησε το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων.
Ο όμιλος πλέον διαρθρώνεται με μητρική την Bespoke και δραστηριότητα τα αλλαντικά, σοκολατοειδή, έτοιμα τρόφιμα και σαλάτες και μη αλκοολούχα ποτά, με θυγατρικές τις εταιρείες Αμβροσία, Νίκας, Αλλαντικά Μακεδονίας, Nikas Skopje, Nikas Bulgaria, Nikas Group, Ελληνικοί Χυμοί, ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι.
Οι προοπτικές του ομίλου
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και η σημαντική θέση των εταιρειών του Ομίλου στην ελληνική αγορά αποτελούν ισχυρή βάση για ανάπτυξη. «
Η φιλοσοφία του Ομίλου» τονίζεται, «είναι αυτή που κατευθύνει και τον στρατηγικό σχεδιασμό και επιτάσσει τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων έχοντας επίγνωση της ευθύνης προς τους καταναλωτές. Με αυτή την αρχή, ενισχύουμε την προϊοντική μας γκάμα, αναβαθμίζουμε τα δίκτυα και βελτιστοποιούμε τις πρακτικές μας προκειμένου να συνεχίζουμε απρόσκοπτα να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας αλλά ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το λειτουργικό κόστος».
Διαβάστε επίσης
ΙΟΝ: Και επίσημα στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο το 60% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας
Η «προίκα» του Σπ. Θεοδωρόπουλου από την ΙΟΝ
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με fast track διαδικασίες χτίζει τον επόμενο κολοσσό στα τρόφιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike