• Business

    Πώς ο Πούτιν παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας πίσω από το σχέδιο

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν


    Η Tatyana Bakalchuk έκανε δισεκατομμύρια πουλώντας στο διαδικτυακό της σάιτ από σκούπες μέχρι νυφικά φορέματα. Τώρα η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας αιφνιδιάζει τις αγορές καθώς ετοιμάζει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, για να εξυπηρετήσεις τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες που αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εννοείται υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η Wildberries της Bakalchuk – η απάντηση της Ρωσίας στην Amazon – ξεκινά μια επιχείρηση με την Russ Group, τον μεγαλύτερο διαφημιστή υπαίθριων διαφημίσεων της χώρας, για να δημιουργήσει μια ψηφιακή αγορά που θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους.

    Οι κυρώσεις

    Σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα πληρωμών που μπορεί να προσφέρει μία εναλλακτική λύση για το κυρίαρχο διασυνοριακό δίκτυο, γνωστό ως Swift. Το Swift είναι το κύριο δίκτυο μηνυμάτων μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι διεθνείς πληρωμές. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και συνδέει περίπου 11.000 ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αποκόπτοντάς τη σύνδεσή τους στο Swift και αναγκάζοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιεί άλλες επιλογές πληρωμών για εισαγωγές και εξαγωγές.

    Η προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τους αποκλεισμούς έχει εγκριθεί προσωπικά από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επέλεξε τον Maxim Oreshkin, αναπληρωτή επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, για να την επιβλέπει. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το σύστημα πληρωμών θα είναι επιτυχές, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι ο πρόεδρος διέταξε τους αξιωματούχους να εξετάσουν το σχέδιο της ψηφιακής πλατφόρμας της Wildberries και της Russ.

    Κρίση και ευκαιρίες

    «Η Bakalchuk καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η κρίση είναι η εποχή των ευκαιριών», αιτιολογούν οι καλά γνωρίζοντες την κίνηση της να δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. «Επιδιώκει να επεκτείνει την επιχείρηση για να την προστατεύσει, να γίνει πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πιο ορατή στο Κρεμλίνο».

    Η περιουσία της αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυξανόμενη κατά περίπου 40% σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες.

    Η έξοδος των δυτικών μεγάλων αλυσίδων, όπως η Ikea, η H&M και η Levi’s, βοήθησαν τις πωλήσεις στη Ρωσία. Εταιρείες όπως η  Wildberries και η ανταγωνίστριά της Ozon έδωσαν στους  Ρώσους αγοραστές  πρόσβαση σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες που είχαν επισήμως αποχωρήσει. Η Μόσχα εισήγαγε νομοθεσία που επέτρεπε την εισαγωγή προϊόντων στη Ρωσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου του εμπορικού σήματος, επιτρέποντας στην Wildberries και την Ozon να πωλούν σχεδόν ό,τι μπορούσαν πριν από τον πόλεμο.

    «Συχνά δεν έχω ιδέα αν μια μάρκα έχει φύγει από τη Ρωσία ή όχι», δήλωσε η Έλενα, 35 ετών, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων με έδρα την περιοχή της Μόσχας, η οποία ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό της για να προστατευθεί η ταυτότητά της. «Αν χρειάζομαι κάτι, απλώς το αναζητώ στο Wildberries και το αγοράζω».

    Η άνοδος της Wildberries

    «Η Wildberries ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ρωσικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου», δήλωσε ο Marat Ibragimov, αναλυτής της Gazprombank, προσθέτοντας ότι η δύναμή της ήταν να προσφέρει καλούς όρους για τους προμηθευτές και μια ευρεία γκάμα προϊόντων σε χαμηλές τιμές για τους πελάτες.

    Η Bakalchuk ξεκίνησε την εταιρεία το 2004 ως ένα ψηφιακό μέρος για ανθρώπους με περιορισμένο προϋπολογισμό και λίγο χρόνο για ψώνια. Παρήγγειλε χύμα ρούχα από έναν γερμανικό κατάλογο αλληλογραφίας, σάρωσε τις φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της. Παρέδιδε η ίδια τα προϊόντα αντί να χρησιμοποιεί την ταχυδρομική υπηρεσία, η οποία ήταν αναξιόπιστη.

    Διαβάστε επίσης:

    Τρέμουν οι billionaires στο Μονακό: Μπαίνει σε «γκρίζα λίστα» για ξέπλυμα χρήματος

    «Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν

    Britvic: Απορρίπτει προσφορά εξαγοράς $3,9 δισ. από την Carlsberg



    ΣΧΟΛΙΑ