• Business

    Πώς ο κόσμος παρέλυσε μέσα σε λίγες ώρες – Το blackout που έφερε διεθνές χάος

    Αεροδρόμιο στη Γερμανία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αεροδρόμιο στη Γερμανία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ένα «μοιραίο» update ήταν αρκετό για να καθηλωθεί το παγκόσμιο σύστημα και να απογυμνωθεί η ευαλωτότητα της παγκόσμιας ψηφιακής τεχνολογίας.

    Τράπεζες, χρηματιστήρια, αεροδρόμια, δομές υγείας, ακόμα και τηλεοπτική σταθμοί «βυθίστηκαν» στο μαύρο ενός ψηφιακού blackout το οποίο προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

    Η «μπλε οθόνη»

    Υπολογιστές και τάμπλετ με Windows κατέρρευσαν σε χώρες από τις ΗΠΑ έως την Κίνα και την Αυστραλία, με αναφορές για αναγκαστικές επανεκκινήσεις συσκευών να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά από τα επηρεαζόμενα μηχανήματα δεν ήταν σε θέση να επανεκκινήσουν, αλλά εμφάνιζαν μια μπλε οθόνη σφάλματος που μερικές φορές αποκαλείται ως «μπλε οθόνη θανάτου».

    Αυτό προκάλεσε ένα τσουνάμι δυσλειτουργιών σε τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες και παρά το γεγονός ότι αρκετές ώρες μετά η βλάβη αποκαταστάθηκε, παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι λειτουργίες τους στην κανονικότητα.

    Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τονίζουν ότι, παρόλο που οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει στην επιδιόρθωση λογισμικού, θα χρειαστεί τεράστια δουλειά για να τεθούν σε ομαλή και πλήρη λειτουργία όλες οι υπηρεσίες.

    Ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft έσπευσε να επιδιορθώσει το πρόβλημα εντός λίγων ωρών στις εφαρμογές της και στις υπηρεσίες της, όμως αρκετοί πελάτες της ακόμα επηρεάζονται από το διεθνές ψηφιακό μπλακάουτ.

    Ποιος κρύβεται όμως πίσω από το τεχνολογικό φιάσκο; Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Μία προβληματική ενημέρωση λογισμικού παραβίασε συσκευές που έχουν λειτουργικό Windows.  προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές.

    Η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα των πελατών της είναι ασφαλή και ζήτησε συγγνώμη για την «αναστάτωση».

    «Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει ξεκινήσει διαδικασία διόρθωσης», ανέφερε, ο ιδρυτής της George Kurtz.

    Κι όλο αυτό το χάος φέρεται να προέκυψε από το κορυφαίο προϊόν της εταιρείας, το CrowdStrike Falcon, στο οποίο θα γινόταν μία ενημέρωση, που θα προσέφερε πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια για τον εντοπισμό παραβιάσεων ασφαλείας.

    Χάος στα αεροδρόμια – Η περίπτωση της Ελλάδας

    Αεροπορικές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτήσεις να καθηλωθούν προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου.

    Οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως δεν ήταν οι μόνες, καθώς οι καθυστερήσεις λειτούργησαν ως ντόμινο που συμπαρέσυραν και χώρες που δεν επηρεάστηκαν από το ψηφιακό blackout.

    Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές, με σαφώς πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις πτήσεις σε σχέση με άλλα αεροδρόμια.

    Στο Λονδίνο στις ΗΠΑ, το Βερολίνο η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη ημέρα για τους επιβάτες. Η Flight Aware δήλωσε ότι περισσότερες από 21.000 πτήσεις καθυστέρησαν παγκοσμίως και οι διαταραχές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα, καθώς πρόκειται για μία περίοδο στη καρδιά του καλοκαιριού και με εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο να έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους.

    Προβλήματα σε τράπεζες και σε δομές υγείας

    Aρκετές τράπεζες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε εφεδρικά συστήματα κατά τη διάρκεια της βλάβης που προκλήθηκε την Παρασκευή. Οι πελάτες των τραπεζών JPMorgan, Nomura  και Bank of America  δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στις υπηρεσίες την Παρασκευή και το γραφείο συναλλαγών της Haitong Securities. ήταν εκτός λειτουργίας για περίπου τρεις ώρες.

    Ούτε ο κλάδος της υγείας έμεινε ανεπηρέαστος με τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε σαρώσεις, εξετάσεις αίματος και ιστορικά ασθενών, ενώ νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη προειδοποίησαν ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες  στη φροντίδα των ασθενών. Πολλά  νοσοκομεία στην Ευρώπη ανέφεραν ότι έπρεπε να κλείσουν τις κλινικές και να ακυρώσουν προγραμματισμένες διαδικασίες.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη από το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

    «Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

    Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

    Στο στόχαστρο η CrowdStrike

    Όλοι οι υπολογιστές Windows που επηρεάστηκαν από μια παγκόσμια αποτυχία πληροφορικής την Παρασκευή θα πρέπει να επανεκκινήσουν χειροκίνητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η CrowdStrike.

    Το χάος που έχει φέρει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο την έχει φέρει στο στόχαστρο, με κάθε νέα ενημέρωσή της να προκαλεί εκνευρισμό.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα τεχνικής υποστήριξης της CrowdStrike ενημέρωσε πελάτη ότι μπορεί να απαιτηθεί επανεκκίνηση του επηρεαζόμενου συστήματος έως και 15 φορές.

    Πολλοί οργανισμοί πρέπει να πάνε από μηχάνημα σε μηχάνημα για να το διορθώσουν«, δήλωσε ο Allan Liska, αναλυτής απειλών στην Recorded Future Inc. «Η κεντρική διοικητική υπηρεσία είναι εκτός λειτουργίας και χρειάζεται χειροκίνητη παρέμβαση», συνέχισε.

    Η εταιρεία η οποία είδε τις μετοχές της να βουλιάζουν ενδοσυνεδριακά έως και 15%, απέκτησε κι ένα νέο «εχθρό», τον Έλον Μασκ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί το λογισμικό της CrowdStrike σε ανάρτησή του στο Χ.

    «Μόλις διαγράψαμε την CrowdStrike από όλα τα συστήματά μας», δήλωσε ο Μασκ Προηγουμένως είχε πει ότι το η κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε «έμφραγμα» στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων».

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Που οφείλεται το παγκόσμιο black out – Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες

    Παγκόσμια τεχνική βλάβη: Ο CEO της Crowdstrike ζητά συγγνώμη για την αναστάτωση

    Black out – Microsoft: Ακυρώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία»



    ΣΧΟΛΙΑ